Najmoćniji glas unesrećenih žena svijeta

Piše: Redakcija

U septembru ove godine njemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu je ugostila nekoliko izuzetno moćnih žena svijeta. Za istim stolom su tako, piše ugledni „Forbes” sjedile direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan, izvršna direktorica “General Motorsa” Marry Barra, predsjednica norveške vlade Erna Prodano Berg, bivša premijerka Danske Helle Thorning-Schmidt, dobitnica Nobelove nagrade za mir, liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf, te jordanska kraljica Rania. Dok su one diskutirale o gorućim pitanjima današnjice, kancelarka se, vjerovatno, pitala: koga od njih izabrati da bude utjelovljenje ženskog glasa u svakom kraju svijeta. Sve ove žene su obrazovane i dobrotvorke, ali najmoćnija osoba na svijetu, koja u fokus stavlja žene i djevojčice, jeste bivša menadžerica “Microsofta”, danas filantropkinja Melinda Gates. Ona zajedno sa svojim suprugom na računu ima 43 milijarde dolara i zamislite šta sve može učiniti s njim.

– Žene na vodećim položajima postižu da se stvari dogode. Zato moramo iskoristiti svoj glas i investirati, i to mnogo, u žene i djevojčice – kazala je Melinda na ovom sastanku.

Da to uistinu i radi, potvrđuje podatak kako su ona i suprug kroz svoju fondaciju „Bill & Melinda Gates Foundation” proteklu deceniju i po konstantno ulagali i energiju i resurse u iskorjenjivanje dječije paralize i malarije, a podržavali su i eksperimentalne projekte u području obrazovanja.

Kućni budžet

– Šta je najhitnije pitanje našeg doba? To je okončanje siromaštva u svijetu, a znamo da to možemo postići samo ako u središte stavimo žene i djevojčice. Siromaštvo je seksistička pojava, može ga suzbiti vječito ignorirani spol – smatra Melinda.

Ovu tvrdnju nije iznijela napamet. Znala je dobro o čemu govori, jer statistike su neumoljive, i kažu da su šezdeset posto najsiromašnijih i dvije trećine nepismenih u svijetu žene. Prevelika smrtnost žena, prenosi spomenuti časopis, u zemljama u razvoju, znači manjak od gotovo 3,9 miliona žena i djevojčica godišnje. Blizu dvije petine njih se uopće ne rodi, dok više od jedne trećine umire u reproduktivnoj dobi. Sve su ovo pitanja za čije rješenje se 51-godišnja Melinda i majka troje odrasle djece gorljivo zalaže.

Rođena je u Dallasu 1964. godine. Ima još jednu sestru i dvojicu braće. Njen otac Ray French bio je inžinjer u avionskoj industriji, a majka Elaine French domaćica. Elaine je toliko žalila što nije imala priliku ići na koledž, da je učinila sve da istu sudbinu ne doživi i njeno četvero djece.

Odlučila je popraviti kućni budžet i iznajmljivanjem porodičnih nekretnina, a u cijeli posao uključila je i Melindu, Melindinu sestru te njihovu dvojicu braće. Melinda se rano zainteresirala za kompjutere. Zavoljela ih je dok je pohađala časove matematike na Ursuline akademiji, u Katoličkoj školi za djevojčice. Ljubav prema tehnici je rasla i ona je krajem 1986. godine na Duke univerzitetu dobila diplomu iz kompjuterskih nauka. Sljedeće godine već je bila na magisteriju poslovne administracije, s fokusom na ekonomiju. Posao u “Microsoft Corporationu” dobila je 1987. godine, i to prvo zaposlenje će u potpunosti odrediti njen dalji put. Iste godine je, jedni podaci govore da se to desilo na parkiralištu “Microsoft” kompanije, a drugi na PC sajmu u Manhattanu, upoznala svog sadašnjeg supruga Billa Gatesa s kojim ima troje djece.

– Na fakultetu sam sarađivala s mnogo inteligentnih momaka, jer je žena bilo vrlo malo. Danas znam da je Bill, zapravo, ista vrsta momka s kakvima sam se družila na fakultetu. Privukao me njegov briljantni um, ali svakako njegova znatiželja. A ima i sjajan smisao za zabavno. Volim tu njegovu pomaknutu stranu – kaže Melinda.

Od tada je prošlo sedam godina, prije nego što su se 1994. godine vjenčali na Havajima.

Nakon rođenja prvog djeteta, kćerke Jennifer Katharine Gates, Melinda je odlučila otići iz “Microsofta” i posvetiti se majčinstvu i filantropskom radu. Godine 1994. sa suprugom i svekrom osniva „William H. Gates Fondaciju”. Ona će kombinirano djelovati s njihove još dvije fondacije; „Gates Library” i „Gates Learning”. Kasnije će sve biti objedinjene u krovnu organizaciju, koja danas djeluje pod nazivom „Bill & Melinda Gates fondacija”.

Prvobitni cilj joj je bio kompjuterizirati američke biblioteke i opremiti ih “Microsoft” proizvodima, međutim, Melinda je odlučila ne ograničavati se samo na ovu djelatnost već misiju proširiti i na poboljšanje obrazovanja, suzbijanje siromaštva i liječenje ljudi širom svijeta.

Donacija od 30 milijardi dolara, koju je 2006. godine uplatio njihov porodični prijatelj i bogataš Warren Buffett, dala joj je krila. Fondaciju je odmah restrukturirala u tri dijela: jedan će se baviti zdravljem, drugi globalnim razvojem, a treći američkim zajednicama i obrazovanjem. Kada je riječ o zdravlju, jedan od primarnih ciljeva je razvijanje strategije prevencije, cjepiva i liječenja bolesti kao što su HIV/AIDS, malarija i tuberkuloza.

– Kada sam tek počela s radom u Fondaciji, probleme žena smatrala sam „mekim”, a nisam htjela da me se smatra mekom, već suprotno od toga. Warren uvijek govori da kada nešto radiš, onda trebaš pokušati i nemoguće – pojašnjava Melinda svoju poslovnu filozofiju.

Sličnim principima uči i svoju djecu. Dugo se o njenom privatnom životu ništa nije znalo. Ali, shvativši da samo uz medije može doprijeti do većeg broja ljudi, a time i prikupiti veća novčana sredstva, odlučila je izaći iz “ormara” i dozvoliti svijetu da upozna i njenu drugu, privatniju stranu.

melinda1

Kritike iz Vatikana

Jedno je izdavati naredbe iz kancelarije, a drugo sjesti u avion, otići na sastanak, sresti se s ljudima licem u lice. To je uradila prije tri godine, odletjela je u Njemačku na sastanak i za tri dana na računu Fondacije bilo je dvostruko više novca u sektoru koji se bavi planiranjem porodice i univerzalnim pristupom kontroli rađanja. Zbog ove teme je kritizira i Vatikan.

Sveštena lica idu toliko daleko pa se u svojim glasilima njene filantropske ideje, upravo zbog njenog javnog zalaganja za potrebu kontrole rađanja, nazivaju diskutabilnim. No, ona se ne da slomiti, čak ni Vatikanu. Sada je najavila da u ovu svrhu neće prikupiti 70 već 120 miliona.

– Osjećamo odgovornost prema ljudima ovog svijeta. Nadam se da će na kraju naših života neko pogledati unazad i reći: „Melinda i Bill krenuli su mijenjati svijet u korist siromašnih. Jesu li uspjeli? Je li zbog njihovog rada preživjelo više djece? Obolijeva li od malarije manje ljudi? Ima li više žena pristup kontracepcijskim sredstvima? To su oni kojima smo odgovorni – priča Melinda, koja je ove godine pokazala kako ona i suprug podržavaju progresivnu politiku na radnom mjestu.

Oni su najavili kako će njihovi zaposlenici dobiti do godinu plaćenog dopusta nakon rođenja ili usvajanja djeteta. U svemu što radi neizmjernu podršku joj daje suprug Bill. No, nekada njih dvoje, o čemu se ona ne libi govoriti, nisu bili ravnopravni. Kada je, kaže, došla u kompaniju, Bill je bio alfa i omega, a ona nekoliko stepenica niže po hijerarhiji. No, sada je situacija drugačija i njihove titule su jednake. Oboje su koosnivači i kopredsjednici u porodičnoj imperiji.

– Morali smo se mijenjati, da bismo uistinu postali ravnopravni. To nije nešto što se dogodi preko noći, ali oboje smo predano radili na tome. Kad nije išlo, morali smo stati u stranu i porazgovarati. No, mislim da je to sada tu. Doslovno, prebacujemo jedno drugom sastanke i probleme i tačno znamo kada odluku možemo donijeti samostalno, a kad treba odlučiti zajedno – pojašnjava ona.

Ono što se sa sigurnošću zna kada je riječ o Melindinom radu jeste da ona i suprug rade mnogo i da njihova Fondacija mora djelovati brzo, budući da su stvari regulirali tako da se ona prema njihovim željama zatvori u periodu od 20 godina nakon njihove smrti. Novca imaju mnogo, a budući da će ona biti glas svih unesrećenih žena svijeta, sigurno i dovoljno donacija. Nedavno su izdvojili 17,5 miliona dolara s ciljem rješavanja bliskoistočne izbjegličke krize čiji talas je ove godine zahvatio i Evropu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti