Uz suprugu je postao vrsni stručnjak za manikuru

Piše: Redakcija

Navikli smo da vrhunski kuhari, frizeri i šminkeri budu muškarci, međutim, muškarac u kozmetičkom salonu je još uvijek rijetkost. U kozmetičkom salonu „Beauty studio by Elena“ upoznali smo Željka Šehovca koji već godinu radi kao kozmetičar. Za „Azru“ govori zašto je počeo ženama ukrašavati nokte, koliko mu je bilo teško savladati sve potrebne tehnike, te kako se uspijeva izboriti u „ženskom“ svijetu.

Piše: Fatima Šehović

Foto: Samir Saletović

Željko Šehovac je jedini muškarac u BiH koji djevojkama i ženama izmami zasigurno najviše osmijeha na lica nego ijedan drugi. To je sigurno tako, jer je on jedini u BiH koji radi nokte i jedan od malobrojnih u regiji. Naime, njegova supruga je vlasnica tog salona i svih tih godina koliko je ona radila, prisustvovao je brojnim seminarima i edukacijama kao njena podrška. Kako bi proširila svoj posao, trebalo joj je još radnika. Nije ni razmišljala da bi to mogao biti upravo njen suprug. Međutim, Željko je sam predložio da počne raditi taj posao i tada počinje njegova priča u malom „ženskom“ svijetu.

– Moja supruga je zaposlila djevojku da joj pomaže, ali kada je otišla na trudničko bolovanje, ušao sam u tu priču. S obzirom na to da sam mnogo putovao sa suprugom na sajmove i edukacije u regiji, primjetio sam da je ovaj posao isključivo ženski posao samo kod nas u BiH. Bio sam samouvjeren i mislio sam da ću lako naučiti tehnike, ali prevario sam se, bilo je mnogo teže nego što sam očekivao – priča Željko na početku razgovora.

nokti5

Ipak, uz vrsnog edukatora koji ga je strpljivo uveo u sve tehnike izgradnje noktiju, Željko je uspio u svom cilju. Obuka je trajala mjesec, a onda je počeo pokazivati svoja umijeća. Kako kaže najteže mu je bilo raditi s gelom, ali kada postoji želja, postoji i način da se nauči. Često nailazi na začuđene poglede kod djevojaka koje prvi put uđu u salon. Posao kozmetičara radi iz ljubavi, ali zbog zanimanja, koje se poslovično vezuje za žene, često nailazi na negodovanje okoline i predrasude.

– Znate kako kažu, svakog čuda tri dana dosta. Bilo im je jako čudno na početku, nije se niko ustručavao i svima je bilo zanimljivo. Sada je to već očekivano i rutinski, jer većinom radimo s redovnim klijentima. Mislim da nemamo luksuz praviti takve vrste podjela i da robujemo stereotipima i predrasudama. Supruga i ja možemo živjeti od manikirstva – kaže Željko.

Kako je sa ženama uvijek zanimljivo, tako se i u njihovom salonu svakodnevno dešavaju simpatične situacije, ali Željku jedna ostaje urezana u sjećanje.

– Jedne prilike, klijentica je kazala kako je drugi muškarac nije držao za ruku otkako je u vezi sa svojim dečkom – kroz smijeh govori Željko, koji otkako radi ovaj posao mnogo više brine o izgledu svojih noktiju.

nokti2

Željko je završio Ekonomski fakultet na Palama, ali svoj trenutni posao doživljava kao umjetnost. Iako je rijetkost da muškarac drži bočicu s lakom za nokte, Željko, na radost svojih klijentkinja, vješto rukuje četkicom. Raduje ga zadovoljstvo klijenata, a potvrdu da radi dobro dobije svaki put kada mu se mušterije vrate na novi tretman. Za sada, obavlja samo taj dio posla, a da li će krenuti stopama svoje supruge još uvijek nije siguran. Njegova supruga osim što radi nokte, radi iscrtavanje obrva, profesionalno šminkanje, te nudi usluge frizera. Kako kaže, Željko je bio do sada njen najbolji učenik.

– Vjerovatno zbog toga što je iz prikrajka bio uz mene od samog mog početka, pa je teoriju slušao usput. To je sigurno olakšavajuća okolnost. Rekreativno se bavio sklapanjem namještaja po mjeri i zbog toga ima tu istančanu notu preciznosti i predantnosti – kaže Željkova supruga Elena, koja je bila spremna dočekati razne komentare.

nokti1

– Sad klijentice tvrde da je nježniji i predaniji poslu od mene i kolegice. Željko radi pripremni dio, tačnije skida stari materijal i radi izlivanje noktiju gelom. Onda klijentica prelazi kod mene gdje ja nastavljam postupak i završavam rad. Tako da su nam klijenti isti i imamo ih jednak broj – priča Elena i prisjeća se simpatične situacije koja se desila nedavno.

– Desilo se jednom da je nova klijentica sjedila za njegovim stolom okrenuta prema meni pet minuta čekajući da ja završim prethodnu klijenticu ignorišući Željka. Nije joj ni palo na pamet da je i Željko jedan od zaposlenih i da kod njega počinje proces. Kada smo joj rekli, počela se smijati i onako bojažljivo je pružila ruku – za kraj našeg razgovora priča Elena.

nokti4

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti