Sarajevo će uz Dinu Merlina biti centar regiona u novogodišnjoj noći

Piše: Redakcija

Najveća balkanska zvijezda Dino Merlin prvi put u karijeri dugoj više od 30 godina održat će koncert na otvorenom za doček Nove godine u glavnom gradu BiH, koji tradicionalno organizira Gradska uprava Sarajevo. Konačan dogovor je postignut, a Merlinov tim na sebe je preuzeo detalje organizacije.

A šta bi to u konačnici moglo biti nego novogodišnji spektakl kakav bh. metropola do sada nije vidjela, bar kada je riječ o koncertima u najluđoj noći.

Druga lokacija

Raja već kuje planove za Novu godinu, a Sarajevo će sada zasigurno postati izbor mnogih, jer ovakva noć se ne propušta. Merlinovo ime garant je da će u bh. prijestonicu pohrliti i publika iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Makedonije…Jer, gdje god je Čarobnjak do sada pjevao u novogodišnjoj noći, rušio je rekorde.

Ovakvim potezom Gradske uprave doček Nove godine u Sarajevu podignut je na visok nivo, dostojan jednog glavnog grada.

Merlinov tim još se javno ne želi oglašavati o ovom događaju, ali „Avaz“ saznaje da koncert neće biti organiziran na Trgu djece Sarajeva, kao što je bila praksa ranijih godina, već na drugog lokaciji u užem centru bh. prijestonice. Lokacija će biti u centru grada, a jedna od mogućih opcija je prostor ispred hotela „Holiday“.

– Pregovori traju već dugo. Još se čeka potpis Dine Merlina i onda slijedi zvanični press. Ovoga puta nadamo se spektaklu. To nam je cilj i želja. Želimo Sarajevu vratiti stari sjaj i ugled. Ovo je velik korak i za zimski turizam i stoga radimo zajedno s Kantonom Sarajevo jer Grad nije u mogućnosti sam sve finansirati – kazao nam je Adbulah Skaka, dogradonačelnik Sarajeva.

Naglasio je da je riječ o ogromnom projektu i da Sarajevo kao glavni grad BiH i jedna od evropskih metropola zaslužuje da ima dostojan doček Nove godine te da sama organizacija mora biti podignuta na viši nivo.  – Ove godine trebamo svi profitirati, da svi biznisi u gradu rade punom parom, da svi hoteli budu puni. Mislim da će ovo biti nešto posebno za Sarajevo jer bit ćemo centar regiona za Novu godinu – istakao je Skaka.  Dolazak turista Da se i Vlada Kantona Sarajevo uključila u organizaciju ovog spektakla potvrdio nam je jučer i Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta KS.   – Uskoro će biti formiran i organizacioni odbor na kojem će se razmatrati detalji. Cilj nam je da se napravi najbolji doček Nove godine u regionu. Sarajevo je to zaslužilo, a ko bi mogao prirediti tako veliki spektakl bolje od najveće zvijezde regiona Dine Merlina – rekao je Kurić.  Ova vijest, smatra on, privući će u Sarajevo brojne turiste iz regiona i Evrope, a u prvom redu bh. dijasporu.

– Prevashodno mi je cilj kao građaninu Sarajeva da poštujemo domaće zvijezde i mislim da ih ne treba tražiti sa strane kad sve to već imamo kod kuće. Merlinov koncert na otvorenom sigurno će biti najveći spektakl u regionu kada je doček Nove godine u pitanju – zaključio je Kurić.

Proteklih godina je bilo skromno

Proteklih godina javni dočeci Nove godine u glavnom gradu BiH na Trgu djece Sarajeva prisustvovale su hiljade građana i turista, međutim, svaki doček je bio skroman, uz domaće pjevače i bendove te vatromet.

Tako je bilo i prošle godine, kada su prisutne zabavljali grupa “Zoster” i Amel Ćurić. U 2015. godinu građane su uveli Hanka Paldum, Mirza Šoljanin i Elvir Laković Laka.

Atmosferu na javnom dočeku 2014. do usijanja su doveli Adnan Hamidović Frenki te „Sarajevo Drum Orchestar“. Nakon odbrojavanja, Novu 2014. godinu, putem videoporuke, čestitao je i Edin Džeko. Temperature ispod nule nisu smetale građanima ni na dočeku 2013., kada su ih zabavljali bendovi “Zoster”, “Skroz”, “The Blavors”, “Atentat” i “Regina”.

Pisanje historije

Merlinova turneja “Hotel Nacional” ove godine ulazi u finalnu fazu svog puta oko svijeta, a do sada je ugostila više od 500.000 ljudi. Posljednji koncert u Sarajevu Merlin je održao 25. jula 2015., kada je na Koševu oboren rekord od 70.000 posjetilaca. Nakon više od godinu Merlin i njegova ekipa zajedno s publikom u novogodišnjoj noći u Sarajevu pisat će novu historiju.

 

avaz.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti