Muzej grada Beča sprema kolekciju o migrantima

Piše: Redakcija

Grad Beč i Muzej grada Beča “Wien Museum“ pokrenuli su novi projekat “Migration sammeln“ (“Skupljanje migracija”) kojim se kolekcija gradskog muzeja treba nadograditi eksponatima vezanim za doseljenike.

Kao i u svakom velegradu, i istorija Beča je znatno oblikovana migracijama. One su važan dio naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Krajnje je vrijeme da se to obradi na pravi način – pojasnila je bečka vijećnica za integracije Sandra Frauenberger.

Do sredine naredne godine treba da nastane kolekcija objekata od 1960-ih godina, perioda kada su Beč počeli naseljavati takozvani gastarbajteri.

Cilj ovog projekta je da se dokumentuje važno poglavlje mlađe gradske istorije i pohrane dokazi o postojanju jedne čitave generacije Bečlija.

Organizacija prikupljanja budućih eksponata povjerena je gradskom Odjelu za integracije i diverzitet (MA17) i muzeju Wien Museum koji istoriju grada i njegovih kultura ne posmatra kao homogeniziran proces.

Prikupljat će se predmeti i fotografije koji oslikavaju istoriju migracija i njihov uticaj na društveni razvoj Beča. Kao primjer su na press konferenciji navedena dva predmeta.

Prvi je turski čaj iz Austrije „Karadeniz“ koji predstavlja primjer istorije konzumiranja i razvoj doseljeničke ekonomije. Čaj istovremeno simbolizuje i čežnju za domovinom i njenim proizvodima.

Drugi primjer je audio kaseta s narodnom muzikom iz Jugoslavije koju su filijale jugoslovenskih banaka u Austriji poklanjale kao reklamni poklon, što je svojevrsni dokaz koliko je bila važna uloga radnih migranata za privredu svoje domovine, javlja Kontakt Biro Grada Beča – Compress Sarajevo.

Pročitajte još