NovostiZanimljivosti

“Azra” na setu filma “Muškarci ne plaču”

Nakon pet godina priprema i nekoliko mjeseci intenzivnog snimanja, film prvjenac reditelja Alena Drljevića polako se privodi kraju. Film o ratu nakon rata i sudbinama ratnih veterana okupio je impresivnu glumačku ekipu iz cijelog Regiona, od Emira Hadžihafizbegovića, preko Leona Lučeva i Miralema Zupčevića do Ive Gregurevića. Ipak, ono što je ovdje značajnije jesu poruka i priča filma. Akteri ove priče kažu da ovakav film nikada još nije snimljen na ovim prostorima

Stanovnici usnulog mjesta Podgrab u općini Pale teško da su mogli “na prvu shvatiti” šta se to dešava u njihovom gradiću, odakle policijske patrole, brojni kombiji i nepoznati ljudi s čudnom opremom. Baš u njihovom mjestu, pored obale rijeke Prače, u podnožju olimpijske Jahorine, krajem septembra snimani su završni kadrovi filma reditelja Alena Drljevića “I Muškarci plaču”. Bili smo na snimanju i uvjerili se da uhodana ekipa filmskih profesionalaca itekako zna šta radi.

Na filmskom setu, postavljenom između lokalnog mezarja i rijeke Prače, zatekli smo radnu, ali opuštenu atmosferu. Ispod jednog suncobrana se odmara Leon Lučev, nekoliko metara od njega u hladu šatora vrijeme uz telefon krati Ermin Bravo. Iza tog istog šatora, u hladu drijema Ivo Gregurević. Nekoliko metara niže, blizu same rijeke, u trenutku kada smo posjetili ovo mjesto, snimana je jedna od ključnih scena u ovom filmu, scena u kojoj muškarci sjede oko svježe iskopanog mezara jedne žene.

Nekoliko metara dalje vidimo Emira Hadžihafizbegovića. Čovjek s kapom francuzicom, koji priča s njima, nije neki lokalni mještanin – statist koji uživa u prilici da razgovara s jednim od naših najboljih glumaca. To je Miralem Zupčević, bard našeg glumišta.

Radi se intenzivno, radi se brzo i na setu vlada vojnička disciplina. Glumci nerado savjetuju novinare da se malo strpe, jer se snima, a kada se snima mora biti apsolutna tišina, pravilo je to. Ipak, u vrlo zgusnutom radnom rasporedu svoje četiri minute za novinarski diktafon nekako je pronašao Alen Drljević, reditelj. Na njegovom licu vidi se i umor, ali i zadovoljstvo.

Više pročitajte u 1023. broju magazina Azra…

podgrab-snimanje-filma-2-ff podgrab-snimanje-filma-3-ff podgrab-snimanje-filma-7-ff podgrab-snimanje-filma-8-ff podgrab-snimanje-filma-10-ff podgrab-snimanje-filma-13-ff podgrab-snimanje-filma-15-ff podgrab-snimanje-filma-16-ff podgrab-snimanje-filma-17-ff podgrab-snimanje-filma-25-ff

Pratite nas na društvenim mrežama