Justin Trudeau: Kanadski premijer je sve u jednom, i progresivan i seksi

Piše: Redakcija

Nesvakidašnji prizor ovog decembra na Pearson međunarodnom aerodromu u Torontu. Kanadski premijer Justin Trudeau dočekuje grupu sirijskih izbjeglica i želi im dobrodošlicu u njegovu zemlju.

– Oni večeras izlaze iz aviona kao izbjeglice, ali kroz terminal prolaze kao građani Kanade s trajnim prebivalištem – kaže Trudeau dok jednoj porodici daje zimsku odjeću.

Drugi najmlađi premijer u historiji Kanade, i prvi čovjek vlade, čiji je otac također bio premijer (Pierre Trudeau), najavio je kako će njegova zemlja u narednom periodu otvoriti vrata za 25.000 izbjeglica iz Sirije. Čim je sjeo u premijersku fotelju, pokazao je da će Kanada biti sve samo ne konzervativna, kakva je bila pod upravom njegovog prethodnika Stephena Harpera. Vatreno krštenje je doživio praktično odmah, usljed terorističkog napada u Parizu, kada je odmah osudio barbarski čin i najavio odlučnu borbu protiv ISIL-a.

Pričati jedno u predizbornoj kampanji i ispunjavati obećano nakon pobjede, nerijetko su u političkoj praksi današnjih lidera dvije poprilično oprečne stvari. No, Trudeau se drži obećanja.

Iako su ga nazivali novim svjetlom Kanade, Trudeau, ipak, mnogi nisu davali velike šanse za pobjedu na izborima. U anketama je bio treći, no, Kanađani su prepoznali rijetku energiju u ovom 43-godišnjaku, moderne stavove, a naodmet nije bila ni činjenica da je jedan od najzgodnijih političara danas u svijetu.

Tako je na kraju “potcijenjeni i suviše mlad političar”, kako su ga neki zvali, odnio apsolutnu pobjedu. Osvojio je više od 80 posto glasova i svoju Liberalnu stranku odveo do trijumfa.

– Pobijedili smo zato jer smo slušali o kojim stvarima Kanađani govore pozitivno i s mnogo nade. Budućnost će biti bolja, i kreirat ćemo je na naš način – priča Justin novinarskoj ekipi američkog “Voguea”.

 

trudeau1

Šta je to Justin obećao svojim građanima da će ispuniti?

Rekao je kako će u roku od 90 dana politiku prema klimatskim promjenama uskladiti sa stavovima koji će biti doneseni na Samitu o klimatskim promjenama u Parizu ove godine, radit će i na unapređenju prava američkih Indijanaca. U njihovu edukaciju će biti uloženo 2,6 milijarde dolara. Kada je riječ o abortusu, zalaže se za slobodan izbor svake žene, jer smatra kako nije na državi da određuje šta će žena učiniti sa svojim tijelom. Među prvim potezima će povećati porez najbogatijima za jedan posto, ne bi li se tako nadoknadio gubitak koji je zahvatio srednju klasu zbog mjera štednje. U predizbornoj kampanji je obećao da će legalizirati marihuanu čim dođe na vlast i to po uzoru na model države Colorado.

Za razliku od svog prethodnika Trudeau slavi otvorenost i transparentnost, ulazi među ljude, pravi selfije čak i na sastanku G20, ali i šokira konzervativce tako što javno pokazuje ljubav prema supruzi, 40-godišnjoj Sophie Grégoire-Trudeau. Ona mu je rodila troje djece: Xaviera Jamesa (8), Ellu-Grace Margaret (6) i Hadriena, koji još nije napunio ni dvije godine. Čitava familija izgleda kao neka reklama iz budućnosti.

Sophie dijeli sa suprugom ukus za dobar stil, smisao za humor, komunikativnost, te sebe opisuje blagim ratnikom. Ona je također i majka koja je prve sedmice od suprugovog imenovanja provela u uređivanju novog doma za svoju porodicu, u Rideau Cottage ulici, gdje se njen suprug zakleo na služenje Kanadi i njenim građanima.

Kćerka burzovnog mešetara i medicinske sestre upoznala je Justina još dok su bili djeca. Bila je u razredu s Justinovim bratom Michaelom, nisu bili ista generacija i putevi su im se razišli. Godine 2003. ponovo su se sreli kada su bili domaćini humanitarnog događaja u Montrealu. Te večeri su razgovarali i flertovali, da bi mu ona ubrzo poslala mail na koji on nije odgovorio. Znao sam, ispričao je kasnije Justin, da sam odgovorio, da bismo završili na kafi, i to bi bio posljednji sastanak koji bih imao u životu.

Zapravo, nešto slično se desilo nekoliko mjeseci nakon toga, kada su sasvim slučajno naletjeli jedno na drugo na ulici. Tada joj se izvinio što je bio nepristojan i što joj nije odgovorio na mail, te ju je pozvao na večeru. No, sad je i ona odlučila Justinu vratiti istom mjerom, pa je u početku odbila poziv, da bi na kraju ipak pristala, i njih dvoje su otišli na nezaboravni sastanak.
– Sanjarka sam i romantičarka – kaže za sebe Sophie.

Na kraju večere Trudeau joj je rekao: “Imam 31 godinu, i na tebe sam čekao 31 godinu”. Oboje su, priča ona, tada plakali kao djeca. Dvije godine nakon toga su se vjenčali.
Sophie je karijeru gradila kao TV reporter u području entertainment industrije. No, s vremenom je njena karijera doživjela tranziciju, i počela je raditi kao instruktorica yoge, postala je i poznati javni govornik, i žena koja daje i zadnji atom snage u području zdravlja i nutricionizma. Zajedno sa svekrvom je otputovala u Etiopiju, kako bi promovirala čistu vodu u ruralnim područjima. Iako je sada njena uloga zbog suprugove pozicije promijenjena, Kanađani ne koriste termin prva dama, a ona sebe vidi i tako se i ponaša, kao ženu i majku.

– Jedna od mojih dužnosti jeste da čvrsto stojim na zemlji – kaže Sophie, koja će se dalje angažirati na društvenim temama i problemima u kanadskoj zajednici.

– Nas dvoje smo više partneri nego što su moji majka i otac ikad bili – kaže kroz smijeh.

 Naš princ William

Trudeau, bilježi novinar “Voguea”, nekadašnji gumac (pojavio se u TV miniseriji “The Great War”), na lijevoj ruci ima veliku Haida (plemenski gavran) tetovažu, koju je istetovirao na svoj četrdeseti rođendan, i ona sa starijom tetovažom Zemlje, koja datira iz njegovih dvadesetih godina, zaokružuje cjelinu.

– Kada razgovarate s njim, on vas gleda ravno u oči i čini ono što je s lakoćom radio Bill Clinton, da se osjećate kao da ste jedina osoba na svijetu, i da ne postoji niko drugi s kim bi on radije pričao nego s vama. Takav dar je političko zlato, zaključuje američki novinar.

Analizirajući njegovo porijeklo, nije čudno što je Trudeau na ovako visokoj poziciji. On je najstariji sin Pierrea Trudeaua, koji je bio velika faca i strašno pametan lider (Barbra Streisand s kojom se zabavljao 1969. godine zvala ga je spojem Marlona Branda i Napoleona). Kada je Justin imao samo četiri mjeseca, Richard Nixon je posjetio Kanadu i nazdravio budućem premijeru Kanade Justinu Pierreu Trudeau.

Justinov dvije godine mlađ brat Sacha je filmadžija, dok je najmlađi Michel nastradao od lavine 1998. godine, kada je imao samo 23 godine. Sadašnji premijer je zbog očeve karijere cijeli život pod lupom javnosti. Uz njega je posjetio 50 zemalja svijeta i već tada se mogao uvjeriti šta znači sjesti u premijersku fotelju jedne zemlje.

– On je naš John-John ili Princ William – kažu Kanađani.

– Mogu li napraviti promjene? Mogu li nagnati ljude da ponovo vjeruju u politiku? Da na komplicirana pitanja prihvate komplicirane odgovore? Znam da mogu. Znam šta radim dobro. Zašto ovo radim? Zato što znam da mogu, ne zato što želim ili moram. Očeve vrijednosti i vizije o ovoj zemlji očito su formirale sve moje vrijednosti i vizije, ali ne kandidira se njegov duh za liderstvo Liberalne partije. Ovo sam ja. Cijeli svoj život otkrivao sam balans između znanja o tome ko sam i onog što jesam, i prihvatanju činjenice da će mi ljudi dolaziti s raznim vrstama predrasuda – pojašnjava novoizabrani premijer, koji je svoje dvadesete proveo u predavanju francuske drame i matematike u privatnoj školi u Vancouveru. Jedno vrijeme je radio i kao instruktor snowboardinga.

Smatra kako je strah opasna stvar. Kada je prije nekog vremena sreo kraljicu Elizabeth II, kojoj ga je, kao dječaka, predstavio otac, u vrijeme dok je bio premijer, kazao joj je: “Rekao bih da ste bili mnogo viši od mene kad smo se zadnji put sreli”.

Trudeau će trebati pomoć i drugih kako bi zemlju usmjerio na zamišljeni kurs, nakon što je bila skoro deset godina pod vladavinom konzervativaca. Svi su saglasni kako je vladavinu počeo odlučno, sastavivši najraznovrsniji kabinet vlade u kanadskoj historiji. Primjera radi, pripadnik Sikhi naroda je ministar odbrane, dok je za ministra pravosuđa izabrao ženu. Upitan zašto je u njegovoj vladi zastupljeno čak 50 posto žena, odgovorio je: “Zato što je ovo 2015. godina”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti