Egipatska depilacija – kako napraviti vlastitu šećernu pastu

Piše: Redakcija

Egipatska depilacija jedna je od najstarijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica, a posljednjih godina ponovno su ju popularizirali kozmetički saloni.

Ovaj način depilacije pogodan je za osobe s osjetljivom kožom jer ne izaziva crvenilo, prištiće i iritaciju te djeluje protuupalno i antialergijski. Osim toga, egipatska depilacija preporučuje se i za depilaciju osjetljive kože lica i prepona te kod osoba koje imaju proširene vene, psorijazu ili ekceme.

Optimalna dužina dlačica dovoljna za efikasno uklanjanje egipatskom depilacijom je 3 do 5 milimetara, što je otprilike 2-5 dana nakon upotrebe britvice. Privremeni rezultati mogu se pretvoriti u trajne jer tijekom vremena, česta egipatska depilacija može uzrokovati slabljenje folikula dlake i usporiti, a ponekad i potpuno zaustaviti ponovni rast.

Šećerna pasta za egipatsku depilaciju:

Sastojci:
– 2 šalice šećera
– 1/4 šalice vode
– 1/4 šalice limunovog soka (procijeđenog)
– 1 mala žlica meda (po želji)

Priprema:

U lončić na srednje jakoj vatri stavite kuhati šećer, a zatim kada se rastopi (ali ne potpuno), dok je smjesa još gusta dodajte sok limuna te vodu. Kuhajte sve na smanjenoj temperaturi štednjaka otprilike 5-10 minuta dok smjesa ne poprimi crvenkasto zlatnu boju. Lončić skinite s vatre i miješajte energično dok pjena na površini u potpunosti ne nestane, dok je toplo smjesu prebacite u staklenu posudu.

Upotreba:
Pastu ostavite da se ohladi i odvojite prstima kuglicu veličine oraha i prevrćući je među prstima oblikujte je u kuglicu. Potom je prstima razvlačite dok ne poprimi svijetlu boju.

Oblikovanu pastu rastegnite po isključivo suhoj koži u smjeru suprotnom od rasta dlačica, te je energičnim i brzim pokretom povlačite i to u smjeru rasta dlačica. Nakon što ste s određene površine uklonili dlačice nastavite s istim postupkom i istom kuglicom paste iznova.

Pasta će nakon određenog perioda postati tvrda, pa je najbolje da je držite u posudi s mlakom vodom, a u hladnjaku na par sekundi ukoliko je premekana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti