Iva Majoli: Milioni su potrošeni, teniserki prijeti oduzimanje posljednje nekretnine – porodičnog stana

Piše: Redakcija

Iva Majoli, najuspješnija hrvatska teniserka svih vremena, ovih dana proživljava pravu životnu dramu. Iako je njeno bogatstvo mjereno milionima, što na računima, što uloženim u nekretnine i poslovne poduhvate, s vremenom je sve nestalo. Pogrešni poslovni potezi, nekontrolirano trošenje na provode i kredit u švicarskim računima ostavili su je gotovo na prosjačkom štapu.

Ovih dana, piše “Slobodna Dalmacija”, mogla bi ostati i bez posljednje nekretnine u svom vlasništvu, luksuznog stana od 154 kvadratna metra na glavnom zagrebačkom trgu.

Rastrošnost i ulaganja

– Ne smijete mi uzeti stan na Trgu bana Jelačića. To je moj i jedini dom mog djeteta – zavapila je Majoli u tužbi kojom na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu pokušava u posljednjem trenutku zaustaviti pljenidbu stana koju je Hypo Alpe Adria banka pokrenula zbog njenog duga od čak 1,2 miliona švicarskih franaka.

O njenom bankrotu hrvatski mediji su počeli pisati još 2010., kad je krenula priča o novom građevinskom ulaganju za “Tenis centar Iva Majoli” na zagrebačkom Cmroku. Iva je to demantirala.

– Nedavno sam se vratila s teniskih ekshibicija u Australiji i Izraelu, uskoro idem u Ameriku i na Roland Garros, pa je lako vidjeti koliko zarađujem na tim ekshibicijama. Imam domaćicu, živim u stanu od 154 kvadrata na Trgu bana Jelačića i mislim da baš ne nosim gaće na štapu – branila se.

Ipak, lista poreznih dužnika, koju je 2012. godine prvi put javno objavio ministar finansija Slavko Linić, pokazala je da je stanje drugačije.

Danas više nema tajni, imovina sportašice nalazi se pod ovrhom banke zbog više kredita u ukupnoj vrijednosti od 26,194.704 kune koje je “Tenis centar Iva Majoli” d.o.o. podigao kod Hypo banke, a Iva i njen brat Drago bili su založni dužnici. Dio dugova Majoli je prije godinu pokušala pokriti prodajom trećine Teniskog centra, ali to nije bilo ni blizu dovoljno. I dalje je banci dužna vrtoglavih 1,2 miliona švicarskih franaka plus kamate, koje u protutužbi pokušava osporiti.

Brzi krah

Čini se da se njen krah desio podjednako brzo kao i uspon. Prvi milion dolara zaradila je prije punoljetstva. U februaru 1996. osvojila je najveći uspon karijere, dostigavši četvrto mjesto na WTA listi. Majoli se iz profesionalnog sporta povukla poprilično rano. Nakon odigranog posljednjeg turnira na svom računu imala je 4,5 miliona dolara, što je njoj i njenoj porodici osiguralo lagodan život. Barem neko vrijeme.

Za kratko vrijeme pokušala je nadoknaditi sve ono što nije prošla tokom profesionalnog teniskog života. Putovala je, kupovala i prodavala stanove, gradila vile, otvarala restorane i kafiće… Na provode je trošila nemilice, punila trač-rubrike novina i kretala se u jetseterskim krugovima. Godine 2006. ona i njen suprug Stipe Marić napravili su raskošno vjenčanje na kojem su ugostili svjetske zvijezde, zabavljali su ih “Gipsy Kingsi”, a sve je koštalo gotovo milion i po kuna. Organizatori su ih tužili zbog neizmirenih dugova.

Vrhunac njenog lošeg poslovanja bilo je, pišu hrvatski mediji, otvaranje japanskog restorana “Sora”, krajem 2008., na vrhu zagrebačkog nebodera. Samo u uređenje prostora Iva i njen tadašnji suprug Stipe Marić uložili su 600.000 eura. Iako posao nije išao od samog početka, bračni par forsirao je otvaranje i hvarske podružnice “Sore”. Oba restorana neslavno su propala, a zaposlenici su im naknadno prijetili tužbama, jer mjesecima nisu primili plaću niti su im vlasnici plaćali doprinose.

Mnogo je pisano i o njenim svađama sa suprugom Stipom Marićem i njihovom burnom razvodu 2012. godine s obostranim optužbama za nevjeru, zanemarivanje djeteta i rastrošnost. Na kraju su čak podnijeli krivične prijave jedno protiv drugog, a Iva ga je optužila za zlostavljanje. Loše vijesti su se nizale jedna za drugom, a raskošna bajka se pretvorila u katastrofu. I još nije kraj.

Pročitajte još