Mediha Musliović i Berna Balić: Naše razlike su vanjske, a duša je ista

Piše: Redakcija

mediha

 

Bh. glumica Mediha Musliović prvi put za jedan medij daje intervju sa svojom kćerkom Bernom Balić. Svestrana 18-godišnjakinja je zaljubljena u umjetnost i prirodne nauke. U predstavi Harisa Pašovića “Otkrivanje žene” prvi put njih dvije igraju zajedno. A također, ovo je i njihov prvi zajednički intervju za jedan bosanskohercegovački medij.

 

Dok je čekam u Narodnom pozorištu Sarajevo, prošle nedjelje, na pamet mi pada naš zadnji susret prije tri godine. Bila je jesen, kao i sada. Taman je bila završila snimanje filma „November man”, američkog reditelja Rogera Donaldsona, u kojem je glavnu ulogu igrao holivudski superstar Pierce Brosnan. Sjećam se, poslužila me je pitom u porodičnoj buregdžinici na Malti. Ništa neobično. Svi koji poznaju Nagiba, znaju da njegove dvije kćerke od rane mladosti, uprkos svojim profesijama, veoma poštuju ovaj zanat.

Graciozna, kako samo glumice umiju biti, sa širokim osmijehom, prilazi mi Mediha Musliović u nedjelju. Njena crvena kosa, po kojoj je godinama prepoznaljiva, sad je duža i tamnija. Ulazimo na scenu Narodnog pozorišta. Nekoliko glumaca i saradnika, koji danima pripremaju predstavu „Otkrivanje žene”, reditelja Harisa Pašovića, privode svoje obaveze kraju. Scena je sad Medihina, i ovdje ćemo, prema ranijem dogovoru, uraditi photoshooting.

RODITELJSKA LJUBAV

Među glumačkom ekipom je i njena 18-godišnja kćerka Berna Balić. Pašovićeva ideja je bila da ona zaigra u njegovom autorskom projektu, koji će premijeru imati u petak, 11. novembra, u Narodnom pozorištu Sarajevo. Harisu je, naime, u predstavi trebala djevojka Berninog uzrasta, a kada je došla, brzo je uvidio njen glumački dar, te je, iako najmlađa članica ovog ansambla, dobila isti zadatak kao i drugi profesionalni glumci. Niko od njih nema jednu, već po nekoliko uloga.

Majčin rad je pratila ranije, ali ovo je prvi put da njih dvije zajedno igraju na daskama koje život znače. Biti s majkom glumicom na sceni Berni ulijeva povjerenje i daje sigurnost da će joj kao iskusni profesionalac pomoći da se najbolje snađe u svim glumačkim zadacima koji se stave pred nju.

Roditeljska ljubav i pažnja, kakvu sam svojevremeno vidjela na intervjuu koji mi je pokojni Zoran Bečić davao s kćerkom Zoranom, primijetim u prvoj minuti. Kasnije će mi Mediha otkriti kako je bila trudna s Bernom kad je radila diplomsku predstavu “Kreontova Antigona”. I od tada će proći čitavo punoljetstvo prije nego što će zaigrati zajedno na sceni.

– Ponosim se njome. Ali, ukoliko ustranu sklonim i taj majčinski dio, mnogo je osobina koje volim i cijenim kod nje. I ne samo kod svog djeteta. Ponosna sam i na djecu svojih prijatelja i prijateljica, koje sam imala priliku gledati kako odrastaju, a koja su razborita, vrijedna i koja su izrasla u velike ljude. Jedna od takvih osoba je Suletova kćerka Jana. Znam je od njene pete ili šeste godine. Kod mlade osobe volim prepoznati kućni odgoj. To je prvo što vam pada u oči – kaže  Mediha.

mediha6

 

Zajedno s ostalim članovima glumačkog ansambla u “Otkrivanju žene”, majka i kćerka će otvoreno progovoriti o temama u vezi s položajem žene u bosanskohercegovačkom društvu.

– U predstavi je riječ o ženi, ženi od pamtivijeka, o njoj kao emotivnoj, potlačenoj, onoj koja se bori, ali i onoj koja se ne bori, onoj koja je silovana, sretna, nesretna, o ženi u ratu, o svjesnoj ženi, o nesvjesnoj, o mnogim tipovima žena je u ovoj predstavi riječ, a s obzirom na to da je svaka žena za sebe tip ili pripada nekoj grupi, nismo ih mogli sve obuhvatiti.

Ovo je, također, priča i o uspješnim i bogatim ženama, o ženama s jako tragičnim sudbinama, o revolucionarkama… Predstava se najviše bazira na tome koliko su žene žrtve društva, koliko živimo u patrijarhalnom svijetu, koliko je koja podložna tom svijetu, koliko je primorana da bude podložna i slično – pojašnjava Mediha.

Bernin angažman u Pašovićevoj predstavi nije iznenađenje. Učenica četvrtog razreda Druge gimnazije u Sarajevu, osim što je zaljubljena u prirodne nauke, također jako voli umjetnost, muziku naročito. Pohađala je osnovnu muzičku školu, a danas kući na klaviru za čas skine melodiju hita, bilo Adele ili Arethe Franklin. Jazz, blues i pop su žanrovi koje voli.

Mediha nam prepričava jednu anegdotu s proslave svog 38. rođendana. Kući je pozvala dvadesetak svojih prijateljica, za koje je Berna otpjevala 12 ili 13 najvećih svjetskih hitova. Dvije godine nakon toga, na majčin 40. rođendan uz profesionalnu pratnju na klaviru imala je i prvi solistički koncert u klubu Obala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

No, šta će biti njen budući poziv, da li će ostati vjerna prirodnim naukama ili pak umjetnosti, Berna tek treba da odluči. Mama Mediha i otac Selen Balić, i dalje će biti kćerkin najvažniji oslonac.

img_7834

 

 

BUDUĆE ZANIMANJE

– To je pitanje s kojim se svakodnevno susrećem. Ono čime bih voljela da se bavim je bilo šta što je u vezi sa scenom, pjevanjem prvenstveno, a potom i glumom. Da li je to zbog mame, zato što je ona glumica, to vam ne bih znala reći, ali defintivno se vidim na sceni. Maloprije smo pričali o pozorištu, koliko je ono drugačije od svakog drugog medija. Uvijek kažu film, serije, ali pozorište je pozorište. Te dvije stvari moram razgraničiti, jer ono gdje se vidim nije film, serija, niti televizija, ali jeste scena. Na neki način, povučenija, mirnija, da privlači odabrano društvo, ono koje poštuje pozorište, koje će doći i sa zadovoljstvom gledati predstavu ili koncert. Mnogo razgovaram sa svojim roditeljima, kako s mamom, tako i s tatom. Oni me podržavaju, šta god da odaberem za poziv. Svako od nas troje kaže svoje mišljenje, i tu smo da saslušamo jedni druge, kako ja njih, tako i oni mene. Ne bježim ni od toga da studiram vani, tako da i to imam u planu. Budući da sam na prirodnom smjeru, osim umjetnosti, mnogo volim i prirodne nauke. Fakultet o kojem sam razmišljala da upišem bio je Prehrambeno-tehnološki. Dakle, o svemu ovome još moram mnogo da razmislim i odlučim se do januara, kada završavam srednju školu – kaže Berna.

Poput prijateljica mama i kćerka razgovaraju o svim temama. No, shopping, najdraža zanimacija gotovo svake žene, nije aktivnost prema kojoj dijele podjednaku strast.

– U shoppingu s mamom najduže mogu biti pet i po minuta. Mama uopće nije tipična žena u tim stvarima. A nas dvije zajedno jedino dugo možemo shoppingovati kad se, naprimjer, kupuju kućne potrepštine – govori veselo Berna i polako nas uvodi u njihove zajedničke trenutke.

– Svaki trenutak koji provedem s njom je dragocjen. Ono što nas dvije imamo nije više odnos majke i djeteta, ali nemojte me pogrešno shvatiti, uvijek je ovdje prisutan roditeljski autoritet. Međutim, ja pored sebe imam životnu prijateljicu. I nas dvije imamo neke periode kad smo tu, zajedno smo, ručamo i slično, ali u jednom trenutku shvatimo da smo se malo razišle. U tim situacijama ona ili ja kažemo: „Idemo ti i ja sad negdje, haj’mo na planinu, na ručak, na more…” Često smo znale sjesti u auto i krenuti, a da ne znamo gdje ćemo. Idemo na more, a da li će to biti dubrovačka ili makarska rivijera, u tom času ne znamo. Jako volim te neplanirane, spontane trenutke s mamom, koje definitivno neću ni s kim imati – kaže 18-godišnja Berna.

U kojim situacijama najčešće u kćerki vidi sebe, pitam Medihu dok privodimo razgovor kraju.

– Mnogo smo različite, ona je Balićka, a ja sam Musliovićka (smijeh). Sve okolo je različito, ali onaj nukleus, ono nešto unutra, duša, to je isto – odgovara Mediha i dodaje kako je i njena kćerka poput nje zavoljela njihov porodični zanat, te je neizmjerno veseli što vidi koliko cijeni rad. A to je velika stvar.

 

img_7796

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti