Omiljeni detalj trendseterica i celebrityja ovog ljeta: Imate li i vi choker ogrlicu?

Piše: Redakcija

Choker (čoker) ogrlice ovog ljeta su „must have“ detalj među trendsetericama i celebrityjima.

Naziv ove kratke ogrlice koja, koja čvrsto stoji oko vrata, u prevodu s engleskog  znači “ubica”. Apsolutni hit su bile i devedesetih, ali nastale su mnogo ranije i imale su različita značenja.

U vrijeme Francuske revolucije, žene su nosile choker ogrlice u crvenoj boji, kako bi odale počast onima koji su završili na giljotini. Ogrlice su bile u formi trake, a osim na vratu, mogle su se nositi i kao modni detalj na odjeći, pa se tako uglavnom ukrštala u obliku slova X na leđima.

Nosile su se i 1860. godine. U ovo vrijeme choker ogrlice nisu predstavljale ništa pohvalno. Naime, crne trake oko vrata devojaka uglavnom su značile da se nalazite u društvu prostitutke. Jedan primjer za to može se pronaći u Maneovoj slici “Olimpija”.

chocker2

Ipak, mogle su da prođu i kao običan modni detalj, makar ukoliko sudite po slikama Edgara Degaa – tamo balerine često oko vratova imaju crne trake.

chocker3

Ubrzo su se i dame iz visokog društva povele za modom chokera, pa ste ovakav tip ogrlica krajem 19. i početkom 20. vijeka mogli vidjeti i na kraljevskim vratovima. Tako je Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije proslavila sasvim određeni tip čoker ogrlica.

chocker4

Naime, u njeno vreme nosile su se choker ogrlice od bisera koje su pokrivale cijeli vrat. Bile su popularne i baršunaste s dragim kamenom u sredini. Aleksandra od Danske je uvela u modu široku choker ogrlicu od bisera i dijamanata, a uskoro je ona postala poznata kao “ogrlica za pse”.

Poslije ovoga, chokeri nisu bili toliko u modi, a onda su nastupile devedesete godine i popularne choker ogrlice u formi lažne tetovaže – sigurno ih se sjećate, a vjerovatno ste ih i sami nosili.

Danas se one ponovo vraćaju u modu, a na vama je da izaberete šta će vama predstavljati. Na fotografijama ispod su chokeri koje su ove sezone na tržište izbacile neke modne kuće.

chocker topshop2

Topshop

chocker topshop

Topshop

chocker nastygal

Nastygal

chocker mango

Mango

chocker asos2

Asos

chocker asos

Asos

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti