Bata i Julijana Lula Živojinović: Za sve je kriva jedna Nova Godina

Piše: Redakcija

Velimir Bata Živojinović preminuo je 22.maja nakon duge i teške bolesti u 83.godini života. Srbijanski mediji javljaju da je Bata preminuo u snu u bolnici “Sveti Sava” u Beogradu. Ova vijest koliko god da je rastužila poštovaoce Bartinog rada, ipak nije došla iznenada, budući da se legendarni glumac posljednjih godina borio sa nizom zdravstvenih problema, a 9. maja ove godine mu je amputirana i noga. Početkom maja, nakon što mu je naglo pozlilo, Živojinović je hospitaliziran i smješten na odjeljenje intenzivne njege, nakon čega su ljekari ustanovili da se radi o srčanoj i bubrežnoj insuficijenciji, zbog čega su se maksimalno trudili da mu obezbijede najefikasniju terapiju.

Legenda glumačke scene domaćeg prostora je prije četiri godine doživio težak moždani udar od kojeg se oporavio, a šest godina prije i srčani udar. Bolovao je i od gangrene, koju je u nekoliko navrata liječio na Kubi, gdje živi njegova kćerka Jelena. Poslednjih nekoliko mjeseci proveo je na oporavku kod kuće, uz suprugu Julijanu Lulu i unuku Dinu.

– To što jesam, dugujem njoj! Da ona nije bila pored mene, ne bih bio to što jesam. Ona me je održala. Sve što je lijepo u životu došlo je s njene strane. Ona je imala viziju kako to lijepo treba da bude, da me poštedi, da mi da energiju, da me hrani. I nikad se nisam zaljubio u drugu ženu – govorio je o svojoj supruzi Luli Bata u jednom od svojih intervjua.
Početak njihove veze nije nagovještavao da će ljubav trajati 60 godina.

– Prvi moj konkretan potez je bio kad sam je pozvao da čekamo Novu godinu zajedno. I ona, tako, čeka sama kod kuće, spremna, u novom kompletu koji je kupila. A ja se ne pojavim. Zaspala je u suzama. Kada su joj se roditelji vratili sa dočeka, našli su je, tako, na stolici, uplakanu, pitajući je: “Pa, gdje je taj dečko?” Jadna djevojka nije znala šta da odgovori – prisjetio se Bata tog ne tako lijepog trenutka.

Nakon nekoliko dana ju je sreo ponovo, a ona ga ozbiljnim tonom pita: “Jesi li ti normalan zašto nisi došao?”. “A, ne znam nisam to shvatio ozbiljno”, odgovorio je Bato.

Došla je druga Nova Godina, pa je Lula odlučila vratiti istom mjerom. Na poziv da je slave zajedno nije odgovorila, a onda joj je Bato poručio, ako ne dođe da slave, onda će on lično doći po nju. Lula je došla i tada su počeli vezu koja je trajala sve do njegove smrti.
Legenda glumačke scene će biti sahranjen u četvrtak. Regionalne zvijezde izražavaju žaljenje i sjećaju se velike glumačke zvijezde.

– Bata Živojinović je bio junak jugoslavenskog filma. Obilježio je žanr partizanskog i ratnog filma. Također je bio omiljeno lice velikog ekrana. Da je bio glumac engleskog govornog područja sigurno bi imao nekoliko Oscara. Pred kamerom je bio prirodan, spontan, šarmantan, istinit. Možemo reći da je odlaskom Bate Živojinovića zatvoreno poglavlje nekada velike kinematografije. Imao je fascinantan opus uloga – kazao je za “Avaz” reditelj Dino Mustafić.

Živojinović je glumio u više od 280 filmova i televizijskih serija. Pamtit ćemo ga naročito po filmovima “Bitka na Neretvi”, “Partizanska ekadrila”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, reditelja Hajrudina Šibe Krvavca, koji je naročito bio popularan u Kini i koga je pogledalo više od milijardu ljudi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti