Balet “Omer i Merima” na sceni Narodnog pozorišta 18. novembra

Piše: Redakcija

Baletna predstava “Omer i Merima”, u režiji i koreografiji Belme Čečo Bakrač, po prvi put na našoj baletnoj sceni donosi jednu od najpoznatijijih i najboljih bosankohercegovačkih balada koja zasigurno spada u sam vrh najznačajanijih djela kulturne baštine.

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 18. novembra u 19:30 sati bit će izvedena baletna predstava “Omer i Merima”.

Baletna predstava “Omer i Merima” po prvi put na našoj baletnoj sceni donosi jednu od najpoznatijih i najboljih bosanskohercegovačkih balada koja zasigurno spada u sam vrh najznačajanijih djela kulturne baštine.

Priča oživljava sliku Bosne i Hercegovine s početka 19. stoljeća, a kostim i scenografija oslikavaju autentičnost i kolorit tog vremena.

– Balada “Omer i Merima” je izuzetno emotivna, a naša predstava kroz ples i pokret donosi njene najtananije osjećaje. Koreografija i režijska koncepcija predstave su spoj klasičnog i modernog i upravo u tom spoju nastaju sukobi i harmonije pokreta i plesa glavnih likova ove predstave. Naši solisti i ansambl inpirisani muzikom maestra Jusića i ovom univerzalnom i plemenitom pričom “isijavaju” na sceni jednu nesvakidašnju, ekspresivnu energiju – saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

Oko projekta praizvedbe baleta “Omer i Merima” okupljena je izuzetno kvalitetna i kreativna ekipa autora. Maestro Đelo Jusić napisao je “magičnu” muziku prema libretu književnika Gradimira Gojera.

Kostimografska rješenja su djelo naše etablirane kostimografkinje Amne Kunovac-Zekić, a maštovito scenografsko rješenje je autorski rad eminentnog bh scenografa sa kanadskom adresom Emira Gelje. Saradnik na plakatu je mladi, ali veoma talentirani i dokazani dizajner Furkana Hizira.

– U premijernoj podjeli naslovnih uloga Omera i Merimu igraju prvak Beogradskog Narodnog Pozorišta Milan Rus i naša sjajna solistica Tamara Ljubičić. Publika će moći uživati i u kreacijama solista Baleta Narodnog pozorišta predvođenih: Ekatarinom Vereščaginom, Jovanom Milosavljević, Mihailom Mateescuom, Natašom Gaponko. Svakako treba istaći i Sarajevsku filharmoniju koja će uživo izvoditi kompozicije maestra Jusića – navodi se u saopćenju. U predstavi značajno učešće su uzeli i učenici Osnovne baletske škole iz Sarajeva.

– Uključivnjem mladih igrača u ovaj projekat, stvaramo okosnicu bh baletne scene u budućnosti, a istovremeno mladima omogućavamo sticanje znanja i iskustava potrebnih u njihovoj budućoj profesionalnoj karijeri. Vjerujem da će balet “Omer i Merima” dugo “živjeti” na našoj sceni i mnogim generacijama pričati priču o jednoj velikoj i nezaboravnoj ljubavi – zaključuje se u saopćenju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti