Posao koji je želio više od svega

Piše: Redakcija

Peto dijete rođeno od Alžiraca Smaila i Malike u La Castellaneu, radničkoj klasi u predgrađu Marseillea, kraju poznatom po visokoj stopi nezaposlenosti, trgovini drogom i prostituciji, prvo je počeo šutirati loptu sa svojom braćom oko Tartane ispod nebodera u kojem je živjela njegova porodica. Jean Varraud, skaut koji je otkrio Zidanea i doveo ga u Cannes, bio je zapanjen onim što je vidio.

“Može li uopće biti bolje od ovoga? Čovjek koji je bio najbolji u igri koju svi volimo, preuzima klub koji ja i još mnogo drugih volimo. Neko s energijom, strasti, ko ne prihvata poraz ni na jednoj razini…”, napisao je David Beckham na svom Instagramu nakon što je ovog mjeseca obznanjeno kako je novi trener “Real Madrida”, legenda ovog kluba, Francuz alžirskih korijena, 43-godišnji Zinedine Zidane.

David dobro poznaje novog šefa najtrofejnijeg fudbalskog kluba s historijom dugom 114 godina. On i Zidane su zajedno igrali na Bernabeu od prve polovine 2000-hiljaditih. Lijepe riječi nije štedio ni Florentino Perez, predsjednik kluba:

– Ovo je tvoj klub, ovo je tvoj stadion. I imaš svu našu podršku. Od ovog trenutka ti si trener “Madrida”. Znam da riječ nemoguće za tebe ne postoji – kazao je Perez prilikom službene objave ove, u sportskom svijetu, velike vijesti, nedugo nakon što je uručio otkaz dotadašnjem treneru Rafaelu Benitezu.

– Zahvaljujem se Klubu i predsjedniku što su mi pružili priliku da treniram Klub. Ovo je najbolji klub na svijetu s najboljom bazom fanova. Učinit ću sve da Klub osvoji trofej na kraju sezone. Sutra je dan kad počinje rad. Za mene je ovo emotivan dan, emotivniji od dana kad sam potpisao za klub – kazao je Zidane u kratkom obraćanju medijima.

Ex football player Zinedine Zidane, with his wife Veronique, arrives for the Swiss watchmaker IWC party at the Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) at Palexpo in Geneva January 18, 2011.

Ex football player Zinedine Zidane, with his wife Veronique, arrives for the Swiss watchmaker IWC party at the Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) at Palexpo in Geneva January 18, 2011.

Peto dijete

A dan kad je potpisivao ugovor za “Real Madrid” 2001. godine najviše će pamtiti finansijeri. Klub je platio nevjerovatnih 75 miliona eura da Zidanea dovede u Španiju. U to vrijeme to je bio najskuplji transfer u fudbalu. U martu prošle godine, stvari su, kada je riječ o Zinedineovoj trenerskoj karijeri izgledale bitno drugačije. Jednog poslijepodneva ćelavi muškarac, prekriženih nogu, stajao je naslonjen na kameni zid u ćošku minhenskog trenerskog igrališta u Sabener Strasseu. Prekriženih ruku, pažljivo je studirao svaki pokret Bavaraca. Po završetku treninga, Dante prilazi poznatom licu i koristi priliku za slikanje. Ubrzo na kratki razgovor dolazi i Xabi Alonso, a za njim i Franck Ribery. Čak i Pep Guardiola, najpoštovaniji taktičar prolazi teren, kako bi se pozdravio. Najveći fudbaler svoje generacije (Zinedine Zidane) je u gradu, kako bi u sklopu UEFA-inog kursa za dobijanje profesionalne trenerske licence, posmatrao Guardiolin metod rada. Početkom maja prošle godine stiže i užarena Guardiolina preporuka i Zizou ponosno na svom Instagramu objavljuje kako je prošao kurs. Sve je bilo spremno da Zidane krene Pepinim putem šefovanja velikim momcima, budući da je otkaz Carlu Ancelottiju već visio iznad Bernabea. Nekoliko sedmica kasnije, Florentino Perez će tu čast ukazati Rafi Benitezu. To je značilo da će se Zidane morati zadovoljiti odlukom kluba da još jednu trenersku sezonu provede s “Castillom”, “Realovim” drugim timom.

– Prihvatio bih da zamijenim Ancelottija. Međutim, Madrid još ne misli da je došao moj momenat za to – kazao je Zidane.

Novi trener je stigao, ali Perez je i dalje želio Guardiolin tip trenera na Bernabeu, više nego svoj sljedeći udah. On je želio nekoga ko razumije ono što se zove “Madridismo”, koji zna kako da zarobi maštu navijača i ko je već legendarna figura u klubu. Želio je Zinedine Zidanea.

Peto dijete rođeno od Alžiraca Smaila i Malike u La Castellaneu, radničkoj klasi u predgrađu Marseillea, kraju poznatom po visokoj stopi nezaposlenosti, trgovini drogom i prostituciji, prvo je počeo šutirati loptu sa svojom braćom oko Tartane ispod nebodera u kojem je živjela njegova porodica. Jean Varraud, skaut koji je otkrio Zidanea i doveo ga u Cannes, bio je zapanjen onim što je vidio.

– On je pričao s loptom. Nikad nešto slično nisam vidio. Yazid (Zidaneovo srednje ime) imao je kvalitetu ratnika svoje siromašne zajednice. On je bio gladan – prisjetio se kasnije Varraud.

Ono što je slijedilo kasnije bila je zvjezdana karijera. Do odlaska u penziju 2006., on je osvojio sve u fudbalu; World Cup, Euro 2000, Champions League, Ballon d’Or. Ono što je djelimično stavilo mrlju na briljantnu karijeru bila je upravo zadnja igračka godina, kada je u finalu Svjetskog fudbalskog prvenstva glavom u prsa udario protivničkog igrača Marca Materazzija, zato što mu je, dalo se naslutiti iz Zidaneovog intervjua “El Paísu” opsovao majku.

– Stvari se događaju na terenu. I desile su mi se milion puta. Nisam mogao samo stajati. Moja majka je bila bolesna, u bolnici. To ljudi nisu znali. To je bio loš trenutak. I da se izvinim zbog toga? Ne. Da je to bio Kaka, regularan momak, dobar momak, naravno, izvinio bih mu se, ali ovom neću. Ako zatražim njegov oprost, umanjit ću samopoštovanje i poštovanje onih koji su mi u srcu. Izvinjavam se jedino fudbalu, fanovima i timu. Ali njemu ne mogu. Nikad, nikad. To bi me obeščastilo. Radije bih umro. Postoje zli ljudi, a ja čak ne želim takve ljude čuti ni kako pričaju – pojasnio je ovaj incident Zidane.

Tada je čak rekao kako on nakon što završi igračku karijeru ne želi biti trener, već će raditi nešto drugo. I uistinu, prvih godina on je postao nomad. I dalje s adresom u Madridu, posjetio je korijene svojih roditelja u Alžiru i investirao ne malo svog novca u brojne humanitarne projekte od Bangladesha do Švicarske. Povremeno se znao pojaviti na Francuskom satelitskom kanalu “Canal Plus”, prilikom prenosa najvećih fudbalskih utakmica, te bio zaštitno lice Danone, Adidasa, Lega i muške linije španskog brenda “Mango”. No, ništa od ovoga njega nije “zgrabilo”.

U martu 2009., on se vraća u “Real Madrid”, prvo kao savjetnik predsjednika Pereza. Tokom godine zamijenio je Jorgea Valdana na mjestu sportskog direktora, i na taj način bio i poveznica između Mourinhovog prvog tima i Pereza.

Godine braka

– Nakon svega što je proživio, on nije mogao ostati po strani – kaže njegov brat Noureddine, dodajući:
– Nešto je uvijek nedostajalo: pritisak, ta anksioznost prije meča, mogli su se povratiti jedino da on bude trener.

Sportski radnici su saglasni kako je Zidane živi spomenik fudbala. I sve funkcije je radio savjesno, međutim, niko toliko nije želio biti trener kao što je to želio on. Ta želja će dovesti do njegovog “razvoda” s Mourinhom 2012. godine. Zidane se uplitao u svakodnevni trening, a “Special One” je želio drugog glasnika pored sebe; nekoga ko će kritizirati suce i biti dijelom njegovih verbalnih ratova. No, Zidanea to nije zanimalo, on je želio trenirati. Zato će 2012/13. sezonu provesti s mlađim timovima i ohrabrivati obećavajuće mlade zvijezde ka što su Jese i Alvaro Morata u igračkim jedan na jedan sesijama.

Iznad svega mu je falila svlačionica. Kada je Carlo Ancelotti došao na Bernabeu u ljeto 2013., Zidane će postati njegov asistent. “Ovo je ono što ja želim raditi”, kazao je Zidane, dodajući kako je Ancelotti, njegov bivši trener još iz vremena kad je igrao u “Juventusu”, jedini čovjek kojem bi on bio asistent.

– Kada sam prestao igrati profesionalno fudbal, radio sam mnogo toga, vidio sam mnogo ljudi, mnogo izučavao fudbal, ali kada odlučujete gdje se skrasiti, uvijek se vraćate mjestu koje vam daje energiju, život. Morate raditi ono što volite, a u mom slučaju to je fudbal – priznaje novopečeni “Realov” trener.

Zinedine je i miljenik žena, stas mu je priskrbio unosne reklamne ugovore, ali i mnoštvo poklonika među ljepšim spolom. Da tu činjenicu dobro podnosi njegova supruga Véronique Fernández, potvrđuje i brojka 20, toliko su godina, naime, njih dvoje u braku u kojem su rođena i njihova četverica sinova. Porodica je bila uz Zidanea prije nekoliko dana, kada je zvanično predstavljen kao novi trener “Real Madrida”. Luca Fernandez ima 17 godina, golman je i računa se kako će slijediti očeve stope i igrati na najvećoj razini. Dvadesetogodišnji Enzo Fernandez također je fudbaler, veznjak, koji je prošle sezone iz “Real Madrid C” tima prešao u B tim “Real Madrid Castillu”. Desetogodišnjeg Elyaza Fernandeza Madriđani opisuju kao dječaka koji ima dobru viziju igranja. Trinaestogodišnji Theo Fernandez također je, kao i njegova braća, član “Real Madrid akademije”. Nedavno je postigao gol kojim je podsjetio na očeve najbolje igračke dane.

Zinedine i Véronique Fernández su se upoznali kad je Zidaneu bilo tek 17 godina. Vjenčali su se 1994. godine. Mnogi kažu da je pravo čudo da su njih dvoje uopće počeli vezu, budući da je on bio stidljiv i da nije imao hrabrosti da joj priđe. S vremenom je smogao snage i prišao joj. Ona je Francuskinja, španskih korijena. Bavila se modelingom i plesom. Španski website “Ahora Mismo” piše kako je Véronique silno željela imati kćerku, da bi na nju prenijela ljubav prema plesu. Ali, ona uživa i sa svoja četiri momka o čijim karijerama se brine baš kao što se brinula i o njihovom ocu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti