Cezar, Viktorija, Benedikt, Margarita: Ljudi koji su inspirisali nazive legendarne hrane

Piše: Redakcija

Kada ljudi zaista vole nešto ponekad djeluju malo čudno. Kao u prošlosti, oni su i sada prilično posesivni i ponosni jer je neko jelo nazvano njihovim imenom.
Govoreći o ukusnim jelima, čini se da su se porijekla pojedinih imena izgubila u ukusu. Donesi.com je izabrao deset jela koja svoje ime i slavu duguju drugim osobama. Sljedeći put kada budete jeli Margaritu ili neka od jela koja će biti predstavljena u nastavku, prisjetite se kako su dobili svoje nazive.
Earl Grey čaj kao i Victoria Sponge torta, su najomiljenije britanske delicije nazvane po historijskim ličnostima. Čaj Earl Grey svoje ime preuzeo je od Čarlsa Greja (Charles Grey), drugi po redu grof Grey i britanski premijer od 1830. do 1834. godine. Čaj ima prepoznatljiv ukus bergamota koji je u vrijeme otkrića viđen kao nešto novo i uzbudljivo.

Priča kaže da se grof Grey dobio nekoliko paketa ovog čaja od kineskog mandarina s ciljem poboljšanja trgovinskih odnosa. Čaj mu se toliko dopao da ga je donio kući i zamolio kompaniju Twinings koja proizvodi čajeve da kreiraju ovaj čaj.

U djetinjstvu, kraljica Victoria (Viktorija) rijetko je imala priliku uživati u slatkišima jer joj nije bilo dozvoljeno učestalo konzumiranje. Svake sedmice u kraljevske rezidencije bi iz kuhinje Bakingemske palate stizala pošiljka peciva koja se sastojala od 16 čokoladnih spužvi, 16 torti od fondan keksa, jedna kutija napolitanki, 1,5 kg biskvita, jedan kolač Princeza i rižin kolač. Kraljica je vladala 63 godine i niz namirnica je dobio nazive po njoj a čini se da joj je najviše prijao klasični britanski kolač koji nosi njeno ime i koji se služi u vrijeme za čaj.

Za liječenje mamurluka postoje mnogi recepti, među njima su i čudesna jaja Benedict koja su odlična za doručak nakon dugog noćnog izlaska. Kada se 1894. godine u Njujorku (New York), Lemuel Benedict vratio u hotel, zatražio je specifičnu narudžbu koja je uključivala komad tosta, poširano jaje, slanina i holandez sos. Do danas ovo predstavlja jedan od najboljih lijekova za mamurluk.

Jedna od tri najpopularnije salate u svijetu za online naručivanje je svakako Cezar salata. Ne, ime nije dobila po rimskom imperatoru, već po Cezaru Kardiniju (Caesar Cardini), meksičkom ugositelju iz Tijuane. Cezar je bio poznat kao maštovita osoba koja je male zalogaje hrane služila na zelenom lisnatom povrću što je 1924. godine rezultiralo vrhunskom kombinacijom. Poznate ličnosti iz SAD su preuzeli recept i prenijeli ga u Hollywood odakle se proširio na ostatak svijeta.

Ako ste čuli za Karpaćo (Carpaccio) i pomislili da je iz perioda renesanse u Italiji, u pravu ste. Ovo jelo je nazvano po Vitoru Karpaću (Vittore Carpaccio), slikaru venecijanske škole koji je rođen 1465. godine. Naziv jela je posvećen njemu zbog crvenila mesa koje podsjeća na žive nijanse crvene boje po kojoj je bio poznat.
Pasta „Fetučine alfredo“ je specijalitet koji se pravi od putera i parmezana, a sadrži više jaja nego brašna. Jelo je napravio Alfredo Di Lelio, koji je osmislio jelo za svoju trudnu suprugu. U jelo je dodao i trakastu tjesteninu, poznatiju kao “Fetučine”.

Jedna od najpoznatijih pica u većini zemalja, Margarita uzela je ime od kraljice. Tokom putovanja u Napulj 1889. godine, kraljica Margarita Savojska upoznata je sa picom koja je napravljena samo od paradajza, bosiljka i mocarele kako bi predstavljala boje italijanske zastave. Ovo jelo predstavlja Italiju na globalnom nivou.

Kolač “Pavlova”, pečena bijela delicija od hrskave kore, šlaga i svježeg voća kao što su jagode i kivi nazvana je po ruskoj primabalerini Ani M. Pavlovi. Ime i recept sveprihvaćeni su brzo nakon što je obišla Australiju i Novi Zeland 1926. godine. Ana Pavlova smatrana je najvećom balerinom svog vremena i njena posjeta Novom Zelandu opisana je kao glavni događaj 1926. godine. Za nju se govorilo da ne pleše, već da se uzdiže kao da je na krilima, što i opravdava ovu svijetlu, prozračnu deliciju.

Jedna od najpoznatijih i najukusnijih jabuka, Greni Smith (Granny Smith) jabuka dobila je svoje ime po Mariji Ani Smith koja je pronašla sjemenjak na odlagalištu za otpad. Ona je presadila drvo koje je na kraju urodilo plodom, zelenom jabukom sa kiselkastim okusom. Podijelila je svoje jabuke sa prijateljima i komšijama i postala je svjetski slavna.

Kada je riječ o govedini Wellington, postoji nekoliko objašnjenja odakle zapravo naziv ovog ukusnog jela, koje je zamotano u lisnato brašno, premazano jetrenom paštetom te šampinjonima. Neki kažu da je Govedina Wellington naziv dobila po heroju Arthuru Wellesleyu, prvom vojvodi od Wellingtona, pobjedniku u bitci kod Waterlooa. Postoje čak i izvještaji da je naziv dobiven po Wellington čizmama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti