Chia sjemenke: Najpopularnija superhrana na svijetu

Piše: Redakcija

Još u drevnim kulturama Asteka i Maja, 3.500 godina prije naše ere, Chia sjemenke su bile glavna biljna hrana, zajedno s kukuruzom i grahom.

Od njih se proizvodilo ulje, koristile su se za liječenje bolova u zglobovima te za izbacivanje viška tekućine iz organizma.

Danas Chia sjemenke mnogi nutricionisti smatraju čudesnom namirnicom, superhranom broj jedan u svijetu, jer sadrže više bjelančevina od svih drugih sjemenki i žitarica, pa su izvrstan izvor proteina.

Chia sjemenke imaju vrlo pozitivno djelovanje na organizam – pomažu kod dijabetesa, štite zdravlje srca i krvnih žila, snižavaju kolesterol, jačaju zube i kosti, poboljšavaju san.

Odlične su i za čišćenje probavnog sistema te kao pomoć kod mršavljenja, jer daju osjećaj sitosti, povećavaju razinu energije i organizam opskrbljuju biljnim vlaknima.

Izvor: Alternativa za Vas

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti