Debljate se jer – premalo spavate?

Piše: Redakcija

Ne zavaravajte se – san za koji nemate vremena tijekom radne sedmice ne možete nadoknaditi vikendom, ma koliko god pokušavali.

Gubite li noću samo 30 minuta kvalitetnog sna i odmora, već za samo tjedan dana vaša vaga može pokazivati veći broj kilograma, a vi povećati rizik da obolite od dijabetesa tipa 2.

Pokazalo je to istraživanje koje su proveli znanstvenici Medicinskog univerziteta Weil Cornell u Dohi u Kataru, a koje je prezentirano na ENDO-u 2015., godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u američkom San Diegu.

U okviru istraživanja, znanstvenici i liječnici su na 522 osobe kojima tek otkriven dijabetes tipa 2 kroz godinu dana pratili njihove dnevnike spavanja, visinu, težinu i opseg struka te bilježili vezu između spavanja i drugih parametara.

Studija je otkrila da je kod onih koji su spavali loše i gubili kvalitetan san rizik od pretilosti povećan za 17 posto.

Ujedno, rizik za inzulinsku rezistenciju porastao im je za čak 39 posto.

Bilo je dovoljno da gube svega 30 minuta sna, svake noći tijekom tjedan dana, te da tijelo na gubitak  kvalitetnog sna odmah počne reagirati.  I to negativno.

Tijelo pamti svaku izgubljenu minutu sna

Prof. Shahrad Taheri u ime tima koji je predvodio istraživanje istaknuo je da je ova studija promijenila način na koji se dosad gledalo na manjak sna i njegov utjecaj na cijeli organizam.

“Već samo 30 minuta izgubljenog sna svake noći, u kratkom periodu, može značajno utjecati na pretilost i inzulinsku rezistenciju u organizmu” – istaknuo je američkim medijima prof. Taheri.

“Moderno društvo trpi od manjka sna, no tek smo u posljednjem desetljeću otkrili njegove stvarne metaboličke posljedice” – upozorio je prof. Taheri.

Otkriće njegovog tima sugerira medicinskim stručnjacima da prilikom prevencije i liječenja različitih metaboličkih poremećaja moraju uzeti u obzir i kvalitetan san kao važnu terapiju.

Jer, tijelo pamti svaku izgubljenu minutu sna.

Osam sati sna dnevno, formula za ljepotu i zdravlje, koja se nauči još u vrtiću, pokazuje se točnijom sa svakim novim znanstvenim istraživanjem.

Upravo minimalno 6-8 osam sati odmora mozak treba baš svake noći, kako bi se odmorio, obnovio i zadržao kvalitetu kognitivnih funkcija na najvišoj razini.

Ujedno, to je vrijeme u kojem će se cijeli organizam obnoviti i tako zaštititi od visokog tlaka, pretilosti, dijabetesa i bolesti srca.

Manjak sna i pretilost kod mališana

Studija provedena u Velikoj Britaniji i objavljena u The Journal of Pediatrics, otkrila je da manjak sna ima i značajan utjecaj na djecu i njihovu težinu.

Istraživači su pratili 2000 mališana punih 15 godina, još od predškolske dobi.

Otkrili su da oni koji loše i premalo spavaju (manje od 10.5 sati svake noći) ili imaju problema s disanjem u snu (hrkanje, apneja), imaju dvostruko veći rizik da postanu pretili u odnosu na vršnjake koji spavaju dovoljan broj sati.

Mališani između 5 i 6 godina koji slabo spavaju imaju 60-100 posto više izgleda da će do svoje 15 godine biti pretili, upozoravaju rezultati te studije.

– Činjenica da san utječe na tjelesnu težinu djeteta uveliko će pomoći i roditeljima i zdravstvenim stručnjacima – komentirala je rezultate studije prof. Karen Bonuck, sa Einsteinovog medicinskog sveučilišta u New Yorku, za američke medije.

– Moći će na vrijeme otkriti uzrok i na vrijeme spriječiti ovaj ozbiljan zdravstveni problem od kojeg boluje već 17 posto mališana samo u SAD-u – objasnila je prof. Bonuck.

Amerikanci nisu jedini koji višak kilograma bilježe već u predškolskoj dobi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na gotovo nevjerojatne podatke: čak 42 miliona djece u svijetu, mlađih od 5 godina ima višak kilograma ili je već na pragu pretilosti.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti