Milica Kokotović: Kad rodite zdravo dijete, sve muke brzo se zaborave

Piše: Redakcija

Milica Kokotović (ex Blagojević) jedno je od najsimpatičnijih lica TV OBN. No, već neko vrijeme gledatelji ove televizije ne gledaju je kao voditeljicu kulinarskog showa “Stol za 4”, jednog od regionalno najpopularnijih televizijskih projekata. Milica, naime, ima veoma opravdan razlog. Ova 25-godišnjakinja je prije pet mjeseci postala mama i na svijet donijela dječaka Filipa. Majčinstvo joj odlično prija jednako kao i lijepo, sunčano vrijeme koje maksimalno koristi kako bi svog sinčića izvela vani. Lijepa voditeljica rado je pristala govoriti o velikoj promjeni koja je oplemenila njen život, porodu, te trudnoći, koju je, kaže, morala preležati od petog mjeseca.

Gledatelji OBN televizije će se iznenaditi kada saznaju da ste nedavno postali mama. Otkrijte nam kada je Vaš dječak došao na svijet?

– Pa da, vjerovatno će se iznenaditi, s obzirom na to da o trudnoći i porodu nisam govorila u medijima. Rođenje djeteta je najljepša stvar u životu i smisao svega, a naš Filip rodio se 06. decembra 2014.

Porodili ste se prirodnim putem. Jeste li imali dileme o tome da li se poroditi prirodno ili ići na carki rez?

– Nekada žena nije u mogućnosti birati, jer je iz zdravstvenih razloga doktor preusmjeri na prirodni ili carski porod. Ja sam imala mogućnost izbora, ali nisam imala dilemu i, hvala Bogu, nisam pogriješila. Većina žena se plaši boli prirodnog poroda i zato se mnogo njih odlučuje za carski, ali zaista nema razloga za pretjeranu brigu, jer je sve podnošljivo i prolazno, na kraju i zdravije, a ne zaboravimo da su i naše bake rađale prirodnim putem po petero ili šestero djece, još u onim uslovima života i svi su bili živi i zdravi.

milica beba web1

Je li, iz Vašeg iskustva, istinito ono što kaže većina mama, da su porođajni bolovi najteži na svijetu, ali i da se najbrže zaborave?

– I porođajni i poslijeporođajni bolovi su najteži i sam taj čin poroda zahtijeva veliku snagu i hrabrost te, prije svega, psihičku spremnost. Istina je da se, kada rodite zdravo dijete, sve muke brzo zaborave.

Kako ste se pripremali za porod? Jeste li išli na neke vježbe? Šta Vam je u tim trenucima najviše pomoglo?

– Kada sam trebala krenuti u školu za trudnice, doktor mi je odredio strogo mirovanje, tako da nisam bila u mogućnosti praktikovati bilo kakve vježbe. Pomoglo mi je vjerovanje, čitanje, dosta sam se edukovala o samoj trudnoći, porodu, znala sam da je to sve jedan logičan slijed događaja koji dožive milioni žena, tako da nije bilo prostora za strah.

Vaša trudnoća nije bila baš idealna, morali ste ležati određeni period. Po čemu pamtite tih devet mjeseci i zbog čega ste, zapravo, morali mirovati?

– Već od petog mjeseca trudnoće sam morala mirovati zbog položaja bebe, što je bilo veoma stresno i iscrpljujuće, ali kao i svaka majka, zarad dobrobiti svoje bebe, podnijela bih i mnogo veća iskušenja. Trudnoća je sama po sebi veoma emotivna, nepredvidiva, zato je i zovu drugim stanjem. Organizam se u potpunosti izmijeni, sve žene to individualno prihvataju i proživljavaju, ali mislim da će se sve majke saglasiti sa mnom, beskrajna ljubav nadjača svaku prepreku bilo koje prirode i ne postoji teret koji se ne može podnijeti zbog tog malog, Božijeg dara.

Kada ste saznali da nosite dječaka i ko je u tom trenutku bio sretniji: Vi ili tata?

– I Marku i meni je spol djeteta bio nebitan, najvažnije je bilo da je dijete zdravo, tako da se tim nismo uopšte opterećivali. I zaista mi je besmisleno kada roditelji insistiraju na jednom spolu. Mi nismo čak ni pitali doktora za spol, sam je spomenuo tokom jednog pregleda. Mislim da sam bila u četvrtom ili petom mjesecu. Naravno, bili smo presrećni.

milica beba web2

Dali ste mu ime Filip. Ko ga je izabrao i je li se bilo teško odlučiti?

– O imenu smo počeli razgovarati tek nekoliko dana nakon poroda. Zvali smo ga beba Kokotović, dok nismo odlučili da bude Filip…(smijeh). To je dedin prijedlog, nama se dopao i usvojili smo ga.

U braku ste već dvije godine, no ono što nas zanima jeste kako ste se osjećali u trenutku kada ste saznali da ste u drugom stanju i da ćete postati mama?

– To je jedan od najsrećnijih trenutaka u mom životu, bila sam preplavljena najljepšim emocijama, prepuna radosti i uzbuđenja, a sjećam se da su potekle i suze radosnice.

Kažu da je majčinstvo, odnosno roditeljstvo najteži posao na svijetu… Koji su Vaši najveći strahovi kada je riječ o odgoju?

– Kada sam bila mlađa, smetala mi je pretjerana briga roditelja, a mama je govorila da ću je shvatiti tek kada rodim dijete i, naravno, mame su uvijek u pravu. Majčinstvo, pored beskrajne ljubavi, podrazumijeva stalnu brigu i apsolutnu posvećenost djetetu, a s obzirom na to da živimo u vremenu u kojem se nemoral ističe na skali univerzalnih vrijednosti, moj prioritet je vaspitati Filipa u patrijarhalnom duhu i naučiti ga pravim životnim vrijednostima.

Filip danas ima pet mjeseci, otkrijte nam kakva je beba, šta voli, šta ne voli, kako spava…?

– Kao i svaka beba, ima svoje različite faze raspoloženja, nekada je nervozan i ljut, nekada nasmijan, razigran, mada u suštini velika je maza, voli društvo, voli da mu se stalno priča, spavalica je, kao i mama.

milica beba web5

Ko Vam oko bebe najviše pomaže?

– Najviše mi pomaže Marko, on Filipa kupa, presvlači, pri ruci mi je kad god zatreba. Tu su i Markovi i moji roditelji, naravno, svi smo vrlo organizovani i složni, posebno kada je Filip u pitanju, a s obzirom na to da je mezimče, sva ljubav i pažnja je njemu posvećena. Moja sestra, također, često pomogne, a kao i svaka tetka, uživa u vremenu provedenom sa sestrićem i s velikim zadovoljstvom nam je na usluzi.

Kako se tata Marko snalazi u roditeljskim obavezama?

– Marko je vrlo spretan i snalažljiv u ulozi roditelja. Dijete je i najljepša i najveća obaveza i veoma je bitno da se roditelji međusobno pomažu i, naravno, da zajedničkom ljubavlju postave temelje za srećnu i stabilnu porodicu.

Mnoge mame muku muče da nakon poroda vrate prijetrudničku kilažu… Vama je to pošlo za rukom. Koliko ste se ugojili tokom trudnoće i kako ste te kilograme izgubili?

– Tokom trudnoće korigovala sam ishranu. Jela sam isključivo zdrave i vitaminima obogaćene namirnice, tako da sam se po školskoj preporuci ugojila 10 kilograma. Još nisam u potpunosti vratila staru kilažu, ali sam na dobrom putu. Svakodnevne obaveze oko bebe podrazumijevaju da ste u stalnom pokretu, a nedavno sam počela i s treninzima, tako da će linija uskoro biti na zavidnom nivou.

milica beba web5+6

Gledatelji emisije „Stol za 4″ se već pitaju kada ćete opet na male ekrane. Zato nam otkrijte kada se planirate vratiti na posao i nedostaje li Vam televizija?

– Uvijek sam voljela svoj posao i s velikom predanošću radila, tako da mi veoma nedostaju snimanja i sva ona trka-frka koju mediji podrazumijevaju, a kad je riječ o povratku na male ekrane, vidimo se najesen.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti