Julian Assange: Nedostaje mi vanjski svijet, najmlađeg sina nisam vidio pet godina

Piše: Redakcija

Zbog zastare bi(prema švedskom zakonu pet godina) mogle biti izbrisane tri optužbe za seksualna krivična djela, koje su u Švedskoj podnesene protiv Juliana Assangea, piše britanski “Telegraph”. Osnivač i glavni urednik WikiLeaksa, organizacije koja objavljuje tajne informacije i povjerljive dokumente od anonimnih izvora – zviždača, tri godine živi u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje je zatražio azil nakon što su švedski tužitelji tražili da u Švedskoj ispitaju Assangea o optužbama za seksualna krivična djela, koje su protiv njega podigle dvije volonterke WikiLeaksa.

Jedna, naime, tvrdi da ju je Assange seksualno napastovao tako što se nije obazirao na njen zahtjev da tokom seksualnog čina koristi kondom, dok druga žena tvrdi da je Assange s njom imao spolni odnos dok je spavala i da također nije koristio zaštitu.

Devet policajaca

Assange je ovakve tvrdnje odlučno demantirao, a u njih ne vjeruju ni brojni celebrityji koji u Ambasadi posjećuju poznatog “zviždača”, kao ni ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino, koji ih je nazvao presmiješnim.

– Assange je optužen jer mu je pukao kondom – komentirao je ekvadorski političar situaciju.

U svojim intervjuima, a javnosti se također obraća i s prozora Ekvadorske ambasade i putem videolinka, Assange naglašava da se ne boji Švedske niti njenog pravosuđa, već da strahuje da će, uprkos tome što postoji sporazum iz 1961.godine između Švedske i Amerike, o neizručivanju građana po osnovu “političkog kaznenog djela”, ipak biti izručen SAD-u i optužen za špijunažu, jer je je 2010. godine počeo objavljivati vojne i diplomatske povjerljive dokumente uz pomoć saradnika u printanim medijima.

Ako bi se to desilo, i ako bi bio proglašen krivim, mogao bi biti suočen i sa smrtnom kaznom.

Za razliku od spomenute tri optužbe za seksualno uznemiravanje, koje će iduće sedmice nakon pet godina “otići” u zastaru, četvrta i najteža, optužba za silovanje, neće isteći sve do 2020.godine. Prema pisanjima britanskih medija, jedan dio britanske javnosti je ljut jer je Assangeov boravak britanske porezne obveznike u protekle tri godine koštao 11 miliona funti. “Daily Mail” izvještava kako dnevno devet policajaca vrši 24-satni nadzor nad ambasadom, 6,5 miliona je utrošeno na oportunitetne troškove, odnosno plaće policajaca koji bi, umjesto što nadziru ambasadu, mogli hvatati kriminalce. Preostalih 2,7 miliona potrošeno je na takozvane dodatne troškove, kao što je prekovremeni rad, te 1,9 miliona na indirektne troškove. Julian ne obraća pažnju na ova negodovanja, i očito ne razmišlja preći prag dvorišta Ambasade, jer zna da bi mogao biti odmah uhapšen.

Ekvadorski zvaničnici mu također ne uskraćuju gostoprimstvo, već poručuju da u njihovoj ambasadi može ostati koliko god želi. No, kako ovaj traženi Australac provodi vrijeme u Ambasadi, kako se hrani, održava kondiciju, ispitali su 2013. godine novinari “Who” magazina.

Julian Assange koristi jednu sobu, ali spava u renoviranom kupatilu Ambasade Ekvador u Londonu, počinju novinari spomenutog magazina priču, napravljenu nakon 400 dana od njegovog azila.

– Nisam mogao spavati zbog stalnog Harrodsovog utovara stvari i smjene policajaca napolju, a najtiša prostorija je žensko kupatilo. Jedina soba u kojoj je lako zaspati. Mislio sam je se nekako “dokopati” i renovirati je. S vremenom, osoblje je nevoljko pristalo i isčupali su toalet. Bili su veoma velikodušni – kaže Assange, dodajući:
– Nisam ovdje došao zbog Švedske.

Kao što smo naveli, naglasio je i ovoga puta, da se plaši moguće ekstradicije u SAD, te suđenja za špijunažu.
I tako, oslanjajući se na podršku porodice, prijatelja, kolega i osoblja Ambasade, on preživljava dan za danom. Fizičku kondiciju održava trčanjem na traci, a potreban nivo vitamina D u organizmu održava koristeći kvarcnu lampu, odnosno lampu na sunce.

– Nedostaje mi vanjski svijet, očito – napominje on i priča kako mijenja sobe u kojima boravi na jednom spratu Ambasade. No, ne otkriva o kojim sobama je riječ, jer bi, kaže, bilo prilično opasno. Također tajnom čuva i informaciju o imenu restorana iz kojeg mu dolazi hrana. Kada mu je osoblje Ambasade donijelo suši za ručak, Assange je zamolio novinare da ne objavljuju ime restorana.

– Mogli bi pratiti ovo mjesto, i mogli bi staviti nešto u hranu, ali ne da me ubije, već da se razbolim, zbog čega bih morao ići u bolnicu – otkriva najpoznatiji tražitelj azila.
Tada je izrazio i sumnju da je njegova porodica potencijalna meta također.

– Moj sin je morao da se seli, promijeni identitet, moja majka je morala da se seli također. Bilo je mnogih prijetnja smrću advokatima – kaže on.
Najmlađi sin

Julian je ove godine pisao i francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu i tražio azil, no, samo sat nakon što je njegovo pismo objavljeno na internetskoj stranici “Le Mondea”, Hollandeova kancelarija je izdala saopćenje u kojem kaže da je zahtjev za azil odbijen.

U pismu je Assange naveo da je njegovo najmlađe dijete Francuz, kao i djetetova majka.

– Nisam ih vidio pet godina otkako je počeo moj politički progon. Sve do sada sam zbog njihove sigurnosti krio njihovo postojanje – naglasio je Assange, ne otkrivajući više nijedan detalj u vezi sa svojom porodicom u Francuskoj.
Neku vrstu utjehe mu daju ljudi koji ga posjećuju u njegovom “domu” u Ambasadi, među njima i brojne zvijezde: Lady Gaga, John Cusack, Vivienne Westwood, članice “Pussy Riota” i Yoko Ono, koje su ga posjetile čak nekoliko puta i kojima se i sam Assange također mnogo divi.

Australijski prijatelji mu pokušavaju umanjiti nostalgiju za domovinom, donoseći mu stvari koje će ga podsjećati na Australiju, kao što su, naprimjer, flanel košulje, Tim Tams čokoladni biskvit, Vegemite namaz…, dok u 16 sati svakog dana mala grupa bivših izbjeglica i vojnika za njega održi bdijenje ispred Ambasade.

– Oni se trude da mi podignu duh. I uspijeva im to – ističe Assange.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti