Snežana Prorok: Bivša misica u svijetu bioinžinjeringa

Piše: Redakcija

Prije šest godina izabrana je za najljepšu ženu u našoj zemlji. Iako mnoge dame koje se okite lentom misice kažu kako im je obrazovanje na prvom mjestu, rijetke su one koje u tome istraju. No, Snežanina želja da nastavi svoje obrazovanje nije ostala samo na riječima. Danas je na završnoj godini Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, a zbog odgovornosti i velike ljubavi prema onom što studira, dodijeljena joj je i važna funkcija: PR-a Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu

Foto: Samir Saletović

U Sarajevu će se u martu 2017. godine održati Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu “CMBEBIH”, koja će na jednom mjestu okupiti eminentne regionalne, ali i svjetske stručnjake ovih naučnih oblasti. Za svaku pohvalu je činjenica da je organizator ove konferencije, Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH, u organizaciju uključio mlade ljude koji se obrazuju u ovim oblastima. A, uloga PR-a konferencije pripala je prepoznatljivom licu: Snežani Prorok, bivšoj misici naše zemlje. Podsjećanja radi, Snežana se ovom titulom okitila prije šest godina. A njena želja da nastavi svoje obrazovanje, nije ostala samo na riječima. Bh. ljepotica danas je studentica pete godine farmacije. Bila je to prilika da sa Snežanom porazgovaramo o njenoj slavnoj prošlosti, ali i veoma perspektivnoj budućnosti.

Možete li se prisjetiti tog Izbora za Miss BiH?

– Za Miss BiH izabrana sam 2010. godine. Za mene je to bila velika čast, ali i odgovornost. Divno iskustvo putem kojeg sam sklopila brojna prijateljstva i sačuvala neke zaista lijepe uspomene. I to je, zapravo, ono što mi i nedostaje, divna druženja i trenuci koje sam proživjela kroz cijelu tu priču. Trenutno sam student pete godine Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu. Nakon diplomskog očekujem da ću pronaći posao u struci i postepeno graditi svoju karijeru. Tako da sebe u budućnosti vidim kao uspješnu poslovnu ženu, ali svakako i ostvarenu na drugim poljima života.

Ljubav prema farmaciji seže u godine vašeg djetinjstva. Jeste li oduvijek znali da se želite baviti tim poslom?

– Još od osnovne škole sam znala da je farmacija nešto čime bih se voljela baviti u budućnosti i studirati. Tako sam završila i srednju farmaceutsku školu, a nakon toga upisala i Farmaceutski fakultet u Sarajevu. I danas, kao student završne godine, mogu slobodno reći da nisam pogriješila u svom odabiru.

snezana-prorok-04-ss

U našem okruženju često znaju reći da ljepota i pamet ne idu zajedno, a Vi ste dokaz za suprotno? Ima li predrasuda?

– I sama riječ joj kaže “pred-rasuđivati” odnosno unaprijed suditi i donositi zaključke i mišljenje o nekome ili nečemu, prije nego ga upoznamo, za mene nema mnogo smisla.

Šta Vas posebno inspirira u oblasti farmacije?

– Istraživanje, razvoj i proizvodnja novih lijekova, te unaprjeđenje terapije već postojećim lijekovima. Ističem i farmaceutski inžinjering s posebnim osvrtom na farmaceutski razvoj u industriji, bio-proizvodnju lijekova, farmaceutske uređaje i farmakokinetiku. Ujedno, to su i polja i teme koje svi studenti farmaceutskih fakulteta mogu iskoristiti za pisanje naučih radova i prijavu za aktivno učešće na skorašnjoj Međunarodnoj konferenciji o medicinskom i biološkom inžinjeringu.

Kako je došlo do Vašeg angažmana kao PR-a te konferencije?

– U samu organizaciju CMBEBIH konferencije uključeno je mnogo mladih ljudi sa partnerskih fakulteta iz cijele BiH. Svako je dobio neku od aktivnosti, dok su organizatori mene predložili za poslove PR-a. S velikim zadovoljstvom sam prihvatila i priključila se ovom značajnom projektu.

Kažite nam više detalja o konferenciji?

– To je jedan od najznačajnijih projekata iz ove oblasti i najveća konferencija o biomedicinskom inžinjeringu na području Jugoistočne Evrope. Riječ je o naučnom, uzbudljivom, inspirativnom i informativnom projektu čiji je cilj okupiti vodeće stručnjake, naučnike, profesore, studente, a sve u svrhu razmjene novih ideja, iskustava, istraživanja i najboljih praksi. Naš zadatak je da promoviramo biomedicinski inžinjering, kako u našoj zemlji, tako i u Regiji, te da učvrstimo i poboljšamo međuregionalnu naučnu saradnju. Konferencija je idealna prilika za predstavljanje inovativnih rješenja za probleme iz ove oblasti i predstavljanje izazova s kojima se ova oblast susreće, a sve s namjerom poboljšanja zdravlja i kvaliteta života u cjelini.

Najavljen je dolazak eminetnih vodećih stručnjaka iz tih oblasti, jedan od njih je i Bosanac?

– Konferenciji će prisustvovati vodeći stručnjaci iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa, jedan od njih dolazi s Univerziteta u Warwicku, Velika Britanija. Riječ je o Cristopheru Jamesu, stručnjaku iz oblasti neuroinžinjeringa. Također, konferenciji će prisustvovati u ulozi pozvanog predavača i Ernesto Iadanza iz Italije, stručnjak iz oblasti kliničkog inžinjeringa, te Vesna Maraš iz Crne Gore.
I naravno, tu je naš Bosanac, Ervin Sejdić koji je dobio Obaminu predsjedničku nagradu za mlade naučnike i inžinjere, za veliki doprinos na naučnom polju biomedicinskog inžinjeringa i upotrebe informacionih tehnologija u zdravstvu. To je najveće priznanje za mlade naučnike u SAD-u.

Bavite li se još modelingom?

– Ne. To je za mene danas samo hobi kojem se rado posvetim u slobodno vrijeme.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti