MI-BOSPO obilježio 20. godišnjicu postojanja: Država se treba više uključiti u sistemsku podršku poduzetnicama

Piše: Redakcija

Foto: Amel Emrić

Tema prvog panela bila je: “Razvoj (i prepreke) ženskog poduzetništva, kako se dodatno aktivirati”. O toj temi su diskutirali Haris Huskić, predstavnik Federalnog Zavoda za zapošljavanje, Sanja Hajdukov, direktorica Centra za poslovnu edukaciju (CPE) i predsjednica Upravnog odbora MI-BOSPO-a, te Džemila Mukić, 74-godišnja poduzetnica iz Brčkog, koja je svojim motivacionim govorom oduševila sve zvanice i čitavu salu podigla na noge. Džemila je prvi kredit podigla kao 57-godišnjakinja, no godine, niti bilo šta drugo nisu bili prepreka da u toj životnoj dobi pokrene posao. Najprije je otvorila štand na pijaci u Tuzli, a potom se vratila u rodno Brčko, gdje je proširila svoj posao.

mi-bospo konferencija1

Konferenciji je prisustvovalo više od 250 zvanica

– Nikada nemojte odustati kada naiđete na prepreku. Nemojte čekati da vam neko nešto da. Znajte da sve možete same – kazala je, između ostalog, Džemila, a njeno izlaganje nagrađeno je gromoglasnim aplauzom.

Haris Huskić govorio je o promjenama koje Zavod za zapošljavanje uvodi kako bi podstakao žensko poduzetništvo, a Sanja Hajdukov fokusirala se na znanje koje je ženama potrebno da bi mogle voditi svoj posao. Naime, u našoj zemlji žene pokreću samostalni posao uvijek iz dva razloga: kada ne mogu naći zaposlenje, pa ga odluče same napraviti, te kada prepoznaju neku ideju koja nedostaje na tržištu. U oba slučaja, žene nemaju potrebno znanje za te poslove i treba im podrška.

mi-bospo konferencija2

Na drugom panelu tema rasprave bila je: “Žensko poduzetništvo: izazovi i uspjesi”, a svojim znanjem i iskustvom ovu temu obogatili su:

Slađana Ujić, u ime Udruženja žena SNOP Rogatica i Mirjana Pejić, poduzetnica iz Tuzle.
Druga panel diskusija odgovorila je na pitanja: koliko bi uspjeh poduzetništva bio značajniji kad bi postojala sistemska podrška, te na koji konkretan način su se, danas uspješne poduzetnice, nosile s izgradnjom vlastitih biznisa. Svoju uspješnu poslovnu priču s gostima je podijelila Mirjana Pejić, nekada najmlađa klijentica MI-BOSPO-a, a danas vlasnica ribnjaka i restorana u blizini Tuzle. Mirjana je imala samo 18 godina kada je pokrenula vlastiti posao.

– Put je težak, ali kada riskiraš i misliš da možeš sve, onda prepreka ne postoji – iskreno će Mirjana, koja je san o vlastitom biznisu uz mnogo truda, ali i podršku MI-BOSPO-a, pretočila u javu.

mi-bospo konferencija3

Nejira Nalić, direktorica MI-BOSPO-a, i Harsha Rodriguez, direktorica za razvoj strategije Ženskog svjetskog bankarstva (WWB)

“Da li finansijska ponuda odgovara potrebama tržišta” bila je treća tema panel diskusije, a o tome jesu li poduzetnicama dostupna sredstva za kreiranje vlastitih biznisa, koliko su povoljne kreditne linije za to, te da li je moguće osigurati kvalitetniju finansijsku podršku, govorili su: Zihnija Hasović, ekspert Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Nejira Nalić, direktorica MI-BOSPO-a, i Biljana Zekić, poduzetnica iz Bijeljine.
– MI-BOSPO ima svoju sjevernjaču, gdje je žensko poduzetništvo fokus i sve ono što se na njega odnosi. Teže je bilo prije 20 godina, ali je tada postojala jedna velika želja da se nešto uradi, rekonstruira i krene iznova – kazala je, između ostalog, Nejira Nalić, direktorica ove fondacije.
Cjelodnevna konferencija bila je izuzetno zanimljiva kako za učesnike, tako i za posjetitelje, a njen konačan zaključak jeste da se država treba više uključiti i obezbijediti sistemsku podršku poduzetnicama. Klijentice MI-BOSPO-a su svojim uspješnim poslovnim pričama ohrabrile one koje se ne smiju odvažiti da naprave korak i krenu u vlastiti biznis.
– Dvadeset godina mi uspješno radimo za naše klijentice, ne zadužujemo ih iznad njihovih mogućnosti, vodimo računa o njihovim potrebama, i prema njihovom priznanju, tu smo uvijek kada one trebaju finansijska sredstva. Žene su dobre klijentice i investicija u žene je automatski i investicija u porodice i društvo općenito – kazala je za naš magazin AzraBerilo, PR managerica MI-BOSPO-a.
Svakako vrijedi spomenuti podatak da je od prvog plasiranog kredita, 11. marta 1996. godine, MI-BOSPO sarađivao sa 76.000 žena, koje su 72 procenta ukupno korištenih sredstava uložile u razvoj poslovnih aktivnosti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti