Koliko roditelji plaćaju da njihovo dijete bude zvijezda u Hollywoodu

Piše: Redakcija

Christina Aguilera je kao dijete željela da bude pjevačica. U komšiluku su je znali kao djevojčicu nadarenu za pjevanje, pa je na lokalnim takmičenjima za talente uvijek osvajale nagrade. Prema dokumentarnom filmu “Driven”, rađenom u produkciji VH1, navodi se kako jednoj takvoj djevojčici i nije bilo lako probiti se u masi onih koji su željeli isto što i ona. Kad god bi takmičari dobili nju za protivnika u jednoj sedmici, povlačili bi se odmah, jer su osjećali kako bi pored curice takvog raspona glasa oni izgledali kao janje koje se vodi na klanje. Tako su njeni vršnjaci postali ljubomorni na nju. Rugali su joj se, a na jednom času gimnastike čak su je i napali. Zbog pritiska porodica se preselila u drugo predgrađe Pittsburga, u Wexford, i krili Christinin talent, da se ne bi ponovo desilo da moraju pakovati kofere i tražiti novu adresu. No, ona nije odustajala od želje da bude pjevačica.

klinci britney christinaBritney i Christina u tinejdžerskim danima

Takmičila se u emisiji “Star Search” i sa pjesmom “A Sunday Kind of Love” završila na drugom mjestu. Uslijedila je emisija “Wake Up with Larry Richert” na pitsburškom KDKA televizijskom kanalu, kada je rečeno kako je ona desetogodišnjakinja koja zvuči kao da ima 20 godina. Sve su ovo sporedne uloge koje je imala u zabavnoj industriji, glavna je uslijedila 1993. godine kad se pridružila showu Disney Channela “The New Mickey Mouse Club”. Zvijezde emisije poput Justina Timberlakea, Britney Spears, Ryana Goslinga i Keri Russell bile su također u ovom showu, dok on naposlijetku nije otkazan.

Djevojčica poput Christine je mnogo, sve one pred ogledalom vježbaju plesne tačke, pjevaju svoje omiljene pjesme, imitiraju omiljene glumce, no, samo rijetke uspiju i ostvariti svoje snove.

Napraviti od nekog djeteta zvijezdu traži težak rad, posvećenost i želju za uspjehom. Također, traži i ogromnu podršku roditelja, i emotivnu i finansijsku. Koliko, uistinu, danas košta stvaranje dječije zvijezde?

Gluma je ništa bez strasti i teškog rada. Strast je taj neophodni sastojak u receptu. Njime se usavršava zanat. Ali i ta strast, kao uostalom i svaka druga, povlači za sobom cijenu u dolarima.
Za profesionalnog dječijeg glumca kombinacija privatnog učitelja glume, grupnih časova i radionica košta između četiri i osam hiljada dolara na godinu.

– Spoznala sam da su za svako dijete glumca, koje ima profesionalne aspiracije, grupni časovi neophodni. S većim brojem audicija privatni učitelj glume je imperativ – pojašnjava Denise Simon, njujorška učiteljica glume.

Ako dijete pjeva, nastavlja ona dalje, časovi pjevanja iziskuju veće troškove. Prosječna suma koju njeni klijenti troše na časove pjevanja svog djeteta iznosi oko pet hiljada dolara godišnje. Djeca na takvim časovima nisu bez sluha već itekako imaju talenta za pjevanje, te ličnog trenera trebaju samo da bi očuvali kvalitet svog glasa koji će se s vremenom još poboljšati. Čak i ako nisu involvirana u muzički teatar, talent za ples je kvalitet koji je svakom djetetu dodatni plus. Osim novca za časove, potrebno je kupiti još i cipele, odjeću, kostime za recitacije, časove plesa, pa stoga, spomenutim sumama treba dodati i tri hiljade dolara godišnje za ove troškove. Ako je nečije dijete u uniji, osim tri hiljade dolara koje roditelji plaćaju za članstvo, prosječna članarina za SAG-AFTRA-u (američki sindikat koji predstavlja više od 160.000 filmskih i televizijskih ličnosti, novinara i radijskih osoba) i AEA, je 150 dolara za svaku. Njima odlazi i postotak od godišnjih zarada, odnosno 1.575 i 2,25 posto. Agenti uzimaju sebi deset posto provizije od svih poslova koji se sklope njihovim posredstvom, dok menadžerima ide 15 posto. Ne treba zaboraviti ni računovodstvene i pravne naknade koje se razlikuju od države do države.

klinci djecija zvijezda1 Oona Laurence je jedna od najtalentiranijih dječijih glumica u Hollywoodu. Pozira s Jakeom Gyllenhaalom i Rachel McAdams
Dijete koje želi biti zvijezda mora imati svoj portfolio. Snimanje njegovih potreta košta u prosjeku 375 dolara, s tim da se fotografije moraju osvježavati svakih šest, odnosno 12 mjeseci, budući da dijete raste i mijenja svoj izgled. Audio-snimci roditelje koštaju 2.200 dolara na godinu, četiri snimka treba uraditi tokom mjeseca, i četiri sedmično tokom pilot sezone. Roditelj može smanjiti troškove, tako što će, naprimjer, dijete slikati svojim mobitelom, međutim, svijet profesionalaca gleda na svaki detalj, pa tako i na ovaj, te je uvijek bolje da dijete ima profesionalne fotografije ili audio-snimak.

– Jedan od mojih klijenata koji je živio izvan grada mjesečno je plaćao 3.500 dolara za najam jednosobnog stana u centru Manhattana dok je njegovo dijete učestvovalo u Broadway showu. Ovisno od toga gdje je nekome adresa variraju i troškovi plaćanja transporta, taksi, parkinga, goriva… Sve to iziskuje veliku žrtvu roditelja – napominje Simon.
Također, mnogi roditelji osim djeteta koje želi biti zvijezda ima još djece, te se postavlja pitanje kako oni uopće izvršavaju ulogu roditelja dok jedno dijete stalno odvoze s audicije na audiciju.
Usluge bejbi sitera se plaćaju otprilike deset dolara po satu. Sretni su oni koji imaju velike porodice voljne priteći u pomoć. Ukoliko neko dijete često odlazi na audicije i snimanja, tada ni javna škola nije najbolja opcija za njega. Četiri hiljade dolara na godinu košta online nastava, dok godišnja školarina u privatnoj školi doseže sumu do čak 35.000 dolara.

klinci denise simon1Denise Simon, njujorška učiteljica glume
Kada se sve podvede pod jednu crtu, roditelji troše između 25.000-36.000 dolara na godinu ukoliko žele da je njihovo dijete konkurentno u biznisu. Je li to neophodno? I jeste i nije, smatra Simone.

Neki roditelji za proboj djece u showbusiness industriju izdvajaju pravo bogatstvo. A da li je to jedini način za proboj? Ne nužno! Denise Simon ima klijente različitih finansijskih mogućnosti.

– Sreća i istinski talent olakšavaju karijeru i troškove mnogoj djeci – napominje ona.
Roditeljska žrtva je neminovna, i ne postoji formula koja će garantirati da će nečije dijete u showbusinessu i uspjeti. Da li će neko ući u ovaj posao ili ne, ovisi samo o odluci porodice. Profesionalna karijera zahtijeva ogromne troškove, ali za sobom povlači i brojne beneficije ne samo za dijete već i za kompletnu porodicu.

– Usavršite zanat, osnažite sebe i uživajte u ovom putu – poručuje Denise Simon.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti