Douglas Kirkland: Nikad viđene fotografije Coco Chanel

Piše: Redakcija

Sa cigaretom u ustima Coco Chanel radi na jednoj od svojih haljina u svom dizajnerskom studiju u Parizu. Ova, nikad viđena fotografija na kojoj vrijedno radi na jednom od svojih dizajna, daje jedinstven uvid u rad istinskog modnog genija.

Snimka dizajnerice odjevena u svoje prepoznatljive bisere, sako i šešir napravio je glasoviti fotograf Douglas Kirkland.
Fotografije su zapravo sadržaj nove knjige, limitiranog tiraža, “Coco Chanel: Three Weeks/1962”. Kao što naslov sugerira, snimci su napravljeni tokom 21 dana u Parizu gdje je tada, 27-godišnji Kirkland poslan da po zadatku napravi fotografije za avgustovsko izdanje “Look” magazina.

Među fotografijama 79-godišnje Coco, na 144 stranice su i one napravljene u njenom apartmanu u “Ritzu”, u studiju, i pokazuju kako priprema svoje modele za modnu reviju, kao i one njenog vikend putovanja u Versailles.
Pišući u svom uvodu, Kirkland, koji danas ima 80 godina kaže: Njena kosa je bila crna, nisam vidio da ju je ijednom uklonila ispod šešira. Crte lica su joj bile oštre i odlučne. U 79. godini je i dalje imala besprijekorno držanje i stajala je uspravno kao balerina. Bila je mršava i kretala se s velikom energijom. Svako je prema njoj pokazivao poštovanje. Davala je samozvjerene izjave, i nikada nisam čuo da se neko nije slagao s njom.

[nggallery id=822]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti