Bane Mojićević: Život mi je pružio i više nego što mi je potrebno

Piše: Redakcija

Ne znam bih li s ovim godinama i pameću prošao istim putem. Vjerovatno da, zato što volim muziku. Ljubav prema muzici jedini je pravi motiv zbog čega sam počeo da se bavim ovim poslom, ne novac niti popularnost. To dođe kao neka posljedica bavljenja ovim poslom i nagrada za rad, kazao je u intervjuu za naš magazin popularni srbijanski pjevač i prvi pobjednik showa “Zvezde Granda”

Razgovarala: Lejla Lojo

Protekle sedmice naš glavni grad, uglavnom zbog gostovanja po raznim radio i tv emisijma, te najavljivanja novih projekata, posjetio je popularni srbijanski pjevač Bane Mojićević. Pobjednik prve sezone “Zvezda Granda” danas je stasiti 30-godišnjak s uspješnom muzičkom karijerom, ali osebujnim glumačkim talentom kojeg je pokazao u showu “Tvoje lice zvuči poznato”, gdje je pobijedio prošle godine. U kraj ove godine Bane ulazi s novim singlom, a svoje fanove ovog puta obradovat će saradnjom s najboljim srbijanskim trubačem Dejanom Petrovićem.

– Novi album će biti pušten u maju sljedeće godine, a kao najavu tog albuma ćemo narednih dana prezentovati pjesmu “Grme trube”. Riječ je o divnoj saradnji s dragim prijateljem Dejanom Petrovićem. Pjesma je veoma energična i vesela.

Na izmaku smo još jedne godine. Kakva je Vama bila 2016.?

– Bila je radna, ali globalno je godina za zaboraviti, počev od mnogih nemilih događaja i gubitka bardova glumišta i muzičke scene. Zbog toga želim da je zaboravim, a na ličnom planu bila je uspješna. Nisam objavio album, imao veliki koncert ili turneju, ali sam napravio nekoliko važnih koraka. Možda skromno gledam na sve, ali recimo da je ova godina više bila priprema za 2017., kada me čeka mnogo toga lijepog.

Koliko ste samokritični?

– Mnogo i mislim da me to drži na pravom kursu i na pravom putu. Iako oko sebe imam osobe koje to malo ublaže, pa energijom i ljubavi koju mi šalju, to se sve izbalansira.

Imali ste samo 17 godina kada ste se upustili u veliki projekt “Zvezde Granda”. Jeste li bili svjesni svega što Vas čega i biste li ponovili isto?

– Ne znam bih li s ovim godinama i pameću prošao istim putem. Vjerovatno da, zato što volim muziku. Ljubav prema muzici jedini je pravi motiv zbog čega sam počeo da se bavim ovim poslom, ne novac niti popularnost. To dođe kao neka posljedica bavljenja ovim poslom i nagrada za rad. Naravno, prolazio sam kroz razne faze odrastanja i kao 30-godišnjak mogu realno sagledati gdje sam, gdje je moje mjesto i kuda idem.

bane-mojicevic

I gdje je Vaše mjesto?

– Definitivno ovdje, u muzičkom okruženju, ali u mom muzičkom svijetu, koji je svakako neraskidivo povezan s estradom. Nikad nisam bio estradni tip, niti neko ko se pretjerano “ložio” na takav način života i okruženje. Imam neku svoju priču, prijatelje i to je to.

Koliko je teško ostati imun na estradne kuloarske priče i dešavanja?

– To je surov posao i moraš znati ko si, kuda ideš i ko su ljudi oko tebe. Kada imaš kvalitetne osobe koje se bave svojim poslom i koje te rasterećuju briga i obaveza kao što su PR manager ili kompozitor, onda je sve lakše. I naravno, kada sam u glavi postaviš stvari na svoje mjesto i kada u porodici imaš najveću podršku. Sve to pomaže da ne skreneš s puta. U nekim situacijama sam se malo i povlačio i zapostavljao neke svoje obaveze dok se nisam pronašao u svemu tome.

Pobjednik ste jedne sezone showa “Tvoje lice zvuči poznato”. Koliko ste sami sebe iznenadili svojim imitacijama?

– Na taj poduhvat su me najviše nagovorili supruga i kum, najbolji prijatelj. Dvoumio sam se, jer nisam baš neka pristalica realityja, niti sam pretjerano pratio šta se tu dešava. Na nagovor najbližih i najmilijih sam otišao i zaista sam i ja shvatio da mogu mnogo toga i da sam dobar u tome što sam uradio.

Koga Vam je bilo najteže izimitirati?

– Sve imitacije su bile zahtjevne, možda izvođači nekih stilova koje do tada nisam pjevao poput heavy metala ili mjuzikla. Izdvojio bih Conchitu. Na određene imitacije sam veoma ponosan.

Koje izvođače slušate dok se vozite u autu?

– Prije svega, suprugu i PR managericu Irinu (smijeh). Slušam jednu djevojčicu, koja iz potaje vlada cijelom porodicom. Šalu na stranu, slušam mnogo toga. Volim staru kafansku muziku, izvornu, obožavam sevdah, stari rock. Volim sve ono što je snimljeno do sredine ’90-ih. A ono što mi je trenutno najaktuelnije jeste: “Ja bez tebe ne mogu da živim”, Halid forever!

Čuli smo da ste privatno prijatelj s Halidom Bešlićem?

– Više sam blizak s njegovim sinom Dinom, a kad god mi se ukaže prilika, družim se s Halidom. Upoznali smo se na njegovom nastupu u Crnoj Gori, razmijenili kontakte i često se čujemo. Neizmjerno volim i poštujem njegovu porodicu, zaljubljen sam u Halidovu muziku i ono što predstavlja. Pored haosa u kojem živimo možeš upoznati dobre ljude i stvoriti prijateljstvo baveći se ovim poslom. I u ovom ludom vremenu postoje normalna prijateljstva.

Imate kćerkicu i sina, koliki su?

– Mališa će sad napuniti tri godine, a malecka ima godinu i po. Razlika između njih je 15-ak mjeseci, i to je jedan privatni vrtić u kući, žurka tokom 24 sata.

Kako čuvate taj svoj mikrosvijet?

– Odlučiš da ga čuvaš i čuvaš ga. Ne daješ ga nikome na uvid. Porodica mi je svetinja i njavažnije u životu. Ona je osnova svega i ako tu stvari nisu kako treba, onda neće nigdje drugdje biti. U svemu što radiš u životu imaš izbor, hoćeš li na jednu ili na drugu stranu. Hoćeš li crno ili bijelo? Možeš da se trudiš da to uništiš ili sačuvaš, a ja sam uvijek za to da sačuvam to što imam.

U jednom intervjuu ste rekli kako volite dobru kuhinju, rakiju, vino i dobru knjigu. Šta volite da čitate?

– Volim da čitam svašta, ali ono što me inspiriše i što mi proširi vidike. Trenutno su mi najaktuelnije psihološke teme i time se bavim, ali volim i klasike, historijske knjige, kvalitetno štivo.

Možete li reći da je život prema Vama bio velikodušan?

– Jeste, možda mi je čak i pružio više nego što mi je potrebno, nego što tražim, jer ja ne tražim puno. Ali, trudim se da to opravdam i negdje, na neki način vratim, da sve bude zasluženo.

bane-mojicevic1

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti