Ornela je bogata hladna gadura

Piše: Redakcija

Vijest da talentovana zagrebačka glumica kupuje propali sarajevski hotel proširila se brzinom munje, ali smo vrlo brzo saznali kako je riječ o scenariju za novu humorističku tv seriju “Dobrodošli u Orient Express” čije su se prve tri epizode prošle sedmice snimile u Sarajevu, zajedničkim snagama produkcije DEPO i televizije Pink BH, a u režiji Jasmina Durakovića. Da nije samo zainteresirana za hotel nego i za smušenog, ali simpatičnog recepcionera čiji lik tumači sjajni Mirvad Kurić, obećava dobar „provod” ispred ekrana sa prvim danom mjeseca aprila.

Razgovarala: Andrea Tomašević Kolenda

Bojanin lik mogli smo gledati u svim uspješnim tv projektima, a na „daskama koje život znače” oduševljava sve ljubitelje kvalitetnih pozorišnih komada. Pored činjenice da iza sebe ima bogat profesionalni životopis kada je riječ o pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama, ova lijepa glumica stoji čvrsto na zemlji uspješno uslađujući poslovni i privatni život. Sa suprugom Enesom u skladnom braku je već 10 godina, a sin Raul i kćerka Zoe uljepšavaju svaki trenutak njihovih života. Rado je viđen gost u glavnom gradu BiH, a u intervjuu za Azru odgovorila je na pitanja koja se tiču njenog zvjezdanog statusa u svijetu glume.

bojana2


Čini se kako ne možete bez Sarajeva, a očigledno ni Sarajevo bez Vas. Kako je došlo do saradnje Jasminom Durakovićem i kako Vam se dopada lik koji tumačite?

To je predivan kompliment i hvala vam. Na poziv gospodina Durakovića i Anile Gajević, pročitala sam scenarij i oduševila se što mogu biti dio serije koja odiše pravim bosanskim humorom. Jasmina cijenim kao sjajnog filmskog redatelja, a „Nafaku” pamtim kao film koji me dirnuo i rasplakao pa se, tim više, suradnji jako veselim. Igram Ornelu, bogatašicu koja kupuje propali hotel u nadi da će pod njenom palicom raditi fantastično. Detalje vam neću otkrivati ali garantiram da će tu biti svega.

Razlikuje li se bosanski humor od ostalih? Šta Vas najviše u njemu dovodi do suza…od smijeha?

Kao prvo, sam govor je beskrajno šarmantan i obično su, scenaristički i glumački, stvari postavljene tako smiješno. Još kad glumci uživaju u poziciji u kojoj ispadaju smiješni, naivni i srdačni, a to je identifikacija koju svaki gledaoc obožava, garancija je za dobru priču. Osobno sam žalosna da igram pomalo hladnu gaduru ali tim više Mirvad Kurić, Vanesa Glođo, Emir Hadžihafizbegović i ostala ekipa sjajnih mladih glumaca, poentiraju u scenama kao vrsni znalci dobre komedije.

Nabrojali ste kvalitetnu glumačku postavku. Kakva atmosfera vlada na setu među tako vrsnim imenima?

Imala sam priliku surađivati s Mirvadom 2004. godine u „Vizi za budućnost”. Mogu vam reći da, iako je postao ministar, dopušta kritiku. (smijeh) Ekipa je sjajna! Ponekad sam se teško suzdržavala da ne prasnem u smijeh unutar kadra. Vanesa je bila preslatka na snimanju. Onako sitna i nježna, a u sceni muškim gardom prijeti Mirvadu. Morat ćete to gledati, teško je za prepričati.

bojana4

Sudeći po ulogama u humorističkim serijama, „leži“ Vam taj žanr.

U kazalištu sam puno više igrala komičnih uloga, nego na ekranu. Uistinu uživam u njima, jer nema ništa ljepše nego nekoga oraspoložiti.

Šta Vas privatno najprije nasmije?

Uglavnom moji klinci koji svojim komentarima ne štede nikoga a ponajmanje Enesa i mene.. (smijeh)

Da li ste ikada osjetili zavist ili loše ophođenje onih koji bi voljeli biti na Vašem mjestu kad je glumački status u pitanju?

Svako ko radi i živi svoj posao, prima i udarce „ispod pojasa”. Ali najslađe se nakon toga ponosno dići, krenuti dalje i pri uspjesima dostojanstveno se ne osvrtati na zlice.

Majka ste dvoje djece. Na koji način ih odgajate i kojim vrijednostima ih učite, u današenjem poljuljanom sistemu?

Učimo ih da su različitosti bogatstvo ovog svijeta, da je znanje moć kojim mogu postići što god žele i da se ponos i dobrota ne mijenjaju ni za šta i ni za koga na svijetu.

Koliko vremena ostavljate za vlastite užitke i od čega se oni sastoje? Kako provodite trenutke sa suprugom i djecom i šta vas najviše ispunjava?

Obožavamo putovati i kad god nam se pruži prilika i financijska mogućnost, obilazimo svjetske metropole. Zajednički trenuci su neprocjenjivi. Moja trojka je moja snaga, ljubav i vjetar u leđa.

bojana

Važite za jednu od najljepših glumica u regionu. Kakvi volite biti na sceni?

Hvala na komplimentu ali nije to baš tako. Imam samo sjajne suradnike koji to naprave od mene. Mislim da je glumačka ljepota u moći transformacije; da mogu izgledati strašno ili sjajno, dostojanstveno ili vulgarno, a sve za potrebu uloge. Osobno momentalno najviše uživam kada u predstavi „Kolovoz u okrugu Osage” u ulozi Barbare u drugom dijelu, skinem svu šminku, te bauljajući kao pijana Barbara s dodatno nacrtanim podočnjacima, publiku nasmijem a i plačemo zajedno…

A privatno? S kojim beauty problemima se susrećete?

Privatno se nikad ne šminkam, vježbam povremeno kao i svi kampanjci, više pred odlazak na more. Imala sam problema prošlo ljeto s tenom jer sam dobila rozaceu. Znam da mnoge žene mojih godina muče muku s tom kožnom bolesti, a moj savjet im je otići prvo gastroenterologu, a od krema se najbolje dokazala Avene Cicalfate.

Pročitajte još