Kompletan intervju Aldina Kurića i Samre Huseinović: Nakon jedne izgovorene rečenice rodila se ljubav

Piše: Redakcija

Petak je, poslijepodnevni su sati, za mnoge već je početak neradnog vikenda, pred nama snimanje „Azrine” nove naslovnice. U luksuzno uređenom apartmanu hotela „Radon Plaza”, s nama je najmlađi gost Danin, dvoipomjesečni sin bh. kantautora Aldina Kurića i njegove životne partnerice Samre Huseinović. Ovo je prvi put da će javnosti pokazati sina.
Tridesetjednogodišnjoj Samri majčinstvo je dalo jednu posebnu ljepotu na licu. Njena linija je djevojačka, i čini se da je jedna od rijetkih sretnica koje ne muče muku s uobičajenim viškom kilograma nakon trudnoće i porođaja. Riječ je o genetici, kaže nam. I njena majka je, nakon što je rodila nju i sestre, brzo vraćala staru kilažu.

Druga godišnjica

Iako joj je ovo prvo dijete, a Aldinu treće (iz braka s novinarkom Arduanom Pribinja ima dvojicu sinova, Haruna i Ishaka), Samra se odlično snašla u odgoju svog dječaka. Smirena je, a i kad govori o svojim obavezama oko djeteta, čini to s nekom ugodnom mjerom. Sve što prolaze drugi roditelji, prolazi i ona, zato panike i nema, govori nam.

– Dječak se rodio u Sarajevu prije dva i po mjeseca, u porodilištu na Jezeru. Emocije su još jake da bih mogla nabrojati sve lijepe promjene koje je njegov dolazak donio. A, donio je novu, dodatnu sreću u naš život. Mnogo toga se u meni promijenilo na pozitivno. U početku sam malo čitala, malo se savjetvala u vezi s brigom o djetetu. Više su me plašili u smislu: „Vidjet ćeš kako će biti naporno prvi mjesec, beba ne spava…”. Kad smo izašli iz bolnice, drugi dan smo ostali sami, niko nam nije pomagao, jer nije bilo ni potrebe, beba je mirna, sluša… Volimo kad smo sami. I uistinu smo proživjeli predivne prve zajedničke trenutke. Roditeljske obaveze smo podijelili tako da svi sve radimo. Aldin, kad je o roditeljstvu riječ, već ima iskustvo, tako da je spretniji od mene i u kupanju bebice, ali, osim Aldina, imam i dvije sestre koje mi dođu i pomognu – priča Samra o svojoj dnevnoj rutini.

Dom su organizirali u Sarajevu. A u Sarajevu se desio i njihov sudbonosni susret prije dvije godine.

– Nedavno smo proslavili drugu godišnjicu veze. Sreli smo se slučajno, Aldin je prolazio pored zanatske radnje moga oca na Baščaršiji u kojoj sam radila, sjećam se da sam mu nešto dobacila, što mu je bilo interesantno, zaustavio se, upoznali smo se i svako je nastavio svojim putem. Nakon mjesec smo se ponovo sreli, jedno drugom poslali zahtjev za prijateljstvo na Facebooku, izašli smo prvi put, odlučili biti u vezi, živjet zajedno, voljeti se – priča nam Samra dok promatra svoja dva muškarca kako se zabavljaju.
Samra je, priznaje nam, imala težak porođaj, porodila se prirodnim putem, no, ovom činu nije prisustvovao Aldin.

– Znam da je danas popularno da očevi prisustvuju porođaju, međutim, nisam to željela. Ne volim takve stvari i ne smatram da muškarac sve to treba gledati – kaže ona.

Dok se pripremamo za snimanje nove serije fotografija, Aldin se ne odvaja od sina. Ljubi mu ruke, tješi ga dok plače, provjerava ima li grčeve, dječak osjeti i majčino naručje. Čini se da su roditelji uistinu pronašli najbolju formulu kako se zajednički posvetiti brizi o mališanu.

– Svako dijete nosi svoju životnu priču, svoju sudbinu, energiju i naravno da utječe i na naše sudbine. Najvažnije od svega je da je dijete zdravo i sretno. A, sreća zbog njegovog rođenja se ne može opisati. To je moj treći sin, i ja se često probudim i ne mogu da vjerujem da imam tri sina, da su Harun i Ishak toliko porasli i da se rodio sad ovaj mali da mi, poput najljepše višnje na švarcvald torti, upotpuni i uljepša život – kaže Aldin i otkriva kako su stariji sinovi prihvatili najmlađeg brata.

– Oni su mu i dali ime. Nama se dopalo, tako da je super ispalo, svi smo sretni i zadovojni. Oni ga ludo vole, vezani su jako. Deset i devet godina je razlike među njima. Naravno da mi je kao ocu drago da se djeca paze – kaže Aldin.

Bh. kantautor se može pohvaliti čestim nastupima, kako u našoj zemlji, tako i u Regiji i dijaspori. Do kraja godine planira izdati dva singla, a svjetlost dana bi krajem oktobra trebao ugledati i film o njegovom životu, koji je radila marketinška agencija “Repubblica media”, koja i producira spomenuti projekt. No, kada je u Sarajevu, kada ne nastupa, njegova osnovna preokupacija su porodica i dom. I u njihovom društvu, kaže, neizmjerno uživa.

– Maksimalno vremena provodim s djetetom. Kad sam u Sarajevu, onda sam kući, nemam ja više volje ni da izlazim mnogo, niti sam se ikad pretjerano družio s mnogo ljudi, naročito iz muzičkog miljea, gotovo da se i ne družim ni s kim, povremeno se samo vidim. Volim taj kućni, mirni život, meni se to sviđa, naročito sad kad imam dijete. Nakon što otputujem gledam njegove videosnimke u telefonu, te i na taj način nastojim da pratim svaki njegov dan odrastanja. Volim kad smo zajedno i na okupu, to su momenti koje nizašta na svijetu ne bih dao, jer znam da su mnogi ljudi, ganjajući karijere, pare, slave, izgubili najvrednije, a onda pažnju djece kupuju parama i poklonima, te naprave još gore kod te djece, naprave bahatu djecu koja jurnjaju po ovom gradu i gaze ljude. Razmišljam na način da je bolje da karijera trpi nego porodica, jer uvijek čujemo rečenicu: “Moja porodica trpi zbog moje karijere”, kod mene moja karijera trpi zbog moje porodice, i to će tako ostati – govori Aldin.

Mnogo se smijemo

Samra i Aldin su premijeru svoje veze imali na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. O Aldin su novinari znali sve, no, Samra nije bila iz javnog života, te je i znatiželja bila veća. Rijetki su znali da njih dvoje imaju jednu zajedničku crtu, kako je Aldin kroz svoje pjesme čuvao bh. tradiciju, tako je i ona, radeći u očevoj radnji na Baščaršiji, od zaborava čuvala stare bh. zanate, zanimljive ne samo nama već i svijetu.
Da li dolazak sina znači da će i formalno ozvaničiti svoj odnos pred matičarem, pitam ih.

– Šta god da kažemo, pogrešno je. Vjenčanje ne planiramo još – kažu oboje u jedan glas.

Nakon nekoliko sati provedenih s njima, dok ih promatram kako razgovaraju i brinu o djetetu, zaključujem da imaju isti smisao za humor, ali i pogled na brak. Ne robuju formalnostima.

– Dijete nam se nije desilo slučajno, već namjerno. Planirali smo ga. Jedini naš plan od početka veze je bio da se volimo duže koliko god možemo, jer ljubav nam je došla iznenada, može i otići iznenada, a može i da ostane. Znači, ne želimo jedno drugo da silimo nikakvim papirom, dokumentom i brakom. Ljubav je lijepa kad nije opterećena, kad nije obavezna, kad se ne postavljaju pravila, onog momenta kad se počnu postavljati pravila i kad ljubav postane obaveza to više nije ljubav. To je robija. Nas dvoje smo kompatibilni i nismo opterećeni ničim. Mnogo se smijemo, svaki dan se smijemo – kažu na kraju Samra i Aldin.

kurici5 kurici1 kurici2 kurici3

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti