Shannen Doherty: Da, bolujem od raka i zato je kriv moj menadžer

Piše: Redakcija

Ima li neko da nije gledao ili barem čuo za najčuveniju tinejdžersku seriju ’90-ih – “Beverly Hills 90120”? Bio je to jedan od najuspješnijih projekata čuvenog američkog producenta Aarona Spellinga, iako, vjerovatno, ni on sam nije očekivao tako veliku gledanost baš u cijelom svijetu. U našoj zemlji su prve epizode “Beverly Hillsa” emitirane u popodnevnim satima subotom i doslovno su vikendi planirani prema satu emitiranja novih epizoda u kojima smo se zajedno nosili s “nedaćama” bogataša s Beverly Hillsa. Svako je imao svoje junake, a od ljubavnih parova dominirali su Brenda i Dilan. Brendu je igrala Shannen Doherty, koja je tada imala 19 godina i koja će za ulogu popularne srednjoškolke biti proglašena najboljom mlađom glumicom.

shannen doherty1

Shannen kao Brenda u tinejdžerskoj seriji koja ju je proslavila “Beverly Hills 90120”

Bez predaje

No, slavu koju joj je donijela uloga Brende više nikada neće dosegnuti. Na razočaranje fanova, ali još više reditelja i producenata, glumica je tokom narednih godina stekla reputaciju čangrizave i veoma teške osobe za saradnju, pa su je mnogi izbjegavali. Znala je ne doći na snimanja i tražiti da sve bude baš onako kako ona želi, inače neće ni snimati. Ipak, i nakon “Beverly Hillsa” uspjela je snimiti nekoliko serija, te filmova, uglavnom televizijskih.

Ovih dana 44-godišnja glumica vodi svoju najveću životnu bitku. Naime, u martu joj je dijagnosticiran rak dojke, a prema pisanju tabloida “TMZ-a” proširio se i na limfne čvorove. Glumica je i sama za magazin “People” kazala kako boluje od raka, ali da se ne predaje.

– Da, imam rak i trenutno sam u procesu liječenja. Nastojim se zdravo hraniti, svakodnevno vježbati, ali i zadržati vedar duh, te ostati optimist. Zahvalna sam svojoj porodici, prijateljima i, naravno, fanovima, koji su sve vrijeme uz mene – kazala je glumica.

No, tu ne prestaje sva priča. Shannen je, naime, za bolest optužila svog menadžera koji je vodio brigu o njenom zdravstvenom osiguranju. Nije ga uplaćivao, pa zbog toga nije mogla odlaziti na redovne preglede.
Ples sa zvijezdama

Problem je nastao, kako glumica tvrdi, kada je saznala kako menadžer koji je bio zadužen za njene finansije i koji je za taj posao dobivao pet posto od njene ukupne zarade, nije uplaćivao zdravstveno osiguranje. Kada se situacija napokon sredila, Shannon je nakon pregleda saznala da je rak metastazirao i da će se morati podvrgnuti mazektomiji i kemoterapiji.

shannen doherty2

Sa suprugom Kurtom Iswarienkom u braku je od 2011. godine

Glumica je podigla optužnicu protiv, sad već bivšeg, menadžera, optuživši ga da je direktno kriv za njenu bolest jer, kako su joj doktori objasnili, do pogoršanja ne bi došlo da je problem otkriven na vrijeme. Zbog neplaćanja zdravstvenog osiguranja, nije mogla otići doktoru sve do 2015. godine.

Pred jednom od najperspektivnijih glumica ’90-ih sada je teška bitka, najprije zdravstvena, a potom i ona sudska. Shannen će se posvetiti liječenju, ali neće zanemariti ni karijeru. Uskoro trebaju izaći njena dva nova filma. A njeni fanovi uživali su gledajući je u showu “Ples sa zvijezdama” u kojem se takmičila u znak sjećanja na svog oca, koji je preminuo od srčanog udara 2009. godine. Imao je 66 godina, a glumica se i danas teško nosi s ovim gubitkom.

– Bila sam očajna, raznesena bolom. Svijet je postao mnogo usamljenije mjesto otkako on nije s nama. Ljudi su ga voljeli i divili mu se. Bio je borac. Do zadnjeg trenutka hrabro se nosio sa svojim zdravstvenim problemima. Bio je moj najbolji prijatelj i oslonac. Ne mogu zamisliti život bez njega – izjavila je tada Shannen, kojoj je danas najveća podrška njen suprug Kurt Iswarienko, po zanimanju fotograf. U braku su od 2011. godine.

Glumica, navodno, ovih dana snima film naziva “Kako sklopiti pakt s đavolom” u kojoj glumi upravo đavola.

Pročitajte još