Berlin by Marina Kikanović: Njemice vam nikad neće preplatiti brand samo zato što je popularan, učimo shoppingovati od njih

Piše: Redakcija

Nijedan grad u Evropi ne izaziva toliko oprečnih mišljenja i stavova kao Berlin. Mnogi koji su ga samo jednom posjetili nisu ga zavoljeli na prvi pogled, dok oni koji su imali priliku da malo više vremena provedu u njemu, su poželjeli da se iz njega nikada ne vrate. U tu skupinu spadam i ja.

Berlin je grad mladih koji posljednjih decenija dolaze ovdje u želji da započnu svoj novi život. Najčešće ga opisuju kao grad koji nudi sve i koji nikada ne spava. Jako volim njegova oktobarska jutra. „East&Eden”, „The Barn” i „Betty’n Caty” su moji omiljeni lokali, gdje osim dobre prve jutarnje kafe, mogu da slušam cvrkut ptica dok čitam njemačku jutarnju štampu i promatram užurbne Nijemce.

Ostrvo muzeja je dio grada koji vas mami, morate ga upoznati, ako želite osjetiti pravu dimenziju Berlina. Uz kupovinu trodnevne karte bićete u prilici da obiđete ne samo ove već i mnoge druge muzeje širom grada. Istočni dio grada također je adresa kulture i umjetnosti (East Side Gallery, najveća galerija na otvorenom, Chech Point Charlie, Brandeburška kapija…), no, podatke o ovim znamenitostima možete naći u svakom putopisu, zato ću sebi dati za pravo da ih preskočim.

Prenzlauer Berg je jedan od omiljenih dijelova grada Nijemcima za život. Iako je blizu centra, njegove ulice su jako mirne, prepune zelenila i predivnih bašti tokom čitave godine. Zanimljiva je činjenica da Berlin ima više mostova od Venecije, čak 1.700 i više kanala nego Amsterdam. Da je jedini grad u svijetu sa tri aktivne opere i drugim najvećim zoo parkom na svijetu (najvećim u Evropi) koji se prostire na nevjerovatna 34 hektara u okviru berlinskog Tiergartena. U okolini Berlina nalazi se jezero Wannsee, na kojem tokom cijele godine bogati Nijemci vole da voze svoje jedrilice. Za vrijeme hladnog rata ovo jezero je bilo zamjena za more mnogim stanovnicima Zapadnog Berlina.

RAZVOJ GASTRONOMIJE

Koliko se Berlin razvija i u gastronomskom smislu govori i činjinica da su restorani u prethodnoj godini dobili čak šest novih Michelinovih zvjezdica (do sad aim je dodijeljeno 26). Restoran “Horvath” u Kreuzbergu, koji je dobio svoju drugu Michelinovu zvjezdicu, izuzetno je popularan zbog svog kuhara Sebastiana Franka koji je izmislio „Spork”. U ovom restoranu „Spork” čini sastavni dio escajga na svakom stolu i sa jedne strane se nalazi viljuška, a s druge kašika. Postoji i prodavnica u okviru restorana gdje ih možete kupiti. Jedan od vlasnika Michelinove zvjezdice je i Vjekoslav Pavić, rodom iz Tuzle koji radi u restoranu „Die Brasserie” u Pirmasensu. Mnoge poznate ličnosti koje su u posjeti Berlinu, osim u restoranu „Grace” vole da večeraju i u restoranu „Grill Royal” na obali rijeke Spree. Paparazzi su ovdje uslikali George i Amal Clooney, Claudiu Schiffer, Karla Lagerfelda, Wolfganga Joopa, Toma Hanksa, Matta Damona, Samuela L. Jacksona, Stevea Martina, Jennifer Lawrence i Nicole Scherzinger. Berlin je svakako grad u kojem možete od umjetnika svašta vidjeti i doživjeti. U samom centru, umjetnik i vlasnik kreativnog studija Kippenberger, Christopher Kippenberger, osmislio je da u okviru svog stana parkira i svoj automobil, pa je za tu potrebu ugradio lift koji mu omogućava da automobil parkira na terasi stana na četvrtom spratu. Meni naročito drag događaj je bio festival Lollapalooza Berlin u Treptover parku, održan početkom septembra. Ove godine ga je posjetilo oko sedamdeset hiljada ljudi. Osim Radioheada i Kings of Leona nastupio je i bosanskohercegovački bend “Dubioza kolektiv”.

U Mauer parku, u kojem se svake nedjelje održava velika pijaca, sam pronašla najljepše antikvitete. U okviru parka je i izgrađen i veliki amfiteatar gdje stotine mladih organizuju karaoke na otvorenom. Vožnja čuvenim trabantom, simbolom istočnonjemačkog komunizma, koji se u svim verzijama (kabrioleti, karavani) mogu iznajmiti nedaleko od Check Point Charlija, jednočasovna je zabava koju suprug i ja nismo propustili. Moram priznati da je ovim starim modelimajako teško upravljati, ali…

Brojne prodavnice s najnovijima kolekcijama ali i sniženjma, potvrđuju zbog čega Berlin posljednjih godina postaje jedna od najpoznatijih shopping destinacija. Čuveni KaDeWe kojeg je davne 1907. godine osnovao Adolf Jandorf na nagovor čuvenog arhitekte Emila Schaudta, na svojih sedam spratova kupcima nudi veliki izbor muške i ženske ultraluksuzne garderobe, hrane, pića i stvari za uređenja doma. Nerijetko se ovdje održavaju brojni eventi, modne revije i promocije koje dovode u Berlin najpoznatija svjetska imena.
Preporučujem i„The Corner Berlin”, jednu od najpoznatijih lifestyle prodavnica, koja se nalazi na dvije lokacije, kao i poznati „Mientus”. Mnogi poznati koji ne žele da budu okruženi turistima, pronalaze i naručuju svoje odabrane komade upravo kod njih. Jedna od najvećih ulica Zapadnog Berlina, najpoznatija shopping zona je popularni Kurfürstendamm ili Kudam. Njen pun naziv mnogi se ni ne trude da zapamte, ali svi znaju gdje se ona tačno nalazi. Na Kudamu možete da pronađete sve što vam treba, a cijene su prilagođene za svačiji džep. Berlinski stil ćete lako zavoljeti.

Dugi, ležerni, zavodljivi kaputi, kombinovani sa uvijek udobnom obućom razlog su što ponekad Njemice ne izgledaju pretjerano dotjerano. Kad kupuju njima je uvijek bitan kvalitet. U radnjama kao što su COS, & Other Stories, Weekday, H&M i Zara one pronalaze udobne košulje, džempere i pantalone od prirodnih materijala,dok dobru kožnu jaknu ili kaput biraju u buticima All Saints ili The Kooples. Izuzetno popularan brend za ravnu obuću u Berlinu je Vagabond. Rijetko sebi dozvoljavaju da pretplate neki brand samo zato što je popularan. Ukoliko i biraju štikle na koje žele da odvoje malo više novca one će uvek biti udobne. Njihov izbor su često Gianvito Rossi, Manolo Blahnik, Aquazzura ili već godinama nezaobilazni Stuart Weitzman.
Dvije možda i najveće ikone mode u Berlinu su Sara Gottschalk i Nike van Dinther vlasnice partnerskog sajta njemačkog “Voguea” i njihove blogove možete svakodnevno pratiti na stranici „This is Jane Wayne”. I ove jeseni one predlažu svečanije haljine koje same po sebi nose dozu glamura kao apsolutni „must have”. Najavljuju povratak mode iz osamdesetih i sakoe sa širokim ramenima, košulje klasičnog kroja i pantalone visokog struka. Ljubitelji domaćih brendova uvijek će naći nešto zanimljivo u ponudi brendova kao što su: Karl Lagerfeld, MCM, Hugo Boss, Escada, Jil Sander, JOPP, Adidas…

Luksuzni Hotel Zoo, izgrađen prije više od stotinu godina, u središtu Kuduma, morate obići. Za njegovo renoviranje bili su zaduženi američki dizajneri Ted Barner i Dayna Lee. Nijedna njegova soba nije na isti način uređena. U njegovom sklopu je restoran i bar „Grace” sa svojom predivnom rooftop terasom koja je otvorena tokom ljetnjeg perioda i sa koje se prostire divan panoramski pogled na Berlin. Sophia Loren, Romy Schneider, Brad Pitt, Zinedine Zidane, Kylie Minogue, Wladimir Klitschko, Bruce Willis i drugi, njegovi su gosti. Prilikom posjete zapadnom dijelu grada kompleks Bikini Berlin u čijem sklopu se nalaze shopping centar, hotel 25Hours, izložbeni prostori, bioskop i brojni restorani sa pogledom na zoološki vrt, nezaobilazna je destinacija. Ovdje ćete pronaći ručno rađene naočale njemačkog branda Mykita, koje karakterišu futuristični oblici, a koji danas nose mnogi poznati kao što su Brad Pitt i Beyonce. Također ovdje možete pronaći i radnju AM+ poznatog kreatora Andreasa Murkudisa koji je i vlasnik prelijepe galerije sa više od hiljadu unikatnih komada u centru Berlina. Naše lice i koža nakon ljeta željna je njege i hidriranja kvalitetnim kremama. Iako je jako individualno šta čijoj koži prija moj izbor je gotovo uvijek Clinique, Caudelie, Nuxe, Avene i Kiehl’s. Gotovo sve ove proizvode možete naći u sklopu ovog kompleksa.

STROGA PRAVILA ULASKA U KLUB

Pobornici zdrave ishrane naročito vole svratiti u “Neni” koji se nalazi u okviru 25Hours hotela ili da uživaju u predivnim koktelima Monkey Bar-a s pogledom sa desetog sprata na zoološki vrt. Moja preporuka je da probate koktel „Moskow Mule” ili „Slushy” i sigurno nećete pogriješiti. Čari, meni jako drage tradicionalne španske kuhinje, možete osjetiti u srcu Berlina u restoranu „El Borriquito” Ogromne porcije i bogati ukusi juga neće vas ostaviti ravnodušnim. Svako veče u ovom restoranu, kako bi ugođaj bio potpun, nastupaju različiti španski bendovi. Gitare, kastanjete, bubnjevi, vreli latino ritmovi dovode atmosferu do vrhunca. Zanimljivo je da je radno vrijeme restorana i kuhinje od 18 do 05 sati ujutru tako da su muzika i specijaliteti dostupni do ranih jutarnjih časova što nije ni malo specifično za ovu prijestonicu.

Najpoznatiji klub, možda i u cijeloj Evropi je „Berghain”. Poznate žurke koje počinju petkom uveče i traju neprekidno do ponedjeljka ujutru izuzetno su popularne za mlade iz cijelog svijeta. Klub se nalazi u prostorijama bivše elektrane u industrijskoj zoni Berlina i spolja ne odaje utisak najboljeg tehno kluba na svijetu, za kakvog je proglašen. Nastao je kao reinkarnacija nekadašnjeg kluba Ostgut koji se nalazio u istočnoj Njemačkoj. On nudi kantinu, krevete i tuševe tako da, ako ikada uđete ovdje, nemate potrebu da izlazite najmanje dva dana. Dress code, koji je poželjan u ovoj diskoteci, je i više nego specifičan, od mladih se traži da budu originalni i neobični,tako da ako ste se sredili za izlazak ni ne pokušavajte ući tamo. Visoke potpetice nikako nisu poželjne, kao ni bilo šta od firmirane garderobe. Na vratima će vas dočekati čuveni Sven koji ovdje radi duže dvadeset godina. Jedino što je bitno ako želite da uđete je da se njemu svidite, jer nakon višesatnog čekanja u redu, ukoliko ovaj gospodin ne klimne glavom, nećete ući, bez obzira koliko novca da imate i šta ste po profesiji. O njegovoj popularnosti svjedoči i činjenica da su njegovi memoari za veoma kratko vrijeme postali jako čitani i traženi u čitavom regionu. Ukoliko pak ne uspijete ući u ovaj klub možete zabavu pronaći u klubovima Sisyphos, Salon Zur Wilden Renate, Watergate, Chaletu ili Tresoru.

marina11

Marina nigdje ne putuje bez svoje ljubimice Mimi

marina5

Nezaboravna vožnja trabantom u društvu supruga Elmedina i prijateljice

marina14

Njemice dobru kožnu jaknu ili kaput biraju u buticima “All Saints” ili “The Kooples”

marina15

U sklopu “Hotela Zoo” je restoran i bar „Grace” sa svojom predivnom rooftop terasom koja je otvorena tokom ljetnjeg perioda i sa koje se prostire divan panoramski pogled na Berlin. Sophia Loren, Romy Schneider, Brad Pitt, Zinedine Zidane, Kylie Minogue, Wladimir Klitschko, Bruce Willis i drugi

marina12 marina1 marina2 marina3 marina4 marina6 marina7 marina8 marina9 marina10 marina13

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti