NovostiRecepti

Mladi luk, proljetni saveznik zdravlja

S prvim danima proljeća pijačne tezge preplavili su mladi izdanci luka. Toliko je zdrav, kažu naučnici, da bismo ga trebali jesti svakodnevno. Ukoliko vam smeta njegov miris u svježem stanju, vi ga skuhajte

Proljetna piletina s mladim lukom

mladi luk2

Sastojci: 4 veze mladog crnog luka, 500-700 g pilećeg mesa bez kostiju, 1-2 kutlače pileće bistre supe ili vode, mješavina suhog začina, ulje, kašika gustog paradajza, biber, aleva paprika, peršun

Priprema: Na vrelom ulju ispržite prvo bijeli dio mladog luka isječen na dva centimetra dužine. Poslije stavite i zeleni dio, isječen nešto veće, otprilike četiri centimetra. Začinite vegetom. Pržite dok zeleni luk ne promijeni malo boju. Piletinu isijecite na kocke veličine jednog zalogaja i stavite preko prženog luka. Promiješajte i poklopite. Kad piletina porumeni sa svih strana, dodajte pileću supu (malo-pomalo). Stavite i kašiku gustog paradajza, alevu papriku, biber i šaku peršuna sitno isječenog. Poklopite da se arome sjedine. Prilog po vašem izboru.

Pita s mladim lukom i blitvom

mladi luk3

Sastojci: 500 g kora za pitu;  Fil 1:300 g sira, 200 g blitve, 2 struka mladog luka, 2 jaja, 200 ml pavlake; Fil 2: 250 ml jogurta, 250 ml mineralne vode, 4 jajeta, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli; Preliv: 100 ml jogurta, 2-3 kisela krastavca, čehno bijelog luka

Priprema: Prvo pripremiti fil 1. Blitvu i mladi luk isitniti i pomiješati s jajima, sirom, pavlakom i dobro sjediniti. Fil 2: Pomiješati jaja, jogurt, mineralnu vodu i prašak za pecivo. Malo posoliti. Pleh obložiti folijom i namazati uljem. Redati po jednu koru, namazati filom 2 pa dodati 2 kašike fila 1 i tako sve dok se ne potroše sve kore. Saviti u jedan veliki rolat. Isjeći na trouglove. Peći na 200 celzijevih stepeni 50-ak minuta. Ohladiti i isjeći pitu. Služiti s prelivom napravljenim od sitno sjeckanog ili rendanog krastavca, zgnječenog bijelog luka koje ste pomiješali s jogurtom.

Omlet s mladim lukom

mladi luk4

Sastojci: 2 cijela jaja i 3 bjelanjca, 1 kašičica maslinovog ulja, 1 sitno sjeckana crvena paprika, 2 sitno nasjeckana mlada luka, nekoliko sitno isjeckanih kriški šunke, 25 g niskomasnog cheddar sira

Priprema: Izmutite jaja i bjelanjca sa začinima po želji. Zagrijte ulje i pržite papriku 3-4 minute. Dodajte mladi luk i pržite jednu minutu. Dodajte jaja i pecite dok nisu u potpunosti gotova. Dodajte šunku i sir. Pecite dok se sir u potpunosti ne otopi

Kellane

mladi luk5

Sastojci za tijesto: 600 g glatkog brašna, 1 kvasac, 2 kašičice šećera, 2 kašičice soli, 5 kašika jogurta, 50 ml ulja, 420 ml tople vode; Fil: 500 g sjeckanog mladog luka, so, biber; Premaz: 50 g otopljenog putera

Priprema: U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, kvasac, šećer, sol). Dodajte jogurt, ulje i vodu i miksajte otprilike pet minuta, dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte plastičnom folijom (ili krpom) i ostavite da se diže 30 minuta. Nakon 30 minuta tijesto premijesite i ostavite da se diže još 30 minuta. Opet tijesto premijesite i istresite na pobrašnjenu podlogu. Podijelite na 15-20 kuglica. Svaku kuglicu rastanjite tanko i na polovicu stavite luk pomiješan sa solju i biberom. Tijesto preklopite i dobro zatvorite prstima, da ne bi izlazio fil. Isto napravite s ostatkom tijesta i fila. Tako pripremljene kellane pržite u teflonskoj tavi na vrlo malo ulja dok lijepo ne porumene s obje strane. Svaku kada je gotova premažite otopljenim puterom i poslužite.

Soparnik

mladi luk6

Sastojci za tijesto: 500 g pšeničnog glatkog brašna, 1 kašičica soli, 4 kašike suncokretovog ulja, 350 ml vode; Za fil: 1 kg blitve, 1 kašika mješavine suhih začina, 50 ml maslinovog ulja, 60 g mladog luka, 2 kašike nasjeckanog peršuna; Za posipanje: 2 kašike maslinovog ulja, 3 čehna bijelog luka, 50 g grubo narezanih badema

Priprema: Od brašna, soli, ulja i vode umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da pokriveno stoji 15-ak minuta. Opranu blitvu dobro ocijedite, narežite na rezance i pospite začinom. Ostavite stajati 10-ak minuta i ponovo ocijedite. Blitvi dodajte ulje, mladi luk narezan na kolutiće, peršun i sve dobro izmiješajte. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte pola količine tijesta, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm). Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i prekrijte ga drugom polovicom razvaljanog tijesta. Rubove tijesta dobro utisnite, površinu tijesta nabodite viljuškom i pecite u rerni zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta. Pečeni soparnik premažite maslinovim uljem i pospite nasjeckanim bijelim lukom i bademima.

Vegetarijanske tortilje

mladi luk7

Sastojci: 8 tortilja, 320 g sira edamera, 4 mlada luka, 160 g kukuruza šećerca, 2 kašike ulja, 1 salse blage

Priprema: Svaku tortilju ugrijte na tavi dok ne omekša, tako ćete je lakše saviti. Na polovicu pripremljene tortilje stavite dvije kašike naribanog sira, pospite narezanim lukom i dodajte kašiku kukuruza šećerca. Pripremljenu tortilju preklopite i popecite na pouljenoj tavi s obje strane do zlatnožute boje. Vegetarijanske tortilje poslužite tople sa Salsom, a možete je obogatiti grilovanim tikvicama i patlidžanom.

Rolnice s mesom i mladim lukom

mladi luk8

Sastojci: 8 tankih junećih šnicli, 4 veze mladog crnog luka, mrkva, 2 kašike suncokretovih sjemenki, 2 dl bijelog vina, kašika brašna, ulje, so, biber

Priprema: Šnicle posolite i pobiberite s jedne strane. Mladi crni luk isijecite na štapiće, pa po nekoliko štapića stavljajte na šniclu s pobiberene strane i urolajte. Na zagrijanom ulju propržite sitno rendanu mrkvu i sjemenke suncokreta. Kad mrkva smekša, spustite rolnice i dinstajte ih, povremeno nalivajući bijelo vino. Gotove rolnice izvadite, u sok od pečenja umiješajte brašno, pa dobijenim sosom prelijte rolnice od mesa.

Janjetina s mladim lukom

mladi luk9

Sastojci: 750 g janjećeg mesa, 1 kg mladog crnog luka, 250 g mladog bijelog luka, 100 g masnoće (masti ili ulje), 1 jaje, 1 čaša kiselog mlijeka, 1 kašika brašna, 1 kašičica aleve paprike, peršunov list, mljeveni biber, so

Priprema: Meso oprati, isjeći na komade, posoliti i staviti u šerpu. Dodati očišćen, opran i na komade duge dva centimetra isječen crni i bijeli luk, pa sve preliti masnoćom. Staviti šerpu na šporet, poklopiti i kuhati na tihoj vatri. Paziti da jelo ne zagori. Povremeno dolivati po malo vode. Kašiku brašna razmutiti u malo vode, dodati kašičicu aleve paprike i sipati u jelo. Zatim jelo posoliti po ukusu i dodati malo bibera. Jelo preliti mješavinom jaja i mlijeka, posuti sjeckanim peršunovim listom i zapeći u zagrijanoj rerni koliko da se uhvati rumena korica.

Pratite nas na društvenim mrežama