Cristiano Ronaldo: Kralj rođen u kolibi

Piše: Redakcija

 

Jedan je od najplaćenijih, najboljih, najbogatijih sportista svih vremena. No, iako bogat i poznat, njegov je privatni život obavijen velom tajne. Malo je poznato da je slavni igrač svoje prve dane proveo u siromaštvu, sanjajući da jednog dana postane neko. Sve svoje snove je ostvario…

U njegovim džepovima trenutno ima 120 miliona dolara i spada među najplaćenije sportiste svih vremena. Uz ime Cristiana Ronalda veže se i najskuplji fudbalski ugovor svih vremena, sklopljen između “Manchester Uniteda” i “Real Madrida”. Šta to ima u ovom mladiću vrijedno 131,6 miliona dolara, koliko je Englezima platila Uprava “Reala” da bi Ronaldo umjesto crvenog dresa obukao bijeli?

Prije nekoliko godina naučnicu su napravili zanimljiv i jedinstven eksperiment. Doveli su Cristiana Ronalda u laboratorij, priključili ga na razne aparate i ostali blago šokirani. Struktura mišića na tijelu ovog sportiste je savršeno isprepletena, na njegovom tijelu nema ni grama masti, Ronaldovi refleksi i držanje, te skočnost su kao programirani. Njegovo organizam je savršenstvo evolucije, krajnja tačka do koje je trenutno došao ljudski rod. Stoga svaki novčić koji mu sponzori uplate, a uplaćuju mu 12 miliona eura godišnje, nije bačen uzalud. Cristiano Ronaldo ima najubojite noge u svijetu fudbala, od njegovih udaraca drhte golmani. On je jedan od rijetkih igrača čija lopta ide više od 100 kilometara na sat, a on sam trči gotovo jednako brzo kao i najbrži čovjek današnjice Usain Bolt.

Njegovi golovi dovode publiku na stadione i pred TV ekrane, a gdje ima publike ima i sponzora, ima i novca, i to mnogo. Cristiano Ronaldo je prošle godine bio marketinški najinteresantniji sportist na svijetu, s milionski vrijednim ugovorima s kompanijama kao što su “Nike”, “Castrol”, “Coca-Cola”, “Motorola”, a 2009. postao je zaštitno lice linije donjeg rublja kompanije “Emporio Armani”. Samo od tih sponzorskih ugovora Ronaldo je zaradio više od 21 milion dolara.

No, jedna stvar je očigledna. Uprkos slavi i novcu, Ronaldo nije nikada nasmiješen, ima i vrlo opravdan razlog za to. Njegovo djetinjstvo i dani su vrlo tužna priča koja u glavi ovog mladog čovjeka budi strašne uspomene koje neće izbrisati nikakvi milionski ugovori i nikakve titule koje u budućnosti čekaju ovog uspješnog i sposobnog čovjeka. Priča o Cristianu Ronaldu je nevjerovatna storija o dječaku koji nije imao baš ništa osim svojih snova i koji je slijedeći njih postao jedan od najpoznatijih ljudi današnjice.

Djetinjstvo pod limenim krovom

 

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro rođen je 5. februara 1985. na otočiću Funchal u pokrajini Madeira, pored zapadne obale Portugala. Ime je dobio po Ronaldu Reagganu, američkom predsjedniku i omiljenom glumcu njegovog oca. Kuća u kojoj se rodio i u kojoj je odrastao bila je više nego skroman dom. Pod limenim krovom ove uske barake pored mora Ronaldo je rastao uz oca vrtlara i majku koja je za porodicu zarađivala kao kuharica i čistačica. U kući su živjeli još brat, dvije sestre, prabaka i djed.

Odrastati u takvoj kući bilo je vrlo teško, posebno jer se otac često opijao u takvoj mjeri da je i umro od zatajenja bubrega 2005. U njihovoj kući često nije bilo ničega.

– Bili smo veoma siromašni. Nisam imao igračaka i nisam dobivao darove za Božić. Dijelio sam sobu s bratom i dvije sestre, dok su roditelji spavali u drugoj. Bilo je to malo mjesto, ali meni nije smetalo. Nevjerovatno sam blizak s bratom i sestrama. Takav život za nas je bio normalan, drugačiji nismo znali – kaže Ronaldo.

Tako je dječak iz siromašne barake postao problematični mladić kojem je škola bila zadnja stvar na pameti. Sa samo 14 godina, on je prekinuo sve veze sa školom, gdje će se vratiti tek desetak godina kasnije.

– U školi sam bio veoma popularan, međutim, ništa me za nju nije vezivalo. Iz nje su me izbacili kada sam učitelja pogodio stolicom – ispričao je Ronaldo u intervjuu za britanski “Mirror”.

Ipak, već kao desetogodišnjak pokazivao je jedan nevjerovatan talent – za fudbal. To je uočila njegova majka, koja mu je davala punu potporu.

– Sve što je želio bilo je igrati fudbal. On je igru volio tako mnogo da je preskakao obroke ili bi bježao iz svoje spavaće sobe zajedno s loptom, i to onda kada su svi mislili da radi zadaću – prisjeća se njegov djed, Fernao Sousa.

Cijeli tekst pročitajte u 859.  broju  Azre…

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti