Ovim čajem možete regulisati pritisak, ublažiti PMS i ofarbati kosu

Piše: Redakcija

lepa-600x535

Hibiskus je poznat od davnina, a koristili su ga mnogi narodi za različite životne prilike. Zdravlje je ono što nam je ipak najvažnije, pa vam zato donismo nekoliko dobrih svojstava ove ne sasvim obične biljke.

Ako ga držite u svojoj vitrinici ili kutijici sa čajevima i ne koristite ga redovno, nadamo se da ćete uskoro promeniti mišljenje.

Širom svijeta ljudi ga već konzumiraju za stabilizovanje krvnog pritiska. Ali, to nije jedini učinak koji ovaj čaj postiže.

Smanjuje holesterol

Studije su otkrile da čaj od hibiskusa vrlo efikasno snižava nivo LDL holesterola. Sadrži bioflavonoide koji pomažu u sprječavanju nastanka plaka na zidovima arterija što smanjuje holesterol u krvi i štiti od niza drugih ozbiljnih bolesti. Hipolipidna i hipoglikemijska svojstva čaja od hibiskusa korisna su i za one koji pate od bolesti poput dijabetesa. Jedna studija je otkrila da kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, čaj od hibiskusa znatno pomaže u snižavanju holesterola i triglicerida.

Štiti od gripa i prehlade

Čaj od hibiskusa prava je riznica vitamina C i antioksidansa, te je odličan u borbi protiv prehlade i drugih infektivnih bolesti. Ako se osjećate virozno ovo će vam biti odlična prva pomoć u prevladavanju simptoma. Koristi se i kod temperature jer rashlađuje tijelo. Čaj od hibiskusa takođe se pokazao odličnim i za zacjeljivanje rana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti