Prevencija – Hrana koja štiti od raka

Piše: Redakcija
Zbog brzog načina života zaboravimo šta unesemo u organizam. Stoga je najvažnije, odvojiti bar malo vremena da dnevno da pojedemo nešto kvalitetno kako bismo se zaštitili od teških i smrtonosnih bolesti. Osim zdrave ishrane, trebali bismo i pronaći vremena za odmor. Svakodnevnica nas tjera na stres, manjak odmora, te nedovoljan unos zdravih namirnica. Dokazano je čak da postoje i namirnice koje štite od raka. Prvo što je najvažnije jeste pravovremeno otkrivanje zbog čega treba ići na redovne kontrole, a onda i konzumacija zdravih namirnica. Kako god, hrana ne može odmoći, već samo doprinijeti našem zdravlju.
Za početak, važno je pronaći hranu bogatu antioksidansima, a s kojom ćete sebi stvoriti više šanse da se na kraju zaštite od određenih bolesti. To su namirnice bogate beta karotenom i vitaminima E i C.
hrana1
Vitamin C pronaći ćete najviše u namirnicama kao što su paprike, limun, naranče, krompir i brokula. Beta karoten nalazi se u mrkvi, kelju i tikvicama, a vitamin E u jajima, orašastim plodovima i sjemenkama.

Citrus fruit

Omega 3 masne kiseline su isto tako važne za zdrav život i manje bolesti, pa se savjetuje konzumiranje masnije ribe kao što su srdele, losos.
hrana5
Važnu ulogu u prevenciji raka ima i soja, a čemu u prilog idu podaci svjetske organizacije po kojoj žene u Tajlandu u puno manjoj mjeri obolijevaju od raka dojke za razliku od žena u Americi i drugim dijelovima svijeta.
soja
Zeleni čajevi poznati su po antikancerogenim svojstvima i zbog toga bi bilo dobro popiti dvije do tri šoljice čaja svaki dan.
zeleni-caj

Ključ uspjeha je u kombiniranju raznih namirnica jer raznovrsna prehrana je najbolji put prema boljoj kvaliteti života u kojoj će biti zastupljeni svi važni sastojci, a s kojima će tijelo dobiti željene vitamine, minerale, proteine i vlakna. Sastavite raspored i uključite u prehranu sve što mislite da bi vam moglo pomoći.

hrana3 hrana

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti