Burkini: Između slobode i zabrane

Piše: Redakcija

Mnogi gradovi na Azurnoj obali zabranili su nošenje tzv. burkinija.

Javnost je podijeljena, a mnogi smatraju da je zabrana pretjerana, te da je izbor kupaćeg kostima privatna stvar.

Burkini_Swimsuit

Nakon zabrane u Francuskoj na društvnim mrežama pojavila se ova ilustracija. Mala je razlika između zabranjenog kupaćeg kostima za muslimanke pod hidžabom, popularno nazvanog ‘burkini’ i plivačkog odijela za sportiste.

Francuska policija uručila je i  prve novčane kazne zbog burkinija u Kanu na jugu Francuske.

burkini

Zabrana kontroverznog kupaćeg kostima koji u potpunosti pokriva žensko tijelo uvedena je početkom mjeseca.

Žene su u burkinijama bile na plaži sa djecom kada je policija intervenisala.

Četiri žene kažnjene su sa po 36 eura, a dobile su i usmeno upozorenje i naređeno im je da napuste plažu.

Italijanski imam, koji je u petak na svom profilu Facebook postavio fotografiju grupe časnih sestara na plaži obučenih u redovničke halje s velom, izazvao je val kritika i stranica mu je na nekoliko sati bila blokirana.

redovnice

Dok u Francuskoj i Italiji traje polemika o burkiniju, Izzedin Ezir, imam iz Firence, objavio je bez komentara fotografiju osam časnih sestara na plaži obučene u redovničko odijelo.

Fotografija je bila podijeljena više od 2000 puta uz obilje komentara sve dok je Facebook nije privremeno blokirao.

Imam je za italijansku televiziju Sky Tg24 objasnio da je fotografijom želio “odgovoriti onima koji kažu da su naše zapadne vrijednosti različite u oblačenju i pokrivanju tijela”.

“Želio sam im reći da dio zapadnih vrijednosti potječe iz kršćanstva (…) i da i u kršćanskim korijenima ima osoba koje se gotovo potpuno pokrivaju”, rekao je.

Imam je objasnio da je fotografijom želio potaknuti “pozitivnu raspravu” te je već primio poruke zahvale “brojnih kršćana”.

Nakon zabrane burkinija na tri plaže u Francuskoj i polemike koju je ta mjera izazvala, italijanski ministar unutrašnji poslova ocijenio je da je neprimjerena, pa čak i opasna svaka zabrana takve odore koja pokriva cijelo tijelo i glavu u kojoj neke muslimanke odlaze na plažu.

Izvor: Radiosarajevo/Slobodna Evropa/Cazin.net

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti