Vještine sklapanja ugovora u Hollywoodu

Piše: Redakcija

Pregovaračke vještine pola su završenog posla u svakom zanimanju pa tako i u showbusinessu. Neki za to imaju više, neki manje dara. Jedna komičarka je izdavačku kuću držala na čekanju, te je na kraju umjesto na milion potpisala ugovor vrijedan više od sedam miliona. Za razliku do nje neke mlade glumice nisu bile tako vješte

Jeste li se ikad kajali zbog nekih svojih poslovnih ugovora? Možda ste se obavezali na saradnju s teškim poslovnim partnerom ili upustili u poslovnu avanturu koja se nije isplatila kako ste očekivali. Ili jednostavno niste mogli prestati razmišljati, što je bio slučaj s komičarkom Amy Schumer, o boljem ugovoru koji biste mogli eventualno potpisati? Ovakvi primjeri poslovnog pregovaranja nas podsjećaju o važnosti vještina pregovaranja prilikom sklapanja bilo kojeg posla.

Prije četiri godine David Hirshey, viši potpredsjednik izdavačke kuće HarperCollins vidio je Schumerinu stand-up komediju i bio toliko impresioniran zvijezdom u usponu, te joj je ponudio 500.000 dolara unaprijed da napiše knjigu, izvijestila je Alexandra Alter u New York Timesu. Schumer je prihvatila ponudu, kazavši kako je željela napisati kolekciju ličnih eseja.

ugovori amy1

Od tada je prošlo nekoliko mjeseci, ali Schumer još nije bila potpisala ugovor. Naposlijetku, njen književni agent je obavijestio Hirsheya da njegova klijentica želi razmotriti i ponude od drugih izdavača. Nakon što joj je jedan od njih ponudio milion dolara, HarperCollins je uskladio svoju ponudu. Schumer je na kraju, u proljeće 2013. godine potpisala ugovor s izdavačem, što se poklopilo s vremenom emitiranja njenog TV showa “Inside Amy Schumer” na kanalu Comedy Central. No, tu se priča ne završava.

U proljeće naredne godine njen agent ponovo informira Hirsheyja kako je Schumer previše zauzeta za pisanje knjige te je želio raskinuti ugovor. Komičarka je vratila prednost i to s kamatama, piše “Times”, a raskinula je saradnju i sa svojim agentom. U intervjuu za “GQ” Schumer je komentirala ugovor za knjigu riječima: “Odlučila sam pričekati. Mislila sam da ću dobiti više novca ako pričekam”.

Početkom 2015. godine karijera ove komičarke je bila na vrhuncu. Njen TV show je nominiran za sedam Emmy nagrada, a film u kojem je glumila i za koji je pisala scenarij “Trainwreck” među kritičarima i u kinima je bio pravi hit. U međuvremenu, zahvaljujući književnom uspjehu komičarki kao što su Tina Fey, Amy Poehler i Mindy Kaling, izdavači su gorljivo željeli da komičarke pišu autobiografske knjige.

Amy je angažirala novog književnog agenta Davida Kuhna da joj pomogne da se uključi u poslovno pregovaranje u vezi s autobiografskim esejem, koji bi počela pisati za “HarperCollins”.

Zanimanje za “The Girl with the Lower Back Tattoo” je bilo toliko jako da se morala organizirati aukcija ponuda. Prema stranici “Deadline Hollywood”, Kuhn je podgrijavao konkurenciju i zanimanje, tražeći od potencijalnih ponuđača da se sastanu s njim i privatno razmotre ponudu. Dan nakon što je osvojila Emmy nagradu, 21. septembra 2015., last minut ponuda dosegla je sumu veću od pet miliona dolara. “Gallery Books”, odjeljenje “Simon & Schuster” izdavačke kompanije izvojevalo je pobjedu, a Schumer unaprijed dobila sedam miliona dolara ili više, a također je postavila rekord među kolegama komičarima za najvišu isplatu unaprijed.

Schumer je bila u mogućnosti otkazati vremenski nepovoljno tempiran ugovor i ispregovarati novi onda kad su uvjeti za nju postali povoljniji. Njena priča podsjeća na važnost tehnike poslovnog pregovaranja, posebno na potrebu poduzimanja koraka na unapređenju zadovoljstva pregovaranja, a također sugerira i na to kako se izvući iz slabog dogovora lijepo i pristojno.

ugovori lawrence1

Skandal u vezi s curenjem mailova iz firme “The Sony Pictures” prodrmao je Hollywood nakon što je otkrivena privatna razmjena mailova između producenata, reditelja i glumaca. Jedno od nekoliko zanimljivih otkrića u članku “Pregovaraj o onome što ti treba za uspjeh” objavljenom u “Negotiation Briefingsu”, jeste da su ženske zvijezde blockbuster filma “American Hustle” bile manje plaćene od svojih muških kolega.

Tako u jednom od mailova koji su procurili navodi se kako su Jennifer Lawrence i Amy Adams dobile dva posto manje profita od filma nego muški glumci, kojima je, prema ugovoru, pripalo devet posto od profita filma. Osim što postoji razlika u tržišnoj cijeni muških i ženskih glumaca, ova razlika u zaradi pripisuje se i nevještom poslovnom pregovaranju mladih glumica.

Kada je kompanija “Apple” najavila planove o ulasku na tržište reprodukcije zvuka niko nije znao ko bi od brojnih muzičara i predstavnika kompanije mogao biti vođa za pregovaračkim stolom. Tu ulogu je, nakon što je “Appleu” i njegovom generalnom direktoru Timu Cooku napisala otvoreno pismo na svojim društvenim mrežama dobila pjevačica Taylor Swift. Naime, “Apple” je odmah na početku šokirao muzičare, tako što je odlučio da tokom prva tri mjeseca muzičari neće dobiti naknade na račun korištenja njihove muzike.

ugovori cook1

Mnogi su odbili da se njihova muzika stavlja na ovaj servis. Otvoreno pismo Taylor Swift kompaniji “Apple” i njenom generalnom direktoru Timu Cooku rezultiralo je promjenom politike u vezi s besplatnim tromjesečnim probnim korištenjem servisa. Dok je kompanja vjerovala kako mladi izvođači trebaju biti zadovoljni time što će njihova muzika biti dostupna milionima širom svijeta, Taylor je u svom protestnom pismu mislila upravo na njih, smatrajući kako oni žive od isplate do isplate i da im se treba platiti korištenje njihove muzike tokom i ta tri probna mjeseca. Nakon samo nekoliko sati “Apple” je objavio da će platiti izvođačima i tokom probnog perioda i nisu krili da je upravo Taylor odgovorna za ovu odluku. “Čujemo te Taylor” odgovorili su na Twitteru iz “Applea”. Mnogi vjeruju kako je upravo ovaj javni “sukob” između pjevačice i tehnološkog giganta doprinio rekordnoj popularnosti ove aplikacije.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti