Benedict Cumberbatch, britansko nacionalno blago: Ima nešto u njemu…osim talenta i plave krvi

Piše: Redakcija

Na prvi pogled izgleda…neobično. Neobično je i njegovo ime. Benedict Cumberbatch. Naslijedio ga je od predaka, pripadnika britanske aritokratije, što često voli isticati u intervjuima. Njegov pradjed je bio diplomat na dvoru kraljice Victorije, a djed višestruko nagrađivani kraljevski oficir i miljenik visokog londonskog društva.

Odgajan je u tom duhu. Njegov otac Timothy i majka Wanda su cijelog života teško radili da bi svom jedincu obezbijedili najskuplje škole u Velikoj Britaniji. Nadali su se da će postati advokat, a ne glumac kao što su oni (Timothy koristi srednje prezime Carlton, mama je poznata po ulozi u seriji „Mućke”).

Skupe škole

Nakon osnovne završio je još jednu privatnu, skupu školu -Harrow, internat za dječake od 13. do 18. godine u kojem godina školovanja i boravka košta 30.000 funti. U njemu su obrazovanje i odgoj stekli dva kralja, osam britanskih premijera i mnogo članova parlamenta i diplomatije. Iako je bio odvojen od roditelja, Benedict kaže da je uživao u vremenu provedenom u internatu.

-Kao jedino dijete bio sam mnogo usamljen kod kuće. Svakog Božića tražio sam od roditelja da mi poklone brata ili sestru, ali nikad mi tu želju nisu ispunili. Bio sam željan društva, pa je internat za mene bio prekrasno mjesto za odrastanje. Pružio mi je kompletan osjećaj djetinjstva, kazao je Benedict.

Upravo u ovom internatu Benedict se zaljubio u glumu. Roditelji su bili razočarani i ljuti, ali on je želio studirati samo jedno – dramu. Završio je ovaj studij na univerzitetu u Manchesteru. I mnogo je radio. Na televiziji, radiju, u pozorištu, snimao je filmove. I postao izvrstan glumac.

Tako kažu filmski kritičari, ali i publika. Za „dlaku” mu je ove godine izmakao Oscar za ulogu u filmu „Igra oponašanja”. U svojoj 14 godina dugoj karijeri igrao je u 29 filmova, 21 TV seriji, te 16 predstava, zbog čega je zaslužio 48 nominacija za nagrade. Sedamnaest ih je dobio. Slavu je doživio tek s ulogom moderniziranog Sherlocka Holmesa. Po nekima je čak najbolje od svih glumaca odigrao ovu ulogu. Nakon nje njegova popularnost je vrtoglava porasla.

I ne samo to. Iako nije prototip hollywoodskih ljepotana poput Brada Pitta, Leonarda DiCaprija, Georgea Clooneya, ima nešto u njemu što privlači ženske poglede. Zbog toga je proglašen najseksi muškarcem na svijetu, a potom i “britanskim nacionalnim blagom”. Osim filmske industrije, Cumberbatch je osvojio i modnu. To potvrđuje i linija odjeće nazvana “Cumberbitch” (kako se nazivaju njegovi brojni fanovi), koju je pokrenuo poznati brend iz Los Angelesa “Poprageous” specijaliziran za odjeću inspiriranu pop kulturom.

Kolekcija obuhvaća sve od od cropanih topova do tajica na kojima je isprintana Benedictova glava s njegovim poznatim “sherlockovskim” pogledom.

Modna ikona

Moderni džentlmen najbolji je opis njegova stila odijevanja u kojem okosnicu čine odijela od tvida, košulje sitnog uzorka nemarno zakopčane te “sherlock” kapa, potom tregeri i gležnjače koje kao da su ispale iz romana o Oliveru Twistu.Britanski časopis GQ proglasio ga je jednim od najbolje odjevenih muškaraca na svijetu. Benedictu je sve to pomalo čudno.

-Ne znam čemu toliko vike oko mog stila, pa tako izgleda svaki drugi frajer na londonskim ulicama – bio je skroman komentar 38-godišnjeg glumca na modnu titulu.

Iako je u poslu pravi profesionalac koji se drži krilatice „red, rad, disciplina”, privatno je pravi buntovnik, avanturista, ovisnik o adrenalinu…Voli ragbi, ali najviše uživa u padobranstvu i balonarenju. To nisu jedine ekstremne stvari kojima se bavio.

Nakon što je završio Harrow, a prije nego je upisao dramu Benedict se uputio na prvo zanimljivo životno iskustvo – volontirao je kao učitelj engleskog na Tibetu. Tu se, šetajući beskrajnim prostranstvim s prijateljima, izgubio. Promrzli i izgladnjeli došli su do jednog sela u kojem je, kaže, pojeo najbolji obrok u životu – špinat s mesom. Zapamtio ga je i po dizenteriji koja je uslijedila.

Najgore životno iskustvo doživio je 2004. godine u Africi, gdje je snimao seriju „Do kraja svijeta”. Nakon divnog vikenda kojeg je proveo roneći s dvojicom prijatelja uputio se prema Mozambiku. Nešto prije granice pukla im je guma i dok su je pokušavali promijeniti opkolila ih je naoružana grupa drumskih razbojnika. Uzeli su im sve što je bilo imalo vrijedno, zavezali, ubacili u auto i odvezli u nepoznatom pravcu. Benedicta su kasnije rpebacili u gepek jer se pokušavao osloboditi. Nakon nekog vremena su stali, istjerali ih van i prislonili puške uz glavu.

-Pokušao sam ih urazumiti, govorio sam im da nije dobra ideja da nas ubiju. Sve vrijeme po glavi mi se motala ideja da koliko god ljudi oko sebe imaš u životu na kraju umireš sam, ispričao je Benedict.

Na kraju su otmičari samo nestali, a Benedictu i njegovim kolegama je trebalo dosta hoda dok nisu pronašli pomoć. Tada je, dodao je, plakao od sreće.

Postat će tata

A najsretniji trenutak u njegovom životu je…Vjenčanje sa Sophie Hunter. Vjenčali su se na Valanetinovo ove godine, na otoku Isle of Wight, daleko od očiju javnosti. Ovom događaju prisustvovala je samo nekolicina prijatelja i članovi uže porodice. Uskoro će postati i roditelji. Naime, Benedictova supruga Sophie je u visokom stadiju trudnoće.

Skupa su od 2009. godine. Upoznali su se na snimanju filma „Burlesque Fairytales” i od tad su nerazdvojni.

-Zapanjujuće je naći nekog koga ćeš voljeti, a kamoli nekog ko će i tebe jednako voljeti. A kad pogledam koliko smo Sophie i ja zauzeti pravo je čudo što smo se uopće upoznali. Nevjerovatno sam sretan što je imam u svom životu. Za mene je ovo najljepši trenutak i uživam u njemu, kazao je nakon vjenčanja.

Cijenjena i nagrađivana kao pozorišna rediteljica, ali i glumica Sophie je, pišu britanski mediji, žena po Benedictovoj mjeri. Ne samo zbog posla koji se bavi, već i po porodičnom porijeklu. I njeni preci, naime, imaju plave krvi. Također, baš kao i Benedict, Sophie je pohađala najbolje škole. Školovala se na Oxfordu i u Parizu.

Glumac je njihove zaruke objavio u novinama, što je tradicija u Velikoj Britaniji. Tako je u „Timesu” 5. novembra prošle godine, u rubrici „Najava vjenčanja” osvanulo sljedeće:

„Gospodin B.T. Cumberbatch i gđica S.I. Hunter: Objavljene su zaruke između Benedicta, sina Wande i Timothyja Cumberbatcha iz Londona, i Sophie, kćerke Katharine Hunter iz Edinburgha i Charlesa Huntera iz Londona”. Ova vijest je obišla svijet, a mnogi koji se rugaju Benedictovom isticanju aritokratskog porijekla ovo je bio još jedan dokaz njegovog snobizma. A njega baš boli briga za to. Radi posao koji voli, uz podršku žene koju voli.

 

 Igra oponašanja i zamalo Oscar

U filmu „Igra oponašanja”, koji je zaradio osam nominacija za Oscara ove godine, glumi Alana Turinga. Snimljen je prema istinitoj priči genijalnog britanskog matematičara i informatičara koji je tokom Drugog svjetskog rata uspio dekodirati šifrirani komunikacijski sistem kojeg su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji. Međutim, prema zakonu koji je tada važio za homoseksualce hemijski je kastriran (a mnogi su ubijeni), nakon čega je počinio samoubistvo.

To je historijska sramota koju nije lako priznati. Alana Turinga rehabilitirala je kraljica Elizabeta II. tek 2013. godine i tada su mu priznate sve zasluge za doprinos svršetku rata i spašavanju miliona ljudi. Skupa s kolegom Stephenom Fryom Benedict Cumberbatch je pokrenuo kampanju za to da preko 49.000 muškaraca primi oprost te su se za pomoć obratili i Kate Middleton i princu Wiliamu. Oni su to odbili.

 Uvreda i izvinjenje „obojenima”

Gostujući u jednom TV showu dotakao se teme nedostatka poslovnih prilika za svoje glumačke kolege- crnce u Velikoj Britaniji, te veću mogućnost njihovog glumačkog napretka u SAD-u, pritom ih nazvavši “obojenima”. Nije dugo trebalo da postane glavna tema osude korisnika društvenih mreža. Uslijedilo je javno izvinjenje.

-Iskreno se ispričavam. Nemam opravdanja zbog toga što sam bio takav idiot i što sam načinio toliku štetu. Nadam se da će ovaj incident pomoći ostalima kod korištenja pravilne terminologije kako ubuduće ne bi nekoga uvrijedili. Najsramotniji aspekt moje izjave jest činjenica da sam u tom trenutku objašnjavao nejednake mogućnosti u glumačkoj industriji koje prije svega pogađaju moje crnačke kolege. Osjećam se kao potpuna budala i još se jednom izvinjavam zbog korištenja nepromišljene riječi koja je uvrijedila i neke moje prijatelje.

[nggallery id=810]

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti