Treba li vam vitamin K2

Piše: Redakcija

Saznajte sve o vitaminu K2 koji je neophodan za sveukupno zdravlje svake žene.

Ono što je interesantno jeste da je važna uloga ovog vitamina otkrivena 1997. godine. Iako ste sigurno čule za K1 (nalazi se u lisnatom, zelenom povrću poput špinata i kelja i ima ulogu u zgrušavanju krvi), za K2 sigurno niste.

Jednostavno rečeno K2 ima ključnu ulogu u usmjeravanju kalcijuma samo tamo gdje je neophodan. Ovakva uloga je proizvod “zajedničke saradnje” ovog vitamina i drugih nutritijenata, najčešće vitamina A i vitamina D.

Zašto je K2 važan?

Zato što je uključen u brojne funkcije u ljudskom tijelu, a posebno je važan za žene. Doktorka Kate Rhéaume-Bleue, autorka knjige o ovom vitaminu, kaže: “Ovaj vitamin je vrsta prevencije svega i svačega od bora do raka. Mnogim ženama nije potreban suplement kalcijuma, ali vitamin K2 će održavati nivo kalcijuma u granicama normale. Svi pričaju o vitaminu D, ali bez vitamina K2 mi nemamo koristi od vitamina D, čak imamo više koristi nego štete.”

 

# Zdravlje kostiju: opšte je poznato da kalcijum igra izrazito važnu ulogu kada su u pitanju kosti, posebno njihova gustina.

# Zdravlje zuba: karijes, osjetljivost zuba i ostali problemi mogu se umanjiti ili spriječiti unošenjem vitamina K2 kroz ishranu.

# Kardiovaskularni sistem: stvaranje ugrušaka u krvi, jeste posljedica nedostatka upravo vitamnima K2. Upravo naslage kalcijuma stvaraju ugruške, zato je neophodno da unosimo dovoljno K2 kako preusmjeravao kalcijum van arterija i vena.

# Bore: Kada vidite ženu u godinama sa savršenim tenom, znajte da joj sigurno ne manjka ovog vitamina. istovremeno, znaci starenja (bore i opuštena koža) povezani su sa zdravljem kostiju.

# Zdravlje vena: proširene vene spadaju u kardiovaskularne bolesti, a kalcijum koji se nalazi na mjestima na kojima ne treba da bude, jeste uzrok ovog zdravstvenog problema.

 

Izvori vitamina K2?

Najbolji izvor svih vitamina, pa tako i ovog, jeste hrana. Ipak, namirnice koje sadrže ovaj vitamin nisu često u upotrebi. Zato se potrudite da unosite namirnice koji sadrže K2, koji je ispred magnezijuma kada je riječ o važnosti vitamina.

# nato (fermentisana soja)

# guščija džigerica

# mliječni proizvodi koji vode porijeklo od životinja koje se hrane isključivo na pašnjacima

# sir, posebno Gauda i Bri, jer imaju najveću koncentraciju vitamina K2.

# žumanjca

 

Zašto je nedostatak ovog vitamina česta pojava?

Upravo zato što je koncentracija ovog vitamina najveća u proizvodima koje rijetko konzumiramo, i umjesto kojih unosimo prerađene namirnice.

 

izvor:elle.rs

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti