Detoks poslije godišnjeg čisti toksine i poboljšava probavu

Piše: Redakcija

Ljeto i godišnji odmor savršeni su za opuštanje, no nerijetko se u tome pretjera, pa previše alkohola, kofeina i masne hrane u kojima mnogi uživaju mogu ostaviti traga na organizmu. Tijelu je po završetku ljeta kao i nakon dugih zimskih mjeseci potrebna detoksikacija.

Sedmicu je najbolje početi zdravim i vlaknima bogatim doručkom, osobito nakon burnog vikenda. Vlakna uravnotežuju rad probavnog trakta i pomažu u bržem probavljanju hrane zaostale u crijevima. Dobar izbor su zobena kaša, orašasti plodovi i sjemenke lana.

Jabuke i limun čiste organizam

Da bi se organizam brže oporavio preporučuje se izbaciti procesuiranu hranu, šećer i aditive iz prehrane. Umjesto toga treba jesti svježe voće i povrće.

Najbolji izbor su brokula, bijeli luk, kupus, đumbir, borovnice i zeleno lisnato povrće koje čisti tijelo od nakupljenih otrova te svježe voće poput jabuka i limuna. Jabuke su bogate pektinom koji veže toksine i izbacuje ih iz organizma, a limun sadrži više od 20 antikancerogenih sastojaka koji pomažu u bržem radu probave, dok vitamin C pospješuje obnovu jetre i uklanjanje štetnih tvari iz krvotoka.

Cikla briše posljedice alkohola

Pretjerivanje s alkoholom na godišnjem odmoru može uzrokovati dehidraciju i šteti radu jetre, pa se preporučuje izbjegavati piće i sedam dana nakon burne noći kako bi se jetra brže obnovila. U stimulaciji rada jetre pomažu pripravci na bazi cikle, bijelog sljeza i čička.

Voda potiče bržu regeneraciju

Nakon burne noći voda će ublažiti posljedice alkohola, a preporučuje se u toku dana popiti dvije litre. To će ubrzati izlučivanje štetnih tvari iz organizma mokrenjem i znojenjem.

Vježba ubrzava metabolizam

Svakodnevno polusatno vježbanje ubrzat će cirkulaciju i rad srca, a samim time i metabolizam. Tijelo će tako brže izbaciti štetne toksine pa će se organizam lakše oporaviti.

Terapija smijehom

Duboko disanje i osmijeh na licu vraćaju energiju te smanjuju razinu hormona stresa, kortizola. Smijanje potiče proizvodnju hormona sreće, a samim time i ubrzava regeneraciju organizma.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti