Kako spriječiti opadanje kose

Piše: Redakcija

S opadanjem kose se susreće velik broj ljudi, pogotovo u procesu starenja. Teško je postići zdravu i gustu kosu.  Opadanje kose može također biti uzrok nekih zdravstvenih problema pa ako opadanje kose potraje duže vrijeme obavezno posjetite doktora. Detaljnim pretragama dobit ćete dijagnozu.

 

Napravite kod kuće svoju masku od 2 banane, 1 kašku limunovog soka  i 1 žumanca. Pripremite masku tako da izgnječite banane i potom dodate žumanjak i kašiku soka od limuna. Sve se dobro izmiješa i stavi na kosu da odstoji. Glavu omotajte plastičnom vrećicom i stavite ručnik oko glave. Maska mora stajati otprilike 30 do 40 minuta. Nakon toga dobro operite kosu. Nakon nekoliko tretmana vidjet ćete prave rezultate. Bit ćete oduševljeni.

NAMIRNICE PROTIV OPADANJA KOSE

Losos

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama što ga čini jednom od najboljih namirnica za sprječavanje gubitka kose. Namirnice koje obiluju ovim kiselinama nisu dobre samo za vaš mozak, već i za zdravlje vaše kose. Pobrinite se da što više jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune, oraha i kelja.

Jaja

Kad su jaja u pitanju, u medijima se stalno raspravlja o tome koliko su ona zapravo dobra za naše zdravlje. Trebamo li ih jesti ili izbegavati, pitanje je sad. Ako tražite namirnice koje će vam pomoću kod opadanja kose, jaja su svakako dobar izbor. Vrlo su hranljive, važna su za zdravlje očiju, sadrže sve esencijalne aminokiseline i podižu nivo dobrog HDL holesterola.

Zobene pahuljice

Od ovsa možete da napravite vrlo ukusan doručak ili kolače, a takođe se nalazi na listi namirnica koje sprječavaju opadanje kose. Dobar je izvor biotina koji je odličan za zdravlje kose i skalpa. Osim što poboljšava imunološki sistem i krvni pritisak, zdravstvene dobrobiti zobi su višestruke pa svakako uvrstite ovu žitaricu u svoj jelovnik.

ŠTA JOŠ MOŽE DA SE URADI?

Što se narodnih lijekova protiv opadanja kose tiče, uvijek možete da izmasirate tjeme ricinusovim uljem i ostavite ga tako da prenoći. Također, naši preci bi pola sata prije pranja kose stavljali na korijen vlasi poterolej, energično bi utrljali, a zatim dobro isprali.

Čajevi su isto dobar izbor. Posebno kamilica ili kopriva. Samo, sa ovim tretmanom treba biti uporan i provoditi ga svakodnevno minimalno 7 dana.

Pročitajte još