Alma Abdagić: Volim izrastak, daje mi neki poseban hippy šarm

Piše: Redakcija

Njega kože

Dnevno, na njegu kože trošim 15-ak minuta ujutro i 15-ak navečer (idealnim danima). Naime, zna mi se dogoditi da skratim ili preskočim ritual. Dobru njegu kože kod kuće ne bih mogla zamisliti bez dobre kreme za njegu područja ispod očiju, dobre kreme za lice i pilinga koji koristim jednom sedmično.

Dvije kreme koje su mi neodoljive i poslije kojih stvarno osjećam da se nešto mijenja nabolje su: Estee Lauder – Advanced Time Zone (krema za lice) i Estee Lauder – Re-Nutriv (kremica za područje ispod očiju, ali i kapke, da ne zaboravimo da i njih treba mazati).

Nisam baš sklona upotrebi seruma za lice. Nekako radije biram tradicionalne strukture. Probala sam dobar Shiseido serum, ali sam se vratila kremicama.
Šminku najradije skidam domaćim maslinovim uljem s kantarionom, koji mi pravi tetka Zlata. Riječ je o super efikasnom istarskom proizvodu koji posluži i kao skidač šminke, ali i kao ulje za tijelo poslije tuširanja, ulje za sunčanje, ulje za poslije sunčanja i ulje za dobro raspoloženje…

Dva puta godišnje odem na konkretan tretman lica. Behka u “La Meru” zna šta mi treba, družimo se već godinama, pa joj se samo prepustim. I uvijek iz salona izađem preporođena. Otprilike poslije zime i poslije ljeta.

Najbolja depilacija je… probala sam razna čupanja, boli i koža je preosjetljiva pa se po njoj jave razne piknice. Na kreme za depiliranje sam naprosto alergična. Aparati za čupkanje isto su mi kao trakice, smjesice, bilo kod profesionalaca bilo u kućnoj radinosti, stoga, vjerovali ili ne, najbolja depilacija je ona dobrom pjenom i bicem. Doduše, hvala genetici, pa i nemam nešto puno za skinuti.
Najviše novca, kada je njega u pitanju, trošim na spomenutu kremu za područje ispod očiju, bez nje ne mogu, a cijena kida glavu.

Njega kose

Frizera posjećujem samo kad se želim ošišati i kad umjesto kovrdža želim imati ravnu, ispeglanu kosu. Ostalo radim sama, farbanje nekom dobrom prirodnom farbom, tek jednom u dva-tri mjeseca, da malo osvježim boju. Volim izrastak, daje mi neki poseban hippy šarm.

Priznajem da, iako kažu da nije dobro, kosu perem svakog jutra. Nakon šampona i regeneratora obavezno nanesem Macadamia natural oil, Reviving Curl Cream i to je to, spremna sam za radne pobjede. Nikad, ali baš nikad nisam imala skroz dugu kosu, nestrpljiva sam i uvijek je ošišam prije nego sam došla do pola puta. Pa eto, neka to bude neostvarena želja frizure.

Iznenadni poziv na večeru, a kosa nije najurednija? Meni za pranje kose ne treba više od 10 minuta, a nije mi problem na večeru ići mokre kose. Ali ako baš, baš nemam vremena, stavit ću Timurov baby puder u prahu na tjeme i onda kosu istresti u kadu. Bit će mirisna i kao nova. Pssss, nemojte nikome reći.

alma abdagic web1

 

Make UP

U mom neseseru trenutno se nalaze: Estee Lauder Revitalizing Supreme CC, Estee Lauder rumenilo u boji breskve, Guerlain Meteorites (light-revealing powder), Estee Lauder Sumptuous Infinite (Daring Lenght + Volume Mascara), crveni ruž i sjajilo za usta (prema raspoloženju). Dnevni make-up ne bih mogla zamsiti bez Estee Lauder CC kreme i rumenila. Od kozmetičkih brandova najviše vjerujem kući Estee Lauder, brandu koji me nikad nije iznevjerio.

Razlika između večernjeg i dnevnog make-upa? Navečer, ako sam baš dobro raspoložena, stavim crveni ruž s malo maskare i rumenila, ili sjaj na usta, a smoky eyes na oči. I to je to. Zapravo, izgleda da se i ne razlikuju previše. Jer, ruku na srce, vrlo malo se šminkam i danju i noću.

PARFEMI

Moja top tri parfema su: Chanel No5, Chanel No 5, Chanel No 5!

Volim kad moj muškarac miriše na: L’occitane, Eav Des Bavx ili stari dobri Old Spice.

HOME MADE

Dragi kolega s Federalne televizije, veliki dokumentarist Milan Andrić, uz mnogo divnih stvari koje me naučio, preporučio mi je da na lice redovno stavljam masku od mlijeka i meda. Pa sad to zlata vrijedno znanje šaljem dalje, u svijet. Dvije kašike meda, jedna kašika mlijeka. Razmaži, drži 15-ak minuta i operi. Ostatak u frižider, pa za dva tri dana sve ispočetka. Moje lice naprosto voli ovu emulziju.
P.S. I vrat, nemojte ni slučajno zaboraviti namazati i vrat.

LJEPOTA ULAZI NA USTA

Naravno da zdravlje ulazi na usta. Kad jedem zdravo, maksimalno izbjegavam slatkiše i prerađenu hranu i sokove, tijelo i koža odgovore nevjerovatnom zahvalnošću. Losos, tunjevina, zelena salata, paradajz, koje zrno kukuruza, pola jabuke, maslinovo ulje, prstohvat morske soli i voila, savršena salata za svako doba dana.

Zdravlje

Šta svakodnevno činim za svoje zdravlje? Trudim se mnogo voljeti ljude oko sebe. Stvarno ozdravlja. Trudim se ne nervirati se zbog banalnosti. Uz to, jedem zdravo i puno treniram. Jer zaista, u zdravom tijelu živi zdrav duh. Otkako sam aktivna na ovom planu, sretnija sam žena.

Nažalost, predisponirana sam za genetska oboljenja. Tata, tetka, dedo… bolovali su od karcinoma. Redovno pregledam dojke i živim u ljubavi sa sobom i svijetom. Ostalo je u Božijim rukama.

Zdravstvena tegoba s kojom sam se susretala…? Često mi se zna dogoditi da se probudim usred noći. Prije sam mislila da bolujem od nesanice, ali nove teorije koje kažu da je sasvim OK spavati svoj san iz dva puta pomogle su mi da se zbog toga ne nerviram. Sad taj satak doživljavam kao rijetke trenutke koji mogu biti samo moji i koristim ih za čitanje. Kao strastvena čitateljica, ali i poduzetnica, mama, trkačica nemam baš puno vremena, pa se radujem buđenju usred noći i susretu s knjigom.

Kad god sam u prilici, kupujem hranu iz eco uzgoja. Često domaću hranu kupujem od mojih zemljaka u Donjem Vakufu. Taj sir, jaja, tjesteninu, meso, paprike, maline… nećete naći nadaleko. Zato, pravac srednja Bosna u nabavku zdrave hrane.

alma abdagic web2

VJEŽBA

Trčim u Školi trčanja “Klix” i nadam se da ću ove godine u septembru istrčati sarajevski polumaraton. Treneri i ostali trkači i trkačice u “Klixu” toliko su pozitivni da se poslije svakog treninga kući vraćam sretnija i s više vjere u ljude. Uz trčanje, tu je i najpredaniji i najprofesionalniji trener Edis Zuko. S njim radim TRX (morate probati), ali i mnogo drugih stvari koje mi moj učitelj zada.

Sad sam u fazi kad treniram od četiri do pet puta sedmično. I smatram da svaki trening daje rezultate. I šetnja daje rezultate. Samo od sjedenja nema efekta.

DIJETE

Probala sam Švicarsku dijetu. Otprilike podrazumijeva konzumaciju puno povrća, minimalno integralne tjestenine i riže, ribu, voće (bez banana), puno vode… I što je najvažnije, preporučuje da se jede pet mini obroka u toku dana. Nakon poroda i dojenja uspjela sam smršati pet-šest kilograma za mjesec, pridržavajući se ovog prehrambenog principa. Ali, kad izbacimo hljeb i slatkiše, a uz to malo trčimo i više hodamo, kile idu same.

MENTALNO ZDRAVLJE

Protiv depresije se borim… Lolom. Naime, u producentskoj kući Marletti cijelu sezonu animiram biljku mesožderku Lolu, u dječijem serijalu Tori. Lola je vesela radoznala biljčica koja voli da pjeva i pjeva kao Ibrica Jusić. Druženje s kreativnom ekipom, Dževadom i Dževidom Hadžić, ton majstorom Emirom i mojim kolegom, glumcem, Adnanom Gorom uveseljava me beskrajno. I brani mi da odrastem, koliko god se trudila.
Moje anksiozne epizode su rijetke i kratke, a kad se dogode, dišem duboko i nabrajam sve lijepo što volim i što imam. Sve prođe. Pa i one. Svakodnevno, za mentalno zdravlje činim ljubav.
Poslije stresnog dana najprije će me opustiti… druženje s mojom prekrasnom porodicom. Jer, neke stvari se ne mogu kupiti novcem.

MUZIKOTERAPIJA

Muzika apsolutno utječe na moje psihičko zdravlje. Zato Radiosarajevo.ba u našoj kući svira 24/7.
Ovih dana pjesma koja me opušta je: „I got life” iz mjuzikla “Hair”.
A pokreće me “Kao na zapad” benda “Letu štuke”. Uvijek pali.

DUHOVNA HRANA

Dušu hranim knjigama. Čini mi se da svaka koju pročitam nešto u meni promijeni. „Sluškinjina priča” Margaret Atwood učinila mi je jasnijim zamke patrijarhalne matrice koje živimo, a toliko smo na njih naviknute da ih više uopće ne primjećujemo. Upravo sam završila s čitanjem Llosa-in „Keltov san”.

Nadahnjuju me svi ljudi koji su u životu napravili promjenu nabolje u društvu. Veliki trag u našem društvu i mom životu ostavila je profesorica Nirman Moranjak-Bamburać.
Trudim se mijenjati nabolje i „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem”.
Smanjila sam ambiciju i svakodnevno se mirim sa sobom. Zadovoljna sam.

STRASTI

Moja najveća strast je… muzika.
A najteže mi je kontrolirati… Emocije. Zapravo i ne pokušavam. Kad mi se smije, smijem se; kad mi se plače, ja plačem. To sve/i moje/i znaju.

PIĆA

Između kafe i čaja, biram čaj.
Moje omiljeno alkoholno piće je muškatno vino. Zašto što nije s ovoga svijeta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti