Sumner Redstone: Svi žele njegove milijarde

Piše: Redakcija

Sumner Redstone, vlasnik američkog televizijsko-filmskog carstva, ima 93 godine i mnogo novca na računa, ali on isto tako ima i brojnu porodicu koja se svađa o tome kome će koliko novaca pripasti. Glavni likovi su kćerka, unuka, menadžeri i poneka ljubavnica

Imati milione, a u slučaju magnata Sumnera Redstonea, riječ je o milijardama, i da se gotovo čitav porodični klan bori za njih, nije neuobičajena praksa. Naprotiv. Što veća rodbina i veća lova, veći su i apetiti. No, valja čekati da se vlasnik svega toga promisli i odredi kome će šta pripasti, a u slučaju da to ne učini, onda nepopularna nije metoda ni učiniti sve da se on proglasi neuračunljivim i nesposobnim da dalje upravlja svojim carstvom. To se upravo dešava u porodici Sumnera Redstonea. Sumner ima 93 godine i mnogo novca na računa, ali on isto tako ima i brojnu porodicu koja se svađa o tome kome će koliko novaca pripasti. Glavni likovi su kćerka, unuka, menadžeri i poneka ljubavnica.

Zdravstveno stanje

Sumner Redstone je izgradio američko televizijsko-filmsko carstvo koje je prošle godine procijenjeno na 6,4 biliona dolara, i to na temeljima koje je postavio njegov otac, vlasnik nekadašnjeg lanca kina National Amusements, koje danas drži većinski udjel u televizijskoj kući CBS i medijskom konglomeratu “Viacom”, u čijem je vlasništvu holivudski studio Paramount i TV kuće MTV, Nickelodeon i Comedy Central. Međutim, magnat se već dvije godine nije pojavio u javnosti, što kod mnogih izaziva sumnju o tome u kakvom je zdravstvenom stanju vremešni poduzetnik. Prvi put otkako iko pamti, on nije prisustvovao godišnjem sastanku “Viacoma”, kao ni CBS-ovom.

Godine 2014. na telefonskoj sjednici se njegov glas jedva mogao čuti. Samo je tiho prozborio: “Dobro jutro svima, evo vam moj mudri prijatelj Philippe”. Mislio je na Daumana, u to vrijeme glavnog izvršnog direktora “Viacoma” i člana Uprave fondacije koja rukovodi porodičnim bogatstvom.

redstone1

Priliku da s njim provodi najviše vremena ima njegov dugogodišnji prijatelj Robert Evans, legendarni filmski producent, koga je Redstone jednom opisao najbližim prijateljem kreativne strane Hollywooda.

– Kao i svi ostali, Sumner ima dobre i loše dane, ali ja stvarno ne želim govoriti o njemu – kazao je Evans kad su ga pozvali novinari da prokomentira Sumnerovo zdravstveno stanje.

U pisanim odgovorima na 20 pitanja koje je poslao “Vanity Fairu”, Redstone je ustvrdio da se njegova rutina nije mnogo promijenila.

– Još ustajem između pola pet i pet sati ujutro, vozim bicikl i odlazim na bazen, pa frizeru. Mnogo volim da gledam sport.

Udruženi igrači

No, čini se, ipak, da su ovo dobro upakovani odgovori PR tima. Magnat je u ozbiljnim godinama, a bogatstvo nije podijelio među brojnom familijom, kojoj sada ne preostaje ništa drugo nego da se sudski između sebe bori za svoj dio kolača.

Iako su u prvi mah svi bili igrači za sebe, kasnije su se počeli udruživati. Tako je, naprimjer, njegova bivša njegovateljica i ljubavnica, nakon što je izbačena iz njegovog liječničkog tima, na sudu dokazivala da je njen stari poslodavac dementan i nesposoban da se sam brine o poslovnom carstvu. Ona, naime, ne želi da izgubi 50 miliona dolara u gotovini i jednu od vila vrijednu 20 miliona dolara, koje je trebala dobiti da nije bila izbačena iz testamenta. Naposlijetku je izgubila i sudski spor, jer je Redstonovu prisebnost potvrdio saradnik Dauman.

Na sudu je Redstonovo mentalno zdravlje propitivala i njegova 34-godišnja unuka Keryn, advokatica u Los Angelesu. Ona je jedna od petero Sumnerovih unučadi koje ima dionice u Sumner Redstone povjerenstvu, koje je on oformio prije deset godina, jer je želio svojim unucima ostaviti dio bogatstva.

– Povjerenstvo je ustanovljeno kako bi unuci dobili jednake dijelove, no uslijedila je svađa …- pišu američki mediji.

Neizostavni lik u borbi za nasljedstvo je njena tetka Shari Redstone, s kojom je na kraju udružila snage, jer joj je obećano da će se uživo moći sresti s djedom, te joj je napismeno zagarantirano i da će dobiti blizu milijardu dolara ostavštine. Šta će se dalje dešavati, teško je predvidjeti, jer rodbinske veze su jedno, a milijarde drugo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti