Sedina Halilović: Svojim kreacijama mogu sve reći

Piše: Redakcija

Iako su se u Njemačkoj, ali i drugim progresivnijim evropskim zemljama, uspjele izboriti za svoje mjesto na modnoj sceni, u našoj zemlji javnost baš i nije čula za modni brand “HolyGhost”. Iza ove uspješne modne priče, koja je počela u Münchenu prije pet godina, stoje tri mlade, obrazovane i samopouzdane žene. Možda to i nije tako neobično, no ono što je zanimljivo jeste da su sve tri porijeklom s Balkana. Svoje snove, koje su snivale još kao djevojčice, Sedina Halilović, Jelena Radovanović i Ivana Bogićević uspjele su pretočiti javu, a sva nacionalna različitost koja naše narode toliko razdvaja, njih je upravo spojila. Njihove kolekcije inspirirane su Balkanom i bile bi veoma sretne kada bi svoj posao mogle razviti i u našim krajevima.

Ovog puta razgovarali smo sa Sedinom, koja u kompaniji “HolyGhost” obavlja funkciju kreativnog direktora i glavnog dizajnera. Sedina je rođena u Njemačkoj, ali njeno znanje našeg jezika je i više nego slodno. Rado je odgovarala na naša pitanja, te ispričala kako je s prijateljicama uspjela razviti modni brand i izboriti mjesto na veoma konkurentnom tržištu. Njene kreacije, namijenjene “gradskim heroinama”, sigurno će vas oduševiti. O ovim djevojkama pišu njemački modni magazini, predvođeni “Elleom”, a i redovno svoje kolekcije predstavljaju na Mercedes-Benz Fashion Weeku u Berlinu.

Modna kuća (brand) „HolyGhost”, čiji ste kreativni direktor, nastala je 2010. godine. Recite nam nešto o samim počecima, kako ste došli na tu ideju i je li je bilo teško realizirati?

– Mi se već znamo iz školskih dana. Jelena i ja smo išle zajedno u gimnaziju, ovdje u Münchenu, a Ivanu sam upoznala kad sam imala 18 godina.
Oduvijek smo imale u planu da zajedno pokrenemo neki business. Mislile smo da ćemo otvoriti butik ili nešto slično.

Kad sam završila fakultet, Jelena se ponovo vratila u München, jer se u međuvremenu odselila u Köln, i odvažile smo se da nešto počnemo. Bile smo naivne i neiskusne, a možda je i bolje što smo bile takve. Napravile smo veliko “lansiranje” kolekcije usred Münchena s podjednako velikom revijom i to je bio naš zvanični početak.

S obzirom na to da su vas tri u poslu, kako ste taj posao podijelile?

– Jelena je završila Ekonomski fakultet u Münchenu. Ivana je vrhunska krojačica, a ja sam studirala „Mode/Design management” u Münchenu. Tako da je Jelena zadužena za marketing i prodaju, ja za dizajn, a Ivana radi sve krojeve. Ona je naš tehničar.

Prijateljstva mogu odlično funkcionirati, no kada ih povezuje poslovna saradnja, dolazi do nesuglasica, kako vas tri funkcionirate? Ima li neka od Vas koja je dominantna i koja, na kraju, presudi?

– Na početku je bilo baš teško. S vremenom smo naučile da budemo diplomate i tolerantnije, da riješimo probleme bez svađa. Shvatile smo da, ako želimo da budemo uspješne, moramo, prije svega, biti profesionalne, uprkos prijateljstvu koje traje toliko godina.

Vi ste kreativni direktor i glavni dizajner, znači sve one lijepe kreacije koje vidimo Vaših su ruku djelo. Gdje ste sticali svoje dizajnersko iskustvo?

– Studirala sam u Münchenu na AMD – Akademie für Mode und Design. Moja odgovornost je dizajn i pravim prve skice. Ipak, na kraju smo za to odgovorne Jelena i ja, odnosno zajedno odlučujemo šta će ući u kolekciju.

Šta je moda za Vas?

– Moda za mene je isto što i emocija, osjećaj. Ona je ogledalo mog trenutnog raspoloženja. Svojim kreacijama mogu sve reći. Ona je ogledalo mene same.

Čime su Vaše kreacije obično inspirirane?

– Inspiriraju me okolica, prijateljice, žene… Naprimjer, moja inspiracija za kolekciju jesen/zima 2014. bio je Balkan, naši korijeni. Bilo nam je mnogo važno. Ili, naprimjer, Afrika. Jelena je bila u Africi i donijela tkaninu koja nas je oduševila. Kasnije nam je poslužila kao inspiracija za stvaranje čitave kolekcije. Tako, zapravo, počinje priča jedne kolekcije.

Kako ste, uopće, odlučile da svoju kompaniju nazovete Holy Ghost, šta je presudilo ovom nazivu?

– Nema tu neke posebne priče. Prije duže od pet godina sebi sam napravila tetovažu “Holy Ghost” i pomislile smo da to ne bi bilo loše kao naziv naše modne kuće. Zvučalo nam je dobro.

Prošlo je pet godina od njenog osnivanja, jeste li zadovoljne onim što ste ostvarile?

– Moram priznati da su počeci bili teški, a teško je i danas. Imamo veliku i uspješnu konkurenciju. Ali, radimo ono što najviše volimo. I to je najvažnije. Svaki dan je borba.

U kojem trenutku ste znale da ste uspjele u ovom poslu i da se svaki trud isplatio?

– Kad su naše kreacije prvi put izložene u butiku i žene su ih zaista kupovale. Bile smo tako ponosne.

Svoje radnje imate u Njemačkoj i Švicarskoj, planirate li ih otvarati i u nekim drugim evropskim gradovima? Kakvi su Vam planovi?

– Trenutno poslujemo u Austriji, Švedskoj, Švicarskoj, Australiji, Kini, Japanu, Grčkoj, Španiji, a cilj su nam Amerika i Rusija.

Čini se da su Vaše kreacije namijenjene modernoj, elegantnoj, samopuzdanoj ženi… Kako biste ih Vi opisali? Za kakve žene dizajnirate?

– Za žene koje su kao mi, koje su mame, ali i zaposlene, poslovne žene. Koje su jake, nezavisne i imaju isplaniran svoj život. Ne zavise ni od koga, ali su, ipak, žene.

S kakvim materijalima najviše volite raditi i zašto?

– Sa svilom i kožom, tako su različiti, jaki, ali i nježni.

Kako izgleda Vaša kolekcija za proljeće-ljeto 2016.?

– Naša kolekcija za proljeće/ljeto 2016. inspirirana je Marokom, mogla bih reći da je mistična.

Ukoliko neko, nakon ovog članka, poželi nositi neki komad odjeće s markicom „Holy Ghost”, može je naručiti putem vaše web stranice?

– Da, imamo online shop. Www.holyghost-fashion.com je stranica gdje postoji link za kupovinu.

Imate bosansko porijeklo (što nas čini veoma ponosnim), ali ste rođeni u Njemačkoj… Kada su Vaši roditelji došli u Njemačku?

– Moji roditelji su prije 40 godina došli u München, gdje su se i upoznali. Otac mi je iz Misoče (Ilijaš), a mama iz Brčkog.

Kakve su Vaše veze s Bosnom danas, imate li priliku da dođete?

– Bila sam baš nedavno. Imam mnogo prijatelja u Sarajevu, a sva porodica mi živi u Bosni. Planiram uskoro doći opet, jer bih voljela za naredne kreacije koristiti kožu iz Visokog.

Kakve su šanse da svoj rad predstavite i u našoj zemlji?

– Iskreno bismo voljele da naše kreacije budu prihvaćene i na Balkanu. Ipak je tu naše porijeklo. Nažalost, za sada je to veoma teško ostvariti, možda u budućnosti. Više puta sam pokušala uspostaviti saradnju s našim u Bosni, ali nikad nikoga nisam mogla dobiti. Ti “direktori” su uvijek po nekim kafama. To me baš naljutilo i neprijatno iznenadilo.

Šta je to što vas tri najviše povezuje i kako prevazilazite nacionalnu netrpeljivost, koja je za naše prostore itekako karakteristična?

– Mi smo žene. Možda je to najvažniji argument…(smijeh). Ne pričamo o politici, a najviše nas spaja humor. Volimo da se smijemo, iako nam pada teško u nekim situacijama.

Kažite nam nešto o sebi privatno. Znamo da ste mama jednog dječaka… Koliko ima godina, kako se zove, jeste li udati?

– Ponosna sam mama. Sve smo mame! Moj sin zove se Lenn, ima četiri godine i ide svakog dana u vrtić, dok ga nana i deda ne uzmu. Ja odem oko 18:30 po njega. Nemamo baš mnogo vremena za nas, ali trudimo se da sve vrijeme koje provedemo zajedno bude kvalitetno.

Na kojim projektima trenutno radite?

– Trenutno se pripremamo za Berlin Fashion Week, na kojem ćemo predstaviti našu kolekciju proljeće/ljeto 2016. Bit će to velika revija s još većim after partyjem o kojem se uveliko priča. Bit će to glamurozan društveni događaj i jedva čekamo!

[nggallery id=830]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti