Goli kuhar šokirao izjavom o siromašnima: Jedite stari kruh

Piše: Redakcija

Jamie Oliver (38), poznatiji kao britanski Goli kuhar, šokirao je javnost izjavama u kojima se osvrnuo na siromašne britanske porodice koje tvrde da se ne mogu zdravo i kvalitetno hraniti. Televizijski kuhar smatra da se siromašni u Velikoj Britaniji hrane mnogo lošije od ljudi iste ekonomske moći iz drugih zemalja, a kao primjer je naveo porodicu koja jede nezdravu hranu, ali zato ne štedi na kupnji velikog televizora.

– Britanske siromašne porodice mogle bi uštedjeti novac i istovremeno se kvalitetno i dobro hraniti jedući stari kruh. Većina današnjih porodica  s niskim primanjima jednostavno ne zna kako se pravilno hraniti, nego naručuje gotova jela koja su im preskupa – rekao je Britanac za magazin The Radio Times.

Dodao je kako je teško ocijeniti ko je danas zaista siromašan, a ko se voli takvim prikazivati.  Zvijezda emisije ‘Goli kuhar’ smatra da za kuhanje nije presudan novac, već mašta.

– Najinspirativnija jela dolaze upravo iz dijelova svijeta koji su siromašni. Kad mi dođe neko i kaže da je teško zdravo se hraniti, najradije bih ga teleportirao kod siromašnog sicilijanskog čistača ulice koji od 25 dagnji, 10 cherry paradajza i paketa tjestenine napravi savršen i prefin obrok za cijelu porodicu. Sjetite se samo teksture i izvrsnog okusa koji imaju ostaci starog kruha kad se spreme na pravilan način – rekao je Jamie koji trenutno promovira svoj novi show ‘Jamie’s Money Saving Meals’.

– Istina je da zdrava hrana ne mora uvijek biti skupa, no statistika pokazuje da mnoge siromašne porodice ne mogu priuštiti svojoj djeci svaki dan svježe voće – rekla je Imran Hussain, voditeljica Child Poverty Action Group.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti