Ovako su mirisale dive

Piše: Redakcija

Marylin Monroe: Floris Rose Geranium

Kao milioni žena širom svijeta i Marylin Monroe bila je veliki fan mirisa Chanel No. 5. Tek 2002. godine otkriveno je da je glumica podjednako voljela i Floris Rose Geranium. Glavne note ovog mirisa su ruža, geranijum, citronela i sandalovina. Miris se proizvodi u Velikoj Britaniji, a kada je proizvođač saznao da je njegov miris koristila slavna glumica, odlučio ga je ponovo proizvesti, ali kao miris za kupku.

marilyn-monroe-ayn-rand-admiredfloris-london-rose-geranium-bath-essence

Jackie Kennedy: Joy by Jean Patou

Bivša američka Prva dama imala je nekoliko omiljenih mirisa, no najdraži joj je bio klasični Joy by Jean Patou. Godinama je bio poznat kao najskuplji miris na svijetu. Za jednu njegovu uncu potrebno je 10.000 cvjetova jasmina i 28 buketa ruža. Lansiranje ovog mirisnog klasika bio je rizičan poslovni potez budući da je nastao u vrijeme Velike depresije 1929. godine. No, “Joy” je brzo postao jedan od najuspješnijih mirisa svih vremena. Svjetska mirisna fondacija (FIFI) proglaisla ga je mirisiom stoljeća 2000. godine.

mv5bmtq1mte0ntq1mv5bml5banbnxkftztcwntk2mzq2nq-_v1_uy317_cr500214317_al_jean-patou-joy-parfum

Grace Kelly: Creed Fleurissimo

Kada je glumica Grace Kelly izgovorala sudbonosno “DA”, te postajala Njeno visočanstvo u Monaco 1956. godine, šetajući ka oltaru katedrale Nothre Dame neodoljivo je mirisala na Creed Fleurissimo. Miris je dizajnirala kozmetička kuća, koja je bila u porodičnom vlasništvu princa Rainiera. Princ je miris naručio za svoju buduću suprugu,a karakteriziraju ga note bergamota, tuberoze, florentinskog irisa i bugarske ruže.

grace-kelly-01 preuzmi

Elizabeth Taylor: Jean Desprez Bal a Versailles

Iako je lansirala i mirise s vlastitim potpisom, Elizabeth Taylor je u vrijeme svoje mladosti imala omiljeni orijanetalni miris s notama ruzmarina, cvijeta narandže, sandalovine i vanilije. Kreiran je 1962. godine, a zvao se Jean Desprez Bal a Versailles. Nosila ga je dok je snimala svoj najveći filmski hit “Cleopatru”. Poslije ga je poklonila Michaelu Jacksonu i navodno ga je slavni pjevač koristio sve do svoje smrti.

frank_worth_elizabeth_taylor_classic_portrait_1024x7681666995

Natalie Wood: Jungle Gardenia

Kao fan delikatnog, romantičnog cvijeta garednije (na njenom nadgrobnom spomeniku čak je izgravirana gardenija), glumica Natalie Wood za svog je života uvijek nosila “Jungle Gardenia” miris. Otkrila ga je tako što joj je ovaj miris darovala stara zvijezda Hollywooda Barbara Stanwyck. Poznat je kao najegzotičniji miris na svijetu, a sadrži mirisne note gorke narandže, tuberoze i suncokreta.

n-wood-early-60s nd-15460

Princeza Diana:Quelques Fleurs

 

Na dan vjenčanja u katedrali “Sz. Paul’s”, princeza Diana je mirisala na Quelques Fleurs, cvjetni miris koji je u sebi spajao note tuberoze, ruže i jasmina. Urbana legenda kaže da je Diana ovaj miris slučajno prosula po svojoj vjenčanici dok je izlazila iz kočije. Kasnije, princeza je postala fan mirisa “24 Fauborg by Hermes”.

princess_diana1_1346403577images

Ava Gardner: Creed Fleurs de The Rose Bulgare

Holivudska ikona Ava Gardner navodno je voljela miris Crees Fleurs de The Rose Bulgare, spoj ruže, bergamota i nota zelenog čaja. Dok je bila u braku sFrankom Sinatrom, po kuloarima su kružile priče da bi kraj njihovih svađa, po kojima je ovaj par bio čuven, signalizirala tako što bi mirisom pošpricala stepenice koje su vodile u spavaću sobu. Bio je to poziv koji se ne odbija.

ava_gardner_show_boat_1951 preuzmi

Audrey Hepburn: Givenchy L’Interdit

Osnivač kozmetičkog carstva Givenchy, Hubert de Givenchy je kreirao ovaj miris specijalno za slavnu glumicu. “L’Interdit” je francuska riječ i znači “zabranjen”. Glasine kažu da Audrey nije željela da Givenchy dizajnira miris za nju, no on se, bez obzira na to, našao u masovnoj prodaji 1960. godine.Karakteriziraju ga note bergamota, ruže, jasmina, irisa, ljubičice, narcisa i sandalovine. Audrey je također voljela nositi “Creed Spring Flower”, dizajniran samo za nju.

635806846031592376-381544763_audrey-hepburn-csongor-licskai givenchy_2181664a

Katherine Hepburn: Guerlain Vol de Nuit

Entuzijasta u avijaciji, čuvena glumica Kate Hepburn bila je veliki fan mirisa Vol de Nuit, kojeg je 1933. godine dizajnirao Jacques Guerlain. Ovaj miris nastao je kao omaž autoru knjige “Noćni let” Antoine de Saint-Exupery, književniku koji je napisao i “Malog princa”. Miris bi se mogao opisati kao drvenasto-cvjetni, a u sebi sadrži note bergamota, jasmina, vanilije. Bočica mu je dizajnirana tako da na prednjoj strani pokazuje avionski propeler u pokretu.

katharine-hepburn-feministpreuzmi-1

 

Pročitajte još