Bademi, riznica zdravlja

Piše: Redakcija

Osjećate se pomalo gladno između obroka? Nemojte posegnuti za slatkišima, već uzmite šaku badema. To čine Elle Macpherson, Gary Barlow, Lisa Snowdon… Bademi su brz i hranjiv zalogaj, a ako pročitate njihova svojstva, shvatit ćete i da su prava riznica zdravlja. Od njih možete pripremiti i ukusne deserte. Recepti su tu!

Torta s bademima

bademi2

Sastojci za koru: 8 jaja, 16 dkg šećera, 16 dkg brašna

Za kremu: 30 dkg Rama s okusom putera, 1 puding s okusom vanilije, 50 dl mlijeka, 10 dkg šećera u prahu, nribana korica jedne narandže, 6 kašika marmelade od višnje, 10 dkg badema isjeckanih na listiće; višnje za ukras

Priprema: Izmiješati sve sastojke za koru dok se ne dobije glatka masa. Razdijeliti tijesto na tri jednaka dijela. Kalup za tortu, promjera oko 22 centimetra, obložiti papirom za pečenje, te sve tri kore peći posebno u kalupu 12-15 minuta. Nakon pečenja, ostaviti kore da se ohlade. Puding od vanilije napraviti prema uputstvu s vrećice. Kad se puding ohladi, pripremiti ostale sastojke za kremu. U posudi umiješati šećer, 30 dkg Rama s okusom putera i dodati naribanu koricu narandže. Tako pripremljenu masu polako dodati ohlađenom pudingu i miješati dok se masa ne izjednači. Na stalak za tortu redati najprije koru, koju potom premažemo marmeladom te prelijemo pudingom. Postupak ponoviti i s preostale dvije kore. Po završetku postupka, premazati cijelu tortu ostatkom kreme, te posuti listićima badema i ukrasiti višnjama.

Ušećereni bademi

bademi3

Sastojci: 1 čaša (2 dl) badema, 1 čaša običnog bijelog kristal šećera, 1 čaša vode, 1 vanilin šećer

Priprema: U širu tavu ili posudu staviti sve sastojke. Staviti na šporet i na jačoj vatri uz povremeno miješanje pustiti da voda zakuha. Smanjiti vatru na lagano i dalje neprestano miješati drvenom kašikom. Voda će polako isparavati i šećerni sirup će postepeno postajati sve gušći, a kad dođe trenutak da se šećer opet počne kristalizirati bit će malo teže miješati. Kako se šećer bude kristalizirao i hvatao za bademe, neprestalno miješajte dok bademi ne počnu pucketati i dok se sav šećer ne uhvati za bademe. Gotove bademe istresti na lim za pečenje obložen masnim papirom i pustiti da se ohlade.

Bijeli čokoladni san

bademi4

 

Sastojci za podlogu: 200 g badema, 150 g šećera, 2 većih ili 3 manjih jaja, 1 narandža, 1 kašika kakaa

Krema (mousse): 200 g bijele čokolade, 3 žumanjca, 4 dl slatkog vrhnja

Dekoracija: 100 g jagoda, 100 g borovnica ili drugo voće po želji,   50-100 g bijele čokolade ribane

Priprema: Za biskvit pjenasto izmiksajte jaja i šećer, dodajte samljevene bademe, kakao i ribanu koricu narandže. Špatulom sve lagano spojite. Istresite u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 25 minuta u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni. Za kremu otopite bijelu čokoladu. U manjoj šerpi izmiješajte žumanjca i jedan decilitar slatkog vrhnja. Zakuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne počne zgušnjavati. Sklonite s vatre, malo ohladite i dodajte istopljenu čokoladu. Od preostala tri decilitra slatkog vrhnja umutite šlag i sjedinite ga s prvom smjesom. Kremom premažite ohlađeni biskvit i stavite u frižider da se mousse dobro ohladi. Prije služenja ukrasite voćem i rendanom čokoladom.

Kolač od badema i lješnika

bademi5

Sastojci: 3 jaja, 150 g putera, 200 g šećera, 100 g čokolade, 120 g badema, 1 kašičica naribane korice limuna, 120 g lješnika, 150 g šećera

Za šlag: 500 ml vrhnja za šlag, 2 vrećice šlagfixa

Za čokoladnu glazuru: 100 g čokolade za kuhanje

Priprema: Od bjelanjaca umitite čvrsti snijeg. Puter i šećer pjenasto izmiješajte električnim mikserom. Umiješajte žumanjca i sve dobro izmiješajte. Dodajte naribanu čokoladu, oguljene i grubo mljevene bademe, limunovu koricu te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaca. Smjesu izlijte u namašćen kalup za tortu (promjera 21 cm) i pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 60-ak minuta. Lješnike popecite u teflon tavi. Ogulite ih, a zatim grubo sameljite. Šećer zagrijavajte uz miješanje dok ne dobijete svijetli karamel. U njega umiješajte lješnike i izlijte na papir za pečenje. Smjesu ostavite da se stvrdne i potpuno ohladi. Stvrdnutu masu izlomite i grubo usitnite u mužaru ili električnoj sjeckalici. U vrhnje za šlag umiješajte šlag fix i mutite dok ne dobijete čvrsti šlag. U njega umiješajte smrvljeni šećer s lješnjakom i rasporedite preko ohlađenog tijesta. Šlag prelijte čokoladnom glazurom ili ga jednostavno njome prošarajte.

Keksi s bademima

bademi6

 

 

Sastojci (za 40-ak keksića): 125 g putera, 100 g šećera, 1 jaje, kašika ekstrakta vanilije, 200 g brašna, prstohvat soli, 100 g mljevenih badema, 80 g milke noisette, šećer u prahu

 

Priprema: Puter i šećer izmiksajte u pjenastu smjesu. Zatim dodajte jaje i aromu vanilije. Brašno prosijte i dodajte mu prstohvat soli, te ga postepeno dodajte smjesi od putera. Dodajte i bademe. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju ili vrećicu, pa ostavite u frižideru jedan sat. Rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje. Čokoladu izlomite na kockice, pa svaku kockicu prepolovite. Od tijesta uzimajte komadiće, oblikujte u kuglicu, pa u svaku utisnite pola kockice čokolade. Pecite ih 12-15 minuta, gotove su kad s donje strane porumene. Još vruće keksiće uvaljajte u šećer u prahu.

 

Whitella (namaz od badema i bijele čokolade)

 

bademi7

 

Sastojci za 300 ml namaza: 4 pune kašike poprženih, mljevenih badema, 100 g bijele čokolade, 100 ml slatkog vrhnja, 90 g putera,   1 kašika džema, 1 kašika meda

 

Priprema: Bademe lagano popržite i sitno sameljite. Vrhnje stavite na plamen i ugrijte. Kad bude toplo u njemu miješajući rastopite 100 g naribane bijele čokolade. U rastopljenu smjesu vrhnja i čokolade dodajte na sitnije kockice nasjeckan puter, te sve dobro miksanjem sjedinite. Bademe dodajte smjesi putera, čokolade i vrhnja. Okus dodatno oplemenite kašikom džema i meda.

 

Baklava s bademima i višnjama

 

bademi8

 

Sastojci: 450 g višanja, bez koštica, pola šolje šećera, 1 šolja putera, otopljenog, 2 šolje sitno nasjeckanih badema, 1 kašičica cimeta, 1 pakovanje kora za baklavu, 16-18 listova

Agda: pola šolje šećera, pola šolje vode, 1 kašičica vanila ekstrakta, pola šolje meda

 

Priprema: Višnje stavite da se krčkaju 20-ak minuta. Kad ispari pola tečnosti, dodajte šećer i kuhajte još 10 minuta. Ohladite. Na dno nauljene tepsije poslažite osam kora dimenzija kao tepsija. Svaku premažite puterom. Na kore posložite višnje, pospite bademima, pa prekrijte jednom korom, premažite puterom, ponovo stavite nadjev pa ponavljajte dok ne potrošite materijal. Baklavu završite s osam kora poslaganih jedna preko druge i premažite puterom svaku drugu. Baklavu isijecite na kvadrate ili rombove i stavite da se peče 50 minuta u rerni zagrijanoj na 175 stepeni Celzija. U šerpu uspite šećer i vodu i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Zatim dodajte vanilu i med, pa pustite da krčka 20-ak minuta. Vrelu baklavu prelijte agdom i ostavite da se u potpunosti ohladi.

 

Roščići s bademima

 

bademi9

 

Sastojci: 210 g brašna, 140 g putera, 1 bourbon vanilija šećer, 25 g šećera, 1 manje jaje, 75 g mljevenih badema, 40 g meda (svijetlog), 60 g kristal šećera za uvaljati kekse

 

Priprema: Sve sastojke staviti u zdjelu i dobro zamijesiti rukama. Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru pola sata do sat vremena. Od tijesta napraviti valjak, pa podijeliti ga na četiri jednaka dijela. Svaki dio rukama rastanjiti u manji valjak oko 1,5 cm debeo, pa sjeći komadiće isto tako oko 1,5 cm debljine. Rastanjiti pa formirati oblik kiflice. Roščiće redati u veliki pleh na papir za pečenje. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10-12 minuta. Moraju gore ostati svijetli. Pečene vruće roščice valjati odmah u kristal šećer.

 

Pročitajte još