Mame znaju odgovor: Kad je vrijeme za razgovor o prvom seksu

Piše: Redakcija

Nekoliko bh. žena, majki, iz različitih sfera djelovanja otvoreno govore o temi seksualnosti, te za „Azru” otkrivaju kada su prvi put sa svojim kćerkama povele razgovor o ovoj temi. No, odgovore o seksualnosti nismo tražili samo od majki, već i jedne kćerke, mlade bh. glumice s internacionalno karijerom Lunom Zimić- Mijović

Piše: Milica Brčkalo

Ne tako davno, roditelji koji su sa svojom djecom otvoreno govorili o spolnosti, odnosno seksualnosti, smatrali su se nekom vrstom revolucionara, jer su bez ustezanja pričali o nečemu što je za druge bio tabu. Većina je naime, osjećala nelagodu otvoreno govoriti s djetetom o promjenama na tijelu, ulasku u svijet odraslih, stupanju u prve seksualne odnose i slično. Međutim, vremena su se promijenila, s njima i način života, te odgovor da djecu donose rode, više ne prolazi kod novih generacija kojima su informacje o ovoj temi dostupne više nego što su ikada bile njihovim roditeljima. No, upitate li stručnjake, oni će uglavnom savjetovati da se s djecom treba razgovarati o ovoj temi, i da je bolje da prve informacije saznaju od roditelja, odnosno kćerke od majki, nego putem interneta, televizije i slično.

Moji i tuđi roditelji

Nekoliko bh. žena, majki, iz različitih sfera djelovanja otvoreno govore o temi seksualnosti, te za „Azru” otkrivaju kada su prvi put sa svojim kćerkama povele razgovor o ovoj temi. No, odgovore o seksualnosti nismo tražili samo od majki, već i jedne kćerke, mlade bh. glumice s internacionalno karijerom Lunom Zimić- Mijović.
Otkrila nam je kako njena majka nikada nije čekala da se ona ili sestra same zainteresuju za ovu temu, nego da su razgovori o njoj dolazili prirodno i bez pritiska. To je tema koja je kroz cijelo njeno odrastanje bila otvorena i prisutna kako u ozbiljnim tako i u neobaveznim razgovorima. Zbog takvog odnosa s majkom, Luna se nikada nije ustručavala da pita bilo šta.

Ostatak čitajte u štampanom izdanju

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti