Madrid by Marina Kikanović: Viva España

Piše: Redakcija

Jednom mjesečno supruga našeg košarkaškog reprezentativca Elmedina Kikanovića, Marina Kikanović, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji…, prenosi nam dašak luksuza, dostupan tek rijetkima. Diplomirana pravnica i magistrica energetike ovoga puta nas vodi u Madrid.

Španija ima jednu od najstarijih kultura svijeta, koja je svojim bogatim historijskim naslijeđem utjecala na sve kontinente. Ovo je zemlja korida, matadora, flamenko plesa i španske gitare, ali i zemlja u kojoj je rođen španski jezik, Pablo Picasso, Salvador Dali, Juan Miro i Miguel Cervantes. Kada sam izabrala Madrid za svoje naredno putovanje, o njemu sam znala samo osnovne informacije koje čine dio opće kulture i zamišljala sam ga kao grad umjetnosti i tradicije, gdje živi španski kralj Felipe IV. Još se pitam zašto mi je ovoliko trebalo da ga prvi put posjetim s obzirom na to da svake godine putujem u ovu zemlju. Pročitala sam u priručniku da je treća najveća prijestolnica u Evropi, da je odlikuje izuzetno lijepa klima, iako važi za najviši glavni grad Evrope i da je jedini glavni grad u Evropi koji nije smješten na rijeci. Madrid je svoj naziv dobio tokom mavarske okupacije i njegov prvobitni naziv Magerit znači „mjesto na obilju vode”. Budući da sam veoma znatiželjna, željela sam to da provjerim i saznala sam da se u jugoistočnom dijelu grada, ipak, nalazi jedna manja rijeka, kojom se Madriđani baš se ponose, iako se oko nje nalaze veliki kej sa parkovima, poznatiji kao Madrid Rio. U Madridu je i nekoliko jezera, koji njegove parkove čine veličanstvenim. Također sam saznala da je Madrid prijestolnica s najviše oblačnih dana u godini. Španski jezik je drugi najpopularniji jezik svijeta sa 410 miliona izvornih govornika, a španska ekonomija koja svoja predstavništva ima uglavnom u Madridu jeste 13. najveća ekonomija svijeta.

pijacaspanija-hotel-urban1

 

BOTANIČKA BAŠTA

Madriđane popularno nazivaju i mačorima (gatos) pa nije ni čudo što neki od najvećih zavodnika današnjice potječu upravo iz ovog grada, kao što su: Enrique Iglesias, Alejandro Sanz i Julio Iglesias. Ne smijemo zaboraviti ni poznate dame koje su rođene u ovom gradu kao što su Penelope Cruz, Oona Chaplin, Monica Cruz, Belinda, Maria Valverde, Blanca Suarez, Clara Lago, Maribel Verdu.
Znamenitosti koje u ovom gradu ne biste smjeli propustiti su: Kraljevska palača, Trg Major, Puerta de Sol, katedrala Santa Maria, muzeje Prado, muzej Tisen Bornemisa, Nacionalni muzej umjetnosti Reina Sofia, Palacio de Comunicaciones na predivnom Trgu Cibeles i „Vrata Evrope” Kio Towers. Nedaleko od muzeja Prado nalazi se i kraljevska botanička bašta. Za preporuku je svakako i mala galeria Elena Ochoa’s Ivorypress, gdje je izložena moderna umjetnost. Da biste izbjegli redove u muzejima, predlažem vam da na vrijeme online kupite „Madrid card” – karticu uz pomoću koje, ne samo da ćete moći besplatno ući u sve najvažnije muzeje, već nećete morati ni da čekate u redu, jer se s njom osigurava ulaz preko reda. Na samo 50 kilometara od grada nalazi se manastir El Eskorial, koji je u prošlošti smatran za jedno od osam svjetskih čuda.

spanija-flamenco-natalie1 spanija-flamenco
Madrid je karakterističan po svojim predivnim parkovima. Najveći park je Casa de Campo, koji se prostire na nevjerovatnih 1700 hektara i po svojoj površini je pet puta veći od Central parka u New Yorku. Park Retiro je na mene ostavio najsnažniji utisak. Na ulazu u park nalazi se jedna od četiri kapije grada, Kapija za Alkalu, koja je prva kapija izgrađena u Evropi nakon pada Rimskog carstva prije Trijumfalne i Brandenburške kapije. U parku se nalaze ribnjaci, fontane i brojni spomenici. Unutar parka nalazi se Kristalna palača. U blizini Kraljevske palače je još jedan prelijepi vrt Sabatini s lijepim pogledom. U ovoj palači kraljevska porodica prima samo određene posete i koristi palaču samo u ceremonijalne svrhe. Ovo je najveća zapadnoevropska kraljevska palata s više od 240 prostorija i jedan njen dio s nekih pedesetak prostorija danas je pretvoren u muzej i otvoren za javnost. Ova palača svojom ljepotom zadivila je i samog Napoleona. Kraljevska porodica zapravo živi u predgrađu Madrida u Zarzuela palači.
Najljepši zalazak Sunca u ovoj predivnoj prijestonici možete gledati s jezerceta nedomak Egipatskog hrama (Templo de Debod). Ovaj hram bio je poklon španskom kralju Juanu Carlosu od Egipta. Sam hram star je duže od dvije hiljade godina.
Od parka Retiro ka Salamanki (Salamanca) nalazi se najpoznatija šoping zona Madrida, gdje možete kupiti od najluksuznije garderobe do antikviteta. Najekskluzivniji brendovi se nalaze na ulici Serano. Tamo možete naći sve poznate brendove. Najpoznatiji španski brendovi za kojima uzdiše cijeli svijet su Balenciaga, Manolo Blahnik, Adolfo Dominguez, Loewe, Agatha Ruiz de la Prada, Reberto Verino, Carrera y Carrera’s Fabulous nakit i brend Pedro del Hierro Madrid, koji dizajnira Carmen March. Među odanim klijentima Cristobala Balenciage bile su španska, ali i belgijska kraljica, grofica od Windsora, princeza od Monaca. Brojni kreatori bili su inspirirani stilom Balenciage, kao što su Givanchy, Ungaro, Scherre, Courreges i mnogi drugi. Španski stil je i zimi lagan, eteričan i pun boja. Amaya Arzuaga je dizajnerka koja se prije nekoliko godina pojavila na fashion weeku u Londonu i izuzetno je popularna u Madridu, kao i Josep Font i nasljednik legendarnog pokretača španske mode Jesusa del Pozoa. Osim njih, svima poznati španski brendovi su svakako i Maxmara, Caramelo, Zara, Mango, Sfera, Massimodutti, Custo Barselona i drugi. El Corte Ingles je multi brend tržni centar koji se nalazi u blizini Grand Via. Ovaj lanac tržnih centara jako je popularan kako među španskim kupcima, tako i među turistima. Neke od modnih blogerki iz Španije su jako interesantne po svome stilu kao što su Lovely Pepa, Gala Gonzalez koja trenutno živi i radi u Londonu, Sara Escudero koja živi u Madridu, Karla Estravez i Zina Charkoplia.

ŠPANSKA KORIDA

Supruga Filipea IV, Letizia od Španije pravi je modni uzor mnogima širom svijeta. Još kao princeza bila je poznata kao modna ikona. Prepoznatljiva je po svojim kaputima jarkih boja ove jeseni i po jarko crvenim haljinama.
U četrvti Salamanka nalazi se i čuvena Plaza de Toros de las Ventas, madridska arena za borbe bikova, gdje se održava španska korida. Ova arena prima dvadeset četiri hiljade posjetilaca, i to je čini trećom najvećom na svijetu, odmah iza arena u Meksiku i Venecueli. Svečano je otvorena 1931. godine i od tada se ovdje svake godine u maju i junu oržavaju koride. Ulaznice možete rezervirati putem interneta. Danas toreadori spadaju u najbogatije ljude u društvu i njihovo viteštvo se izuzetno cijeni. Korida predstavlja vjekovnu umjetnost nadmudrivanja između čovjeka i životinje. Fudbal i korida su ljudima prva asocijacija kada se spomene ova zemlja. Iako je španska regionalna vlada zabranila ubijanje bikova na koridama, jedno vrijeme čak je bilo zabranjeno i njihovo pokrajinsko održavanje. Ustavni sud Španije ukinuo je ovu zabranu za Kataloniju, što je nedavno izazvalo velike proteste u Španiji. Posljednja korida u Barseloni održana je 2011. godine. Svake godine krajem oktobra ili početkom novembra glavnim ulicama Madrida prošeta i stado ovaca i koza sve do Las Ventas koride.
Na Grand Via, osim u dobrom šopingu, možete uživati u brojnim teatrima i pozorištima Madrida. Zahvaljujući njima, ova ulica je dobila nadimak „Brodway of Madrid”. Najstariji teatar koji se nalazi na ovoj ulici je Compac Grand Via, koji postoji duže od sedamdeset godina. Nedaleko od njega se nalaze i najpoznatiji teatar Lope de Vega i Rialto. Na Grand Via nalazi se i Museo Chicote, koji, uprkos svom nazivu, nije muzej već mjesto gdje možete svratiti na piće i uživati u pogledu na fotografije svih poznatih na zidovima koji su posjetili ovo mjesto.
Ukoliko posjetite dio grada La Latina, osjetit ćete duh Mavara koji su 700 godina vladali ovim područjem i vidjeti ostatke tog vremena u malim krivudavim ulicama i na brojim spomenicima. Ovaj dio grada je omiljen među mladima, posebno trg Cebada (Plaza de la Cebada) i ulice Baja i Alta (Cava Baja i Cava Alta).
Corral de la Moreria („Mavarsko dvorište”) je najpoznatiji flamenko bar na svijetu, koji postoji šezdeset godina u Madridu. Neki od poznatih koji su svojevremeno tokom boravka u Madridu posjetili ovaj bar su Richard Gere, Nick Nolte, Michael Douglas, Demi Moore, Natalie Portman, Marlon Brando, Hugh Grant, Rollingstonesi… Ovaj bar je uvršten među hiljadu mjesta koje bi svako trebao posjetiti tokom života. Osim ovog bara, ukoliko želite da večerate uz zvuke flamenka možete posetiti i Casa Patas.
U Madridu nadaleko od Trga Major se nalazi i najstariji restoran na svijetu Botin, koji postoji i radi u kontinuitetu od 1725. godine. Danas je pretvoren u turističku atrakciju, jer se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda. Osnovao ga je francuski kuhar Jean Boten. Interesantan podatak koji sam pronašla o ovom restoranu jeste da je svojevremeno slikar Francisco Goya radio u ovom restoranu. Ukoliko budete željeli da ga posjetite, obavezno rezervirajte stol, jer je tokom cijele godine jako velika gužva, iako restoran ima i tri gornja sprata.

spanija-restoran-botin
U Španiji se jako poštuje pauza za dnevni odmor siestu od 13:30 do 17:00 sati, kada gotovo nijedna lokalna prodavnica ne radi, već se uživa u hrani, vinu, uličnoj muzici i suncu. Najpoznatija jela u Madridu su paprikaš (Cocido), koji je najukusniji u restoranu La Bola i Malacatin i sendvič od lignji po kome je poznat cafe El Brillante. Među mladima su, također, popularni i kafići u dijelu grada Huertas, Tribunal i Malasana. Od barova za preporuku su i El Penta, La Via Lactea i Tupperware.
U Madridu su izuzetno popularni kao i u brojnim prijestolnicama širom Evrope rooftop barovi i restorani. Ova mjesta su prosto idealna za uživanje u pogledu na cijeli grad ili zalazak Sunca. Terasa na krovu Circulo de Bellas Artes je mjesto s kojeg možete uživati u možda najboljem i najspektakularnijem pogledu na cijeli Madrid. Osim ovog bara, možete posjetiti i restoran Gau&Cafe, gdje možete jesti izuzetno ukusnu mediteransku kuhinju. Radnim danima imaju i dnevni meni po povoljnim cijenama. Jedan od najluksuznijih restorana Casino de Madrid se, također, nalazi na krovu. On posjeduje dvije Michelinove zvjezdice i nudi raznovrsan izbor jela iz, u svijetu poznate, molekularne kuhinje.

Pintxos or tapas famous spanish canapes party finger food
Na San Miguel pijaci ćete probati neke od najljepših španskih specijaliteta. Ova pijaca mi se svidjela jer je smještena u samom centru grada, nedaleko od trga Major. Najposjećeniji su dijelovi gdje se prodaju španski pršuti i namazi od bakalara (La Casa de Bacalao). Brojni turisti, kao i mještani posjećuju ovu pijacu svakodnevno i provode svoju siestu upravo ovdje.

spanija-chocolateria
Možete posjetiti i Muzej šunke (Museo del Jamon) i fabriku ćurosa (Fabrica de Churros y Patatas Fritas). San Gines Chocolateria je više od sto godina prepoznatljiva po svojim uštipcima (ćurosima), koje služi uz toplu čokoladu.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti