Belma Čečo-Bakrač: Kako su naši baletani stali rame uz rame s američkim plesačima

Piše: Redakcija

Gostovanje američke plesne kompanije “Carolyn Dorman Dance” na prošlom Festivalu “Sarajevska zima”, te njihovo izvođenje predstave “Interior Designs” na sceni Narodnog pozorišta, nije bilo i posljednje. Ovog mjeseca ova plesna kompanija ugostila je pet naših baletana u New Yorku, kako bi zajedno spremali koreografiju za novu predstavu koju će pred sarajevskom publikom predstaviti 17. novembra. Bit će to prvi put da naše balerine i baletani stoje rame uz rame s američkim plesačima modernog plesa

Pet mladih baletnih umjetnika Narodnog pozorišta Sarajevo: Ana Kuzmanović, Albina Huskić, Zulejha Kečo, Admir Kalkan i Til Čmančanin, predvođeni direktoricom Baleta Belmom Čečo-Bakrač, ovog mjeseca su otputovali u New York, kako bi radili na zajedničkom projektu s američkom plesnom kompanijom “Carolyn Dorman Dance”. Saradnja s ovom kompanijom počela je još prošle godine, kada su gostovali na Festivalu “Sarajevska zima”. Američki gosti pokazali su otvorenost za svaki vid angažmana s našim baletanima, a sve je rezultiralo njihovim odlaskom u New York, kako bi pripremili veliku predstavu za novembar, koja će se održati u našem glavnom gradu.

– Na “Sarajevskoj zimi” prošle godine plesači „Carolyn Dorfman Dance” grupe su na velikoj sceni Narodnog pozorišta izveli predstavu „Interior designs” u koreografiji Carolyn Dorfman, a na muziku koju je komponovala naša kompozitorica Svjetlana Bukvić. Osim toga, Carolyn je željela da za naše plesače održi Masterclass. Festival „Sarajevska zima” je u saradnji s Narodnim pozorištem Sarajevo, a na moju incijativu, stvorio uslove da okupimo što veći broj polaznika. Osim profesionalnih baletnih igrača Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, učestvovali su i polaznici Srednje i Osnovne baletne škole, pedagoški kadar iz ove oblasti, ali i umjetnici iz drugih sfera umjetnosti koje je ovaj masterclass i stil plesa zanimao. Svi smo bili oduševljeni onim što Dorfmanova radi, te smo saradnju završili veoma sretni i zadovoljni, ali istovremeno i tužni, jer je vrijeme njihovog boravka kod nas isteklo.

Carolyn i ja smo znale da je taj naš susret, zapravo, tek početak zajedničkog rada. Nakon što se Carolyn Dorfman Dance Company vratila u SAD, naš kontakt i dogovori za budućnost su se nastavili. Željeli smo učiniti sve da se vrate s novom predstavom, ali i da posjete još neke gradove u BiH – kaže na početku razgovora Belma, objašnjavajući značaj doedukacije najmlađih članova Sarajevskog baletnog ansambla i njihove pripreme za učešće u jednoj od predstava Carolyn Dorfman.

belma-ceco-balerine

A to se moglo ostvariti jedino odlaskom u New York i radom s Carolyn.

– Odmah na početku sezone smo otputovali u SAD. Imali smo intenzivne pripreme i probe s Carolyn, njenom saradnicom Ketlyn Waldo, a zatim i s cjelokupnim ansamblom ove njujorške kompanije. Naših pet mladih baletnih umjetnika Ana, Albina, Zulejha, Admir i Til potpuno su se uklopili u njihov rad. Oni se do sada nisu susretali s plesnom tehnikom koju Dorfman koristi, niti su imali prilike raditi časove modernog baleta. Za njih je ovo putovanje plesno, ali i životno iskustvo, te predstavlja izuzetan poticaj za napredovanje i dalje profesionalno usavršavanje. Mnogo su napredovali u tom relativno kratkom periodu i bilo je sjajno posmatrati njihov progres. Carolyn Dorfan i ja smo bile iznenađene onim što smo učinile kada smo gledale posljednju probu sarajevskih i njujorških plesača. Činilo se kao da godinama zajedno rade i kao da su jedna kompanija. Istina, od sreće smo zaplakale.

Iako je rastanak svima teško pao, raduje činjenica de će se baletani NP-a i Carolynini plesači ponovo sresti 17. novembra.

– Naši američki prijatelji dolaze najprije na premijeru predstave „Omer i Merima” . Nakon toga ćemo otići u Stolac i Mostar, gdje Carolyn želi održati Masterclass, te ćemo potom u Sarajevu izvesti predstavu koju smo i pripremali u New Yorku. Riječ je o još jednom značajnom teatarskom projektu ove uvažene koreografkinje naslova „Waves”.

Za Balet Narodnog pozorišta Sarajevo izuzetno je važno i prvi put se događa da naši baletni igrači staju rame uz rame s plesačima druge plesne kompanije, te na taj način imaju mogućnost da kompariraju svoje kvalitete i znanja kada je riječ o modernim tehnikama plesa i baleta. CCD će iste večeri, tačnije 22. 11. 2016. godine pred izvođenje predstave „Waves” izvesti još jednu jednočinku – predstavu „Traces”. Sigurna sam da će sarajevska publika te večeri uživati u izuzetnom plesnom programu u našem Narodnom pozorištu – oduševljeno će Belma, dodajući da s ovim izvedbama ne prestaje saradnja, te da su ona i Carolyn već u dogovorima projekta za narednu godinu.

belma-ceco-balerine3

A kada nisu radili na zajedničkoj koreografiji, Amerikanci su bili veoma odgovorni domaćini, te su učinili sve da se naši baletani u New Yorku osjećaju kao kod kuće.

– Osim organizovanih tura po Manhattanu, njujorškom Downtownu, posjeti Muzeja posvećenog 11. septembru i spomeniku Twinsima, obilasku Statue slobode, shoppingu, odlasku na Atlanski okean, te svim drugim sadržajima koje ova svjetska metropola nudi, naša srca okupirao je odlazak na Brodway. Predstave u velikoj produkciji s izuzetno profesionalnim ansamblima, gdje su plesači ujedno i vrhunski pjevači i glumci i showmani, nikog nisu ostavile ravnodušnim.

Svijest o potrebi odlaska na pozorišne predstave je fascinantna. Uprkos izuzetno visokim cijenama karata, sve su predstave na Brodwayju pune i raspodate, te ukoliko ne učinite rezervaciju na vrijeme gotovo je nemoguće nešto pogledati. Fascinantna za nas je bila i posjeta Princetonu. Specijalno i jedino za naše balerine i baletane klasični baletni klas održao je umjetnički direktor American Repertoary Balleta, Douglas Martin.

belma-ceco-balerine8

Belma ističe da ju je u New Yorku, kao i u New Yerseyju, oduševila zajednica koja je spremna podržati umjetnike, plesače, otkriti talente, te ih promovirati i pružiti im šansu za rad.

– Nama, kao publici koja nije lokalna i kao posmatračima sa strane, ostala je fascinanta podrška, ushićenje i potreba publike, mještana da pomognu i učine svoje okruženje još boljim i ljepšim. Za nadati se da i mi ovdje, barem to bilo i u daljoj budućnosti, dobijemo taj neophodni angažman i podršku društva za naš opstanak i napredak.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti