Prašina ispod vašeg kreveta bi mogla biti opasna

Piše: Redakcija

Studija objavljena u naučnom časopisu “Environmental Science and Technology” ukazuje na to da 90 posto kućne prašine sadrži opasne hemikalije. Najopasniji su ftalati koji mogu poremetiti hormone i utjecati na reproduktivni sistem. Oni se mogu naći u mnoštvu proizvoda, uključujući deterdžente, šampone, kozmetiku i tapete, a nakon upotrebe proizvoda u kućanstvu ostaju u vidu prašine.  Naučnici su potvrdili da visoko fluorisane hemikalije također imaju visoku koncentraciju u prašini. Ove hemikalije se mogu naći u posuđu, tepisima i nekoj odjeći, a mogu doprinijeti mnoštvu problema, uključujući rak bubrega i testisa, kao i hormonalnoj neravnoteži.

“Širok spektar hemikalija koje se koriste u svakodnevnim proizvodima pronađu način da uđu u zatvorena okruženja u cijeloj zemlji ostavljajući ranjive grupe, poput djece, stalno izloženim”, zaključuje se u studiji.

“Na taj način, zatvoren prostor je raj za hemikalije povezane s reproduktivnim i razvojnim smetnjama, endokrinim poremećajima…”, navode naučnici.

Istraživači su pozvali proizvođače da prestanu koristiti ove hemikalije u svojim proizvodima jer njihov utjecaj traje i nakon upotrebe proizvoda.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti