Medenjake možete pripremiti u obliku kuglica, zvjezdica, cvjetića ili bilo kojeg drugog oblika po vašoj želji. Trebali bi biti mekani i naravno ukusni.
Sastojci:
- 35 dkg brašna
- 1/4 vrećice praška za pecivo
- 15 dkg margarina
- 20 dkg šećera
- 2 jaja
- 10 dkg oraha ili badema
- 1/2 žlica cimeta
- 2-3 žlice meda
- korica limuna
- malo soda bikarbone
- bjelanjak za premazivanje+
- 1 čokolada za kuhanje
Prašak za pecivo umiješajte u brašno, pa zajedno s margarinom dobro izmrvite. Zatim dodajte šećer, jaja, mljevene orahe, cimet, med, rendanu koru limuna i sve dobro izradite u glatko tijesto.
Tijesto mora odstajati na hladnom mjestu 1 sat, a zatim oblikujte veće valjke koje ćete izrezati na ravnomjerne komade veličine oraha. Oblikujte kuglice, složite ih na namašćenu tepsiju, malo spljoštite, premažite bjelanjkom i ukrasite polovicom badema ili oraha. Kada medanjaci ohlade možete ih preliti čokoladom za kuhanje. Pecite na temperaturi od 220 stepeni C oko 20 minuta.