Alma Musliović: Širenjem porodice širio se dom

Piše: Redakcija

Vlasnica modne agencije „NovamaS“ Alma Musliović otvorila nam je vrata svog prostranog porodičnog doma u Sarajevu. Jednostavne linije i bijela boja dominiraju ovim životnim prostorom i podsjećaju na skandinavski stil uređenja interijera. Kako decembar broji svoje posljednje dane, tako je svoje mjesto u dnevnom boravku, gdje porodica provodi najviše vremena, našla i jelka. Pripreme za proslavu Nove godine polako počinju

Piše: Fatima Šehović

Foto: Samir Saletović

Uspješna poslovna žena, supruga, majka, Alma Musliović, nekadašnja manekenka,  a danas vlasnica Modne agencije „Nova maS“, koja većinu svojih poslovnih poduhvata posvećuje najmlađima, prvi put za „Azru“ otvara vrata svog doma. U jednom sarajevskom naselju živi sa suprugom Elmirom, sinom Vedadom, a prije četiri mjeseca pridružio im se i novi član porodice, sin Arman. Naša sagovornica nas je dočekala u maniru prave domaćice. Srdačna, nasmijana i puna pozitivne energije.

U dvoetažnom stanu, koji se prostire na 120 kvadratnih metara, Alma živi posljednjih deset godina.

alma-musliovic-kuca-27-ss

– Ovaj stan nije prije deset godina ovako izgledao. Kako se širila porodica, tako se širio i naš dom. Samo renoviranje i rušenje zidova, te pravljenje novog trajalo je dvije godine. Dan po dan, zid po zid i tako smo svoj dom izgradili po našoj želji. Zatim je uslijedilo uređenje interijera, biranje pločica i podova po nekoliko puta. Koliko je to sve slatko i lijepo, toliko je i naporno. Ali, radovalo me je što će sve biti novo – kaže Alma, u čijoj kući prevladavaju jednostavne boje, najviše bijela.

– Uz bijelo mi nekako sve ide. Uz bijelo mogu dodavati detalje i stalo ih mijenjati. Dosade mi kućne stvari, tako da barem jednom mjesečno mijenjam dekoracije. Brinula sam o tome da zid, pod i kuhinja budu bijeli, namještaj se može mijenjati uz to sve – priča nam Alma.

Dekoracije i uljepšavanje Elmir je prepustio Almi, dok su njegova zaduženja malo zahtjevnija. Alma ga naziva majstorom za teže stvari. Dnevni boravak je važan prostor za Almu. Ovdje ona i njena porodica provode najviše vremena. Kako se bliže novogodišnji praznici, tako je svoje mjesto u ovoj prostoriji našla i s puno ukusa ukrašena jelka.

– Najdraži kutak mi je upravo ovaj gdje sjedimo, za trpezarijskim stolom. Ovdje nedostaje još modni asesoar, a to je ogledalo, koje skoro uvijek stoji tu. Jutarnji ritual, šminkanje uz prvu jutarnju kafu. Samo, smeta mi kada je ujutro galama. Svi imamo svoje jutarnje rituale, pijemo kafu, Vedo čaj, plazmu, med, svi smo u svom filmu, a onda muški dio pali muziku. Meni smeta ta jutarnja galama, a njima smeta to što puno pospremam – kaže Alma, koja brine o tome da je sve na svom mjestu u svakoj prostoriji.

alma-musliovic-kuca-16-ss

Alma je vrlo praktična u poslu, a tom filozofijom se vodila i prilikom uređenja porodičnog doma.  Ni u jednoj prostoriji nema nepotrebnih stvari, takozvanih kućnih asesoara, koji asociraju na neku uspomenu. Naprotiv, u njenom životnom prostoru samo je ono što joj treba i koristi kako njoj, tako i njenoj porodici.

– Sakupljanje stvari nije moj stil. Te uspomene stoje u kući mojih roditelja. U mojoj je sve moderno i jednostavno. Volim vidjeti, ali ne uživam toliko u tome. Važno mi je da sve što imam da koristim i da mi treba, ništa ne kupujem tek tako – pojašnjava Alma, kojoj se prilikom renoviranja porodičnog doma ostvarila dugogodišnja želja da posebnu prostoriju u stanu opremi kao veliki garderober.

– Kada smo pravili kombinaciju spavaće sobe i još jedne prostorije, umjesto sadašnjeg garderobera je trebala biti mala dječija soba, međutim, pobijedio je garderober (smijeh). On je bio moja dugogodišnja želja, kao u filmovima, koju sam ostvarila – priča nam.

Miris kulinarskih delicija se širi Alminom kuhinjom. Ne krije da voli spremati za svoje ukućane. Pita je neizostavna na njenom stolu. Ne iznenađuje nas ljubav prema ovom najprepoznatljivijem tradicionalnom bh. jelu, jer malo ko u ovom gradu barem jednom nije probao pitu u buregdžinici njenog oca Nagiba. U šali kaže kako njima pita dođe kao nekome kolač. Uvijek je imaju u kući, ali je ne jedu toliko često.

alma-musliovic-kuca-18-ss alma-musliovic-kuca-22-ss alma-musliovic-kuca-20-ss

POVRATAK NA POSAO

Nevjerovatna je energija kojom zrači naša sagovornica. Ona je možda i ključ što tako vješto balansira poslovne i privatne obaveze. I sve stigne. Minute razgovora odmiču, Alma se sjeća svoje majke Azre, koja je za života bila vrlo važna karika i Almin oslonac kako u životu, tako i u poslu kojim se bavi. Bez nje ne bi postigla uspjeh koji danas ima. Stoga nastoji slijediti njen primjer i svojoj djeci biti baš kao što je njena majka bila njoj.

Iako se prije četiri mjeseca drugi put ostvarila kao majka, Alma se već vratila poslovnim obavezama, a čini se da će ljubav prema lijepom prenijeti i na mlađeg sina.

– Brzo sam se vratila radu u agenciji. Radila sam za bh. dječiji brend „All about Aplle“, gdje se Arman već okušao kao model s još dvije djevojčice Linom i Lamijom. Iz stomaka pravo na pistu. Ponosna sam na prvi Kids Fashion Week, koji je održan u maju, a na tome ne planiram stati. U planu imam i novogodišnju reviju na Sarajevo Holiday marketu, koja će se održati 24. decembra – kaže Alma.

Novu godinu će proslaviti uz porodicu i prijatelje u kućnoj atmosferi, gdje ne sumnjamo da će sa svojom pozitivnom energijom i uz svoje divne dječake doživjeti pravu porodičnu i prazničnu idilu.

alma-musliovic-kuca-27-ss alma-musliovic-kuca-13-ss alma-musliovic-kuca-12-ss alma-musliovic-kuca-07-ss alma-musliovic-kuca-05-ss alma-musliovic-kuca-03-ss alma-musliovic-kuca-02-ss alma-musliovic-kuca-11-ss alma-musliovic-kuca-23-ss

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti