Bisera Hašimbegović: Depresivan i loš dan uvijek mi popravi “taze” isfenirana kosa

Piše: Redakcija

Njega kože

Dnevno, na njegu kože trošim pola sata ujutro i navečer. Njegu kože kod kuće ne mogu zamisliti bez kreme za lice, kreme za ruke, kupke i mlijeka za tijelo. Najvjernija sam Nivea programu, najbolje odgovara mojoj koži. Od krema za ruke koristim Neutrogeninu (s norveškom formulom), posebno zimi, zbog osjetljivosti na mraz i vjetar.

Serume nisam do sada koristila, ipak sam ljubitelj krema.

Šminku skidam mlijekom ili tonikom. Moj izbor su Nivea Visage i Cera di Cupra. Na putovanjima koristim uljne maramice za skidanje šminke.

Za njegu kože najviše vjerujem sebi, pa rijetko koristim usluge profesionalaca. Ako i koristim, to je onda kozmetički salon moje prijateljice Sabine u Mostaru.

Zahvaljujući genetici i svijetloj puti nemam problema s dlakama, pa depilaciju obavim s trakama ili jednostavno bicom. Ljeti idem kod profesionalaca na depilaciju.

Najviše novca dajem za Nivea Cellular anti age (dnevne i noćne kreme) i za proizvode L’Occitane.

Njega kose

Duže od 15 godina Aida (KS) vodi računa o mojoj kosi. Dok sam imala dužu kosu, išla sam joj svake sedmice. Zadnje tri godine, otkako imam kratku kosu, uglavnom idem kada trebam šišanje, farbanje ili izvlačenje pramenova. Inače mi depresivan i loš dan uvijek popravi “taze” isfenirana kosa. Moj izbor farbe za kosu je Garnier Color Naturals 111.

Za svakodnevnu njegu kose najviše mi odgovaraju Pantene Pro-V šampon i regenerator za kosu.

Neostvarena “frizura” mi je prirodno kovrdžava kosa.

Za iznenadne pozive na večeru, u slučajevima kada moja kosa nije najčistija, koristim sprej za suho pranje kose.

Make-up

U mom neseseru trenutno se nalaze: sjene za oči Inglot i Lancome, Inglot ruž za usne, Inglot rumenilo, L’Oreal eye-liner, Max Factor maskara i puder, Labello Milk&Honey i Garnier Skin Renew 5 Second Blur Instant Smoother.

Definitivno, dnevnu rutinu šminkanja ne mogu zamisliti bez maskare i ruža (sjaja) za usne.

S obzirom na to da sestra živi u Varšavi (a Inglot je poljska firma), već dugo koristim njihove proizvode. Odlični su, kvalitetni. Ovdje kod nas Inglot je mnogo skuplji nego tamo, ali sam se obradovala kada su otvorili svoju prodavnicu u Sarajevu.

Noćno šminkanje od dnevnog kod mene se razlikuje samo po nešto intezivnijoj boji sjene za oči i jačoj boji ruža za usne.

Parfemi

Tri najdraža parfema?
Na prvom mjestu ubjedljivo Dolce&Gabbana LIGHT BLUE.
Na drugom i trećem Calvin Klein EUPHORIA i Thierry Mugler ANGEL.

Home made

Povremeno napravim masku za lice na bazi meda i mlijeka. Med i mlijeko sadrže antioksidanse, pa koža na taj način zadržava elastičnost.

Bisera 1

Zdravlje

Ono što svakodnevno činim za zdravlje jeste da što manje dozvoljavam da budem pod stresom, okružena sam pozitivnim ljudima, uživam u malim stvarima. Psiha je pola zdravlja, zato budite pozitivni i pružajte ljubav.

Hvala Bogu, nisam genetski predisponirana za neka oboljenja, ali svake godine obavim sistematski pregled.

S obzirom na posao kojim se dugo godina bavim, vrlo često mi se dešavalo da potpuno ostanem bez glasa. To bi trajalo po nekoliko dana, a meni je izgledalo kao cijela vječnost. Odmah počnem koristiti propolis u spreju, šumeći kalcij, sirupe na bazi meda i bijelog sljeza, obloge na vratu s medom i biberom itd. Ukoliko to ne pomogne, onda se obratim ORL doktoru.

Ne koristim dodatke prehrani, a vrlo često kupujem hranu iz eko uzgoja i svakako da je ona bolja od komercijalne hrane.

Vježba

Nekad sam aktivno trenirala košarku i odbojku, pa su zbog toga ta dva sporta na prvom mjestu, kada je riječ o mojim omiljenim sportovima. Ali, volim pratiti sva sportska dešavanja (osim borilačkih sportova).

Priznajem, u fitness sali sam zadnji put bila prošle godine. Najviše vremena tada provedem na steperu i traci za trčanje. Kada nisam redovna na fitnessu, onda puno pješačim. Volim otići i na bowling.

Dijete

Ne sjećam se da sam ikada bila na nekoj određenoj dijeti. Kada primijetim da sam dobila koji kilogram više, to korigujem ishranom (izbjegavam hranu nakon 18 sati i smanjim slatkiše). Zahvaljujući mojoj visini, taj koji kilogram viška se puno i ne primijeti.

Mentalno zdravlje

Protiv depresije se borim dobrim šopingom, odlaskom frizeru, druženjem s porodicom i prijateljima. Veoma rijetko mi se dešavaju anksiozne epizode. Ako se i dese, srećom, brzo prođu. Uglavnom u situacijama kada moram donijeti neku jako bitnu odluku. Najbrže prođu kad se se prisjetim nečeg lijepog, nekog dragog.

Mislim da je čitanje veoma dobar lijek za mentalno zdravlje. Volim da čitam sve, ne biram žanr.

Poslije stresnog dana najbolje me opušta razgovor s roditeljima, sestrama, sestrićima, dobra kupka i nekoliko kockica čokolade.

Muzikoterapija

Ne znam kako bih mogla zamisliti dan bez muzike. Ona je pokretač svega. Opuštam se uz pjesme Massima Savića, a pokreću me pjesme Zdravka Čolića. Također, sve češće uhvatim sebe kako pjevušim “I Believe I Can Fly” (R.Kelly).

Duhovna hrana

Dušu hranim ljubavlju i pozitivnom energijom.

Knjige Meše Selimovića sam čitala po nekoliko puta. Citat iz “Tvrđave” jako volim: „Hodaćemo bez razloga, radovaćemo se bez razloga, smijaćemo se bez razloga, s jednim jedinim razlogom, što smo živi i što se volimo. A kud ćeš veći razlog!”. Na mene su duboke osjećaje ostavile i knjige Khaleda Hoseinija „Lovac na zmajeve” i „Hiljadu čudesnih sunaca”, kao i knjiga Viktorie Hislop “Ostrvo”.

Trenutno čitam “Čast” od Elif Shafak.

Nadahnjuju me ljudi koji su svakodnevno spremni da pomognu, kao i pametne i jake žene.

Pokušavam svakog dana raditi na sebi. Ne samo fizički, već i mentalno. Čvrsto stojim na zemlji, proširujem znanja, upoznajem ljude.
Tvrdoglavost je osobina koju ne volim kod sebe. U šali znam reći kako je za to kriv moj horoskopski znak (Jarac).

Strasti

Najveća strast su mi putovanja, a najteže kontrolišem emocije.

Pića

Između kafe i čaja biram kafu, i to bosansku.
Od alkoholnih pića volim Somersby apple. I ništa drugo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti